Hoogsensitiviteit

Hoogsensitiviteit, ervaar het niet als last maar zet het juist in als een kracht.

Table of Contents

Hoogsensitief op de werkvloer

Kom je regelmatig thuis van je werk terwijl je het gevoel hebt dat je overspoeld bent door alles wat er gebeurd is? Alsof de dag gewoon te druk of te snel is gegaan? Of heb je het gevoel dat je behoeften op het werk werden genegeerd of dat jouw sterke punten onopgemerkt bleven?

Als je een hoogsensitief persoon bent, kan dit je dagelijkse ervaring op de werkvloer zijn. Je gaat dikwijls naar huis met een overweldigd en uitgeput gevoel. Wanneer je dit wilt veranderen kun je denken aan loopbaancoaching, zodat je een baan vindt die aansluit op jouw HSP-eigenschappen.

Wat is hoogsensitiviteit?

Een hoogsensitief persoon is uniek en heeft zijn of haar eigen niveau van gevoeligheid. Onderzoek toont aan dat er vier kenmerken zijn die worden gedeeld door alle HSP’s. Ze worden vertegenwoordigd door de diepte van verwerking, overstimulatie, emotionele responsiviteit en het voelen van kleine details die anderen missen. Gemeenschappelijke uitdagingen voor hooggevoelige mensen.

Gezien de hoeveelheid prikkels die je om je heen oppikt en je neiging om dingen diep te verwerken, is het als hoogsensitief persoon makkelijk om overweldigd of emotioneel uitgeput te raken. Zo is het mogelijk dat je het gevoel krijgt niet meer in je huidige baan te passen. 

Enkele veelvoorkomende uitdagingen waarmee je geconfronteerd kunt worden op de werkvloer zijn:

 • Een gevoel van overweldiging of over stimulatie
 • Je voelt je angstig en depressief
 • Je voelt je verlegen of lijdt aan sociale angst
 • Je mist diepzinnige werkrelaties
 • Het lijkt alsof je dagelijks moet afrekenen met intense emoties (zowel goed als slecht)
 • Je hebt moeite met veranderingen of het nemen van beslissingen
 • Je voelt je verkeerd begrepen, geïsoleerd of alleen
 • Je durft geen voorrang te geven aan jezelf of gezonde grenzen te stellen
 • Jouw perfectionisme zorgt voor stress

Wees je ervan bewust dat wanneer je lang dingen doet die niet bij je passen dit ontzettend veel stress oplevert. Wanneer je dag in dag uit blootgesteld wordt aan te veel prikkels, wreekt zich dit op termijn. Het liefst voorkom je overspannenheid of burn-out.

De kracht van hoogsensitiviteit

Hoogsensitiviteit kan in onze samenleving soms een negatieve of zweverige bijklank hebben, maar het betekent niet dat je zwak bent en harder moet worden. Als HSP heb je gewoon een fijner afgestemd zenuwstelsel dan het grootste deel van de mensen. Hierdoor heb je meer tijd nodig om informatie of stimuli te verwerken. Informatie die door de meeste mensen niet wordt opgemerkt. Als je weet hoe je hier als HSP mee om moet gaan, ben je van grote waarde in veel functies. 

Hoogsensitief zijn betekent namelijk dat je:

 • Slim, intuïtief en opmerkzaam bent en vaak nuances opmerkt die anderen missen
 • Zeer empathisch en medelevend bent en rekening houdt met de gevoelens van anderen
 • Een gewetensvolle medewerker bent
 • Creatief bent op een of meer gebieden van het leven (kunst, muziek, schrijven, oplossen van problemen, enzovoort)
 • Kunst en natuur je diep ontroeren
 • Je enorm verbonden voelt met dieren
 • Een snelle medewerker bent en een diepe denker

Loopbaancoach hoogsensitieve mensen

In coachingsgesprekken met hoogsensitieve mensen merk ik dat hoogsensitiviteit vaak als een last wordt ervaren. Zeker op de werkvloer en in de ‘standaard systemen’ voelt het soms alsof je een buitenstaander bent. Toch hoeft dit niet zo te zijn. Dit heeft alles te maken met je perspectief. 

Kennismakingsgesprek aanvragen

Ik ben ervan overtuigd dat veel mensen diep van binnen weten wat goed voor ze is. En dat geldt zeker voor sensitieve mensen zoals jij!

Wanneer je samen met mij wilt kijken naar wie je bent, waar jouw kwaliteiten liggen en hoe je deze kunt inzetten als hooggevoelig mens, dan ben je hier op de juiste plek. 

Neem contact op, ik help je graag.

marjon tjepkema coaching, loopbaancoach, hsr
"Ik weet weer wie ik ben, waar ik sta en heb weer vertrouwen in mijn talenten en dat ik via mijn eigen kracht aan een nieuwe weg kan beginnen."
Henk-Jan,
burn-out coaching
"Hartelijk bedankt voor je motiverende, toegewijde, steunende, vriendelijke en deskundige coaching. Ik kan er weer tegen aan en zie de toekomst met vele kansen blij tegemoet!"
Judith,

Contact Bel Marjon op 06 30546837 of mail naar marjon@tjepkemacoaching.nl voor het maken van een afspraak.

marjon tjepkema coaching, loopbaancoach, hsr

Je privacy in een notendop

Allereerst willen we aangeven dat we zorgvuldig met je gegevens zullen omgaan en dat je je altijd makkelijk kunt afmelden.

Daarnaast hechten we veel waarde aan de veiligheid van je gegevens! Wanneer je een werkboek of checklist hebt gedownload ontvang je periodiek onze nieuwsbrief met daarin nuttige tips over loopbaancoaching, stress&burn-out en hoogsensitiviteit.

Wil je meer weten over je privacy?
Check dan onze privacy policy.

Mocht je hierover vragen hebben?
Mail dan gerust op marjon@tjepkemacoaching.nl

loopbaancoaching, hsr

Download
Checklist Hoog Sensitiviteit

Denk jij dat je hoog sensitief bent, maar weet je het niet zeker? Wil je weten of je hoog sensitief bent? Of wil je weten wat daaronder valt?

Speciaal voor jou schreef ik deze checklist met 30 vragen waarin je kunt onderzoeken of je jezelf zou omschrijven als Hoog Sensitief.
50%

Je bent er bijna!Waar mogen we de checklist "Hoogsensitiviteit" naar toe sturen?

loopbaancoaching, hsr
50%

Je bent er bijna!Waar mogen we het ebook "Eerste hulp bij werkstress" naar toe sturen?