Je bent onderweg naar huis en in je hoofd ben je nog steeds bezig met wat er is gebeurd op je werk. Ook tijdens het koken laten de gedachten je niet los en vervolgens lig je er ’s nachts ook nog eens wakker van.
In je gedachten blijf je situaties herbeleven en ben je met name bezig met hoe het allemaal mis kan gaan. Vol zelfverwijten kijk je naar je eigen rol in het geheel of je bent juist boos op je collega’s. Je herhaalt keer op keer dezelfde gedachten, zonder dat het tot een oplossing komt.
Waarom pieker je over je werk?
Piekeren heeft een functie: het zorgt ervoor dat je bepaalde risico’s vermijdt. Je beschermt jezelf als het ware tegen naderend onheil. Ga je er te veel in door, dan wordt het piekeren een pessimistisch denkpatroon dat niet langer te beheersen is.
Je volgt keer op keer bepaalde gedachtelijnen die je steeds verder van de oplossing brengt. Je gedachten worden steeds negatiever en omdat je het blijft herhalen, train je jezelf erin om negatief te denken, terwijl het in je hoofd juist realistisch en vanzelfsprekend lijkt.
Er zijn verschillende redenen waarom je kunt piekeren over je werk:
- Je worstelt met de prestatiedruk, het werk loop je over de schoenen.
- Je worstelt met onderpresteren, ofwel je kunt niet leveren wat je wilt leveren. Noem het rustig een bore-out.
- Je ervaart veel stress
- Je worstelt met perfectionisme waardoor je de dingen in jouw gevoel nooit goed genoeg doet.
- Het klikt niet met je collega’s of je leidinggevenden.
- Je worstelt met faalangst.
- Je vindt het lastig om mee te doen in de sociale context op je werk.
Wat zijn de gevolgen van te veel piekeren?
In de meeste gevallen levert piekeren niets op, wat het dus verspilde tijd en energie maakt. Naast dat het zonde is van je energie, kan piekeren nog meer negatieve gevolgen hebben. Als je veel piekert, kun je je onzeker gaan voelen en last krijgen van angsten en een bedroefd gevoel. Je gedachten leiden je constant af, waardoor je je werk niet afkrijgt. Vervolgens ga je piekeren over de gevolgen van het piekeren, wat ervoor zorgt dat je in een vicieuze cirkel terechtkomt.
Als je gedurende een lange tijd veel piekert, dan kan dit leiden tot ernstige stressklachten, spanningshoofdpijn, somberheidsklachten, slapeloze nachten of een ochtend depressie. Daarnaast kun je last krijgen van angstgevoelens.
Tijdens het piekeren span je je spieren onbewust aan, waardoor je je op de lange termijn lusteloos gaat voelen. Pieker je over dingen die in het verleden zijn gebeurd, dan kan dit je een boos of somber gevoel geven. Lopen deze gevoelens sterk uit de hand, dan spreken we van een paniekstoornis.
Tips om het piekeren te stoppen
Onderstaande tips kunnen je helpen om van je piekergedrag af te komen:
Herken je piekergedachten
Wees je bewust van je piekergedachten en erken dat het je niet verder gaat helpen. Het is goed om betrokken te zijn, maar door constant te piekeren word je alleen maar verder van je doel afgebracht.
Leid jezelf af
Als je in een negatieve stemming bent, dan lukt het je zelden om op dat moment anders te denken. Je blijft hangen in negatieve gedachten. Uit onderzoek blijkt dat het helpt om jezelf af te leiden door iets te gaan doen wat je volledig in beslag neemt. Spreek bijvoorbeeld af met een vriend in een café, kijk een film of loop een rondje met je hond door het park.
Plan een piekermoment in
Dagelijks een piekermoment inplannen van een kwartier tot een half uur, helpt je om sneller tot oplossingen te komen. Doe het op een tijdstip dat je helder bent, pak pen en papier en schrijf alles op wat je dwarszit. Schrijven werkt veel oplossingsgerichter dan nadenken.
Leg een notitieboek naast je bed
Word je ’s nachts vaak wakker en lig je dan uren te piekeren? Het helpt om een notitieboek naast je bed te leggen. In plaats van piekeren schrijf je gewoon op wat je bezighoudt.
Krijg meer oog voor wat goed gaat
Ook in periodes dat alles mis lijkt te gaan, gaan er dingen goed. Probeer hier meer oog voor te krijgen.
Conclusie
Het is goed om na te denken over je werk, maar als je verstrikt raakt in sombere overtuigingen die zich blijven herhalen, dan doe je jezelf veel emotioneel geweld aan. Op de lange termijn put teveel piekeren je uit en kun je zelfs in een burn-out terechtkomen. Eigenlijk ben je te goed geworden in negatief associëren en heb je structuur en afleiding nodig om uit je piekergedrag te komen.