Heb jij regelmatig last van angsten? Je bent niet de enige, maar liefst 29% van de Nederlanders heeft ooit last gehad van een angststoornis. Misschien kan het je nu geruststellen dat je in sommige situaties bang bent. Deze angsten zijn echter meestal onnatuurlijk van aard. Het is normaal dat je bang bent in een levensgevaarlijke situatie, maar de angsten waar mensen tegenwoordig last van hebben zijn vrijwel allemaal sociale angsten.

Ik hoor regelmatig van HSP’ers dat ze last hebben van angsten. Een verband tussen hooggevoeligheid en angst lijkt daarom duidelijk te bestaan. Hoe zit dit, wat zijn de gevolgen en wat kun jij eraan doen? Je leest er meer over in dit blogartikel.

Situaties waarin je bang bent

Voorbeelden van bang zijn in sociale situaties zijn: De angst om fouten te maken, angst om anderen aan te spreken, bang zijn om jezelf te laten horen of om op te staan voor jezelf. Je kunt last hebben van deze angsten in sociale situaties met familie en vrienden, maar het komt ook voor op de werkvloer.

Je kunt bijvoorbeeld een belangrijke opdracht hebben gekregen van je leidinggevende. Het gaat om een taak waar je vrij weinig ervaring mee hebt. Hulp wil je niet vragen, want je vindt dat je alles zelf moet kunnen, dus komt de angst op om iets fout te doen. Een andere angst kan opkomen als je iemand moet aanspreken, zoals een klant of collega.

Misschien moet je jouw collega op een fout wijzen of een klant vertellen dat een opdracht vertraging heeft. Daarnaast hebben veel mensen de angst om zich te laten horen of om in het middelpunt van de belangstelling te staan, bijvoorbeeld tijdens een vergadering.

Verband tussen HSP en angst

Er is een duidelijk verband tussen HSP en angst. Hoogsensitieve personen (HSP’ers) hebben een dieper en verfijnder bewustzijn en zijn gevoelig voor prikkels uit de omgeving. Dit houdt in dat ze meer details opmerken, intenser voelen en vaak een sterk inlevingsvermogen hebben. Ze raken makkelijk overprikkelt wat samen kan gaan met gevoelens van angst. Daar komt bij dat een HSP’er vaak goed aanvoelt wat een ander nodig heeft. Hierdoor zijn ze ook extra gevoelig voor als een ander signalen van onvrede laat zien.

Laten we de bovenstaande situaties bekijken: De angst om fouten te maken en de overtuiging dat je alles zelf moet kunnen zijn eigenschappen die veel hooggevoelige mensen hebben. Kritiek krijgen zorgt voor veel overlading bij HSP’ers en ze hebben altijd hoge verwachtingen van zichzelf.

HSP’ers kunnen het bovendien erg lastig om mensen aan te spreken, vooral als het gaat om het brengen van ‘slecht’ nieuws. In een groep spreken, alle aandacht krijgen en zijn of haar eigen mening geven is zelfs nog moeilijker voor een hoogsensitief persoon. Dit zijn situaties die een HSP’er het liefst vermijdt. Door het vermijden ervan zul je er echter ook geen ervaring mee krijgen, de angst ervoor zal daardoor alleen maar toenemen.

Het verband tussen hooggevoeligheid en angst

Gevolgen van te veel angst in je leven

Te veel angsten hebben heeft een grote invloed op je leven. Je gaat situaties vermijden die de angst kunnen oproepen. Hierdoor zou je bijvoorbeeld niet meer optimaal kunnen functioneren op jouw werk. Ook voor je dagelijkse leven kan het gevolgen hebben. Veel mensen met angsten vermijden het liefst sociale activiteiten. Hierdoor zonder je jezelf af en zul je op een gegeven moment kunnen vereenzamen.

Angst heeft bovendien negatieve gevolgen voor je gezondheid. Het zorgt namelijk voor een hoge mate van stress. Als je constant gespannen bent dan heeft dit gevolgen als een hoge hartslag en bloeddruk, hoofdpijn, slecht kunnen slapen, vermoeidheid etc. Het is daarom belangrijk om iets te doen aan jouw angsten.

De kracht van hypnose

Hypnose kan een hulpmiddel zijn om angsten te verhelpen. Tijdens een hypnose sessie zal een hypnosecoach rechtstreeks met jouw onderbewustzijn communiceren. Hierdoor kan hij of zij negatieve overtuigingen, gevoelens en herinneringen die in het onderbewustzijn staan opgeslagen positief beïnvloeden. Angsten die voortkomen uit overtuigingen kunnen zo voor een groot deel weggenomen worden.

Conclusie

Veel mensen hebben last van angsten in het dagelijks leven. Een verband tussen HSP en angst lijkt te bestaan, vooral wat betreft sociale angsten die op de werkvloer ontstaan. Deze angsten kunnen jouw functioneren negatief beïnvloeden. Het is daarom belangrijk om iets te doen aan de angsten.