Sociale angst wordt ook wel sociale angststoornis of sociale fobie genoemd. Het is een psychische aandoening waarbij je angst of een grote onzekerheid ervaart bij alledaagse sociale interacties. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan feestjes, boodschappen doen, telefoneren en vergaderen op het werk.

Daarnaast bestaat er ook vaak angst voor commentaar, pesten, afwijzing en kritiek. De meeste mensen die lijden aan een sociale angststoornis voelen zich minderwaardig en hebben een laag zelfbeeld. Het komt veel voor onder HSP’ers.

Overprikkeling en angst

Als HSP’er heb je meer dan een gemiddeld persoon last van overprikkeling. Een HSP’er heeft meer last van zijn omgeving en heeft daarom meer rust nodig om alle prikkels te kunnen verwerken en in balans te blijven. Dit is ook de reden dat sociale angst op de werkvloer veel voorkomt bij hoogsensitieve personen.

Deze angst manifesteert zich op verschillende manieren en hoe dit zich uit verschilt van persoon tot persoon. Symptomen van angst kunnen zijn:

  • Ongerustheid of nervositeit;
  • Veel piekeren;
  • Moeite met concentreren;
  • Rusteloosheid;
  • Maag- of spijsverteringsproblemen;
  • Moeite om in slaap te vallen of door te slapen;
  • Oppervlakkige of snelle ademhaling.

> Lees ook: Hoogbegaafdheid en faalangst: herken je dit?

Hoe ontstaat angst bij hoogsensitieve personen?

In bijna alle gevallen ontstaat angst bij HSP’ers door overprikkeling. Vooral op de werkvloer komt er veel op je af en heb je niet altijd de tijd om dingen te verwerken. Een gevoel van angst kan optreden wanneer je overspoeld wordt door:

  • Teveel sociale contacten achter elkaar;
  • Een omgeving met veel lawaai;
  • Gebrek aan pauzes en tijd voor jezelf;
  • Grote menigte mensen;
  • Stressvolle situaties.

Er bestaat geen direct verband tussen sociale angst en hoogsensitiviteit, maar als een HSP’er gedurende lange tijd wordt blootgesteld aan teveel prikkels of stressvolle situaties, dan kunnen er gevoelens van angst ontstaan.

Ook kunnen er andere problemen ontstaan zoals chronische vermoeidheid, burn-out, stemmingswisselingen, depressie en verslavingsproblematiek.

Sociale angst op de werkvloer

Als er angst ontstaat op de werkvloer, dan kan dit een succesvolle carrière in de weg staan. Er kan bijvoorbeeld angst ontstaan voor het geven van presentaties, voor relaties op het werk en zelfs angst voor de werkplek zelf.

Iemand die last heeft van sociale angst is extra gericht op wat andere mensen van hem/haar denken of vinden. In de werkrelatie kan dit extra heftig zijn, bijvoorbeeld wanneer een leidinggevende een kritische opmerking maakt. Dit kan voor heel veel angst zorgen. Toch zijn er een aantal manieren om met angst om te kunnen gaan.

Neem de tijd om te herstellen

Probeer elke dag tijd voor jezelf in te plannen. Maak in deze tijd geen gebruik van schermen, maar ga wandelen in de natuur, mediteer of luister naar muziek.

Geef jezelf de tijd om gedachten te verwerken

Maak tijd vrij (in de ochtend of de avond) om in een dagboek te schrijven, praat met je partner of een goede vriend of ga mediteren.

Zorg voor voldoende aarding

Angstgevoelens ontstaan door een overbelast zenuwstelsel en oververmoeidheid. Om je lichaam te kalmeren is het belangrijk om te aarden.

Focus op je ademhaling

Door bewust adem te halen kalmeer je je zenuwstelsel. Zoek een rustige plek op en concentreer je op je ademhaling; adem rustig in en uit door je buik.

Verminder stimulerende middelen

Veel hoogsensitieve mensen zijn gevoelig voor suiker en cafeïne. Deze stoffen bootsen de gevoelens van angst na. Let een tijdje goed op hoe je lichaam op suikers en cafeïne reageert. Verminder de inname of haal het helemaal uit je dieet.

Rusteloosheid, angst en zorgen zijn normaal geworden in ons dagelijkse leven. Vooral HSP’ers hebben hier veel last van, omdat ze vatbaarder zijn voor overprikkeling. Neem tijd voor jezelf om gevoelens en gedachten te verwerken en om je lichaam rust te gunnen. Je hoeft maar een paar veranderingen in je leefstijl aan te brengen om minder angstig door het leven te gaan.