Stress en burnout coaching

Geen zin om op te staan? Moe, futloos of veel stressgevoelens? Weet je niet waarom je vastloopt in je huidige werk? Of zoek je een betere balans tussen werk en privé?

Table of Contents

Stress door werk

Veel mensen hebben er last van: stress op het werk. Het is niet erg als je af en toe een stressmomentje hebt. Heb je last van langdurige stress? Dan is het verstandig om in te grijpen. Langdurige stress is namelijk slecht voor je lichaam én je geest.

Heb je stress of doe je gestresst?

Sommige mensen denken dat je alleen stress kunt krijgen van een hoge werkdruk. Dit is zeker niet het geval. Naast een hoge werkdruk zijn er diverse andere oorzaken van stress:

  • Je werkt onder je niveau.
  • Je doet werk dat je niet leuk vindt.
  • Je hebt een slechte relatie met je collega’s en/of leidinggevende(n).
  • Er is onduidelijkheid over je taken, de verwachtingen van je collega’s en/of leidinggevenden of in de communicatie op de werkvloer.
  • Je past niet goed in het team.
  • Je doet werk dat niet goed bij je kwaliteiten aansluit.
  • Je werkt voelt zinloos

De symptomen van stress

Waar heb je last van als je stress hebt? We onderscheiden fysieke symptomen, psychische symptomen en gedragsmatige symptomen. 

Fysieke symptomen

Heb je langdurig last van stress, dan ontstaan er diverse lichamelijke klachten. Denk hierbij aan hoofdpijn, nekpijn en rugpijn, maar ook aan maagklachten en darmklachten.

Daarnaast zijn mensen die veel stress ervaren vaker verkouden. Ook kun je door langdurige stress last krijgen van oorsuizen, duizeligheid, dubbelzien, vermoeidheid, slapeloosheid en hartkloppingen.

Zie ook: Wat is de relatie tussen stress en ademhaling?

Psychische symptomen

Naast fysieke symptomen onderscheiden we enkele psychische symptomen van stress. De belangrijkste klachten zijn prikkelbaarheid, eenzaamheid, piekeren, somberheid, angstklachten en stemmingswisselingen. De stemmingswisselingen uiten zich vooral in klachten als sneller een brok in je keel krijgen en sneller moeten huilen.

Gedragsmatige symptomen

Als je langdurig stress ervaart, ga je je (onbewust) anders gedragen. Je gedrag kan als volgt veranderen:

  • Je gaat meer eten, drinken of roken.
  • Je gaat tandenknarsen in je slaap.
  • Je hebt meer nachtmerries.
  • Je bent rusteloos en kunt niet goed stilzitten.
  • Je bent besluiteloos.
  • Je bent snel geïrriteerd.

Ook een opvallend symptoom van stress: op zondagavond voel je je chagrijnig. Dit komt doordat je weet dat je de volgende dag weer aan het werk moet. Je ziet echt op tegen de werkweek.

De gevolgen van stress

Heb je langdurig stress en grijp je niet in? Dan kun je een burn-out krijgen. Hierdoor krijgen je lichaam en geest een flinke klap. Natuurlijk wil je dit voorkomen. Hoe? Door direct actie te ondernemen.

Bepaal voor jezelf:

  • Wat zijn mijn energiegevers en energienemers?
  • Waar krijg ik het meest stress van?
  • Herstel ik voldoende?
  • Slaap ik voldoende?
  • Adem ik diep genoeg?

Het doel? Geen stress meer, maar een gelukkig en zorgeloos bestaan. Ook op de werkvloer!

Stress of burn-out voorkomen

Je zorgt zelf voor die overspannenheid of burn-out.

Huh? Hoor ik je zeggen…. Zorg ik zelf voor die burn-out? Ja helaas, daar zorg je zelf voor. Natuurlijk helpen de omstandigheden waarin je werkt je hier een handje bij. Werk is vaak de bekende druppel die de emmer doet overlopen. Ik zeg altijd tegen coachklanten: zijn al je collega’s dan ook overspannen of burn-out? Vaak is het antwoord ontkennend of misschien is er nog één andere collega die dezelfde klachten heeft.

Het krijgen van stress of burn-out zegt meer over je persoonlijkheid. Jij bent namelijk degene die de signalen van je lichaam volledig heeft genegeerd. Daar zitten meestal onbewuste patronen en overtuigingen achter die ooit helpend waren, maar nu niet meer. Vooral hoogsensitieve mensen lopen in deze hectische maatschappij de kans overspannen of burn-out te raken.

Kennismakingsgesprek aanvragen

Heb je last van stress en weet je niet hoe je zelf uit deze situatie moet komen? Ik help je graag. Als loopbaancoach kan ik je helpen om een stap verder te komen in je carrière of een carrièreswitch te maken. Ook help ik je om van die vervelende stress af te komen.

En ben je hoogsensitief? Dan help ik je graag om hier goed mee om te gaan, zowel op de werkvloer als daarbuiten.

marjon tjepkema coaching, loopbaancoach, hsr
"Ik weet weer wie ik ben, waar ik sta en heb weer vertrouwen in mijn talenten en dat ik via mijn eigen kracht aan een nieuwe weg kan beginnen."
Henk-Jan,
burn-out coaching
"Hartelijk bedankt voor je motiverende, toegewijde, steunende, vriendelijke en deskundige coaching. Ik kan er weer tegen aan en zie de toekomst met vele kansen blij tegemoet!"
Judith,

Contact Bel Marjon op 06 30546837 of mail naar marjon@tjepkemacoaching.nl voor het maken van een afspraak.

marjon tjepkema coaching, loopbaancoach, hsr

Je privacy in een notendop

Allereerst willen we aangeven dat we zorgvuldig met je gegevens zullen omgaan en dat je je altijd makkelijk kunt afmelden.

Daarnaast hechten we veel waarde aan de veiligheid van je gegevens! Wanneer je een werkboek of checklist hebt gedownload ontvang je periodiek onze nieuwsbrief met daarin nuttige tips over loopbaancoaching, stress&burn-out en hoogsensitiviteit.

Wil je meer weten over je privacy?
Check dan onze privacy policy.

Mocht je hierover vragen hebben?
Mail dan gerust op marjon@tjepkemacoaching.nl

loopbaancoaching, hsr

Download
Checklist Hoog Sensitiviteit

Denk jij dat je hoog sensitief bent, maar weet je het niet zeker? Wil je weten of je hoog sensitief bent? Of wil je weten wat daaronder valt?

Speciaal voor jou schreef ik deze checklist met 30 vragen waarin je kunt onderzoeken of je jezelf zou omschrijven als Hoog Sensitief.
50%

Je bent er bijna!Waar mogen we de checklist "Hoogsensitiviteit" naar toe sturen?

loopbaancoaching, hsr
50%

Je bent er bijna!Waar mogen we het ebook "Eerste hulp bij werkstress" naar toe sturen?