Heb jij last van werkstress door een gebrek aan zelfvertrouwen? Dit kan je in het dagelijkse en professionele leven flink in de weg zitten. Om goed te kunnen functioneren op je werk heb je vertrouwen nodig dat je jouw taken goed kunt uitvoeren. Veel mensen hebben echter vaak twijfels over zichzelf. Dit kan zich op de werkvloer op verschillende manieren uiten.

Hoe merk je dat je te weinig zelfvertrouwen hebt, hoe uit zich dit in werkstress en wat kun je eraan doen? In dit blog geef ik antwoord op deze vragen en ga ik dieper in op het verband tussen werkstress en zelfvertrouwen.

Te weinig zelfvertrouwen: hoe merk je dat?

Te weinig zelfvertrouwen hebben kan zich op verschillende manieren uiten. Een van de duidelijkste indicaties is twijfel. Weinig zelfvertrouwen komt voort uit een laag zelfbeeld, dit zorgt ervoor dat je nooit zeker weet of je iets goed hebt gedaan. Je zoekt daarom altijd de bevestiging van anderen. De kans is groot dat je dit al deed bij je ouders en op school. Als je worstelt met weinig zelfvertrouwen kan het ook zijn dat je het moeilijk vindt om met complimenten om te gaan. Ze voelen zich er ongemakkelijk bij en vinden dat ze het niet verdienen.

De zelftwijfel zorgt er bovendien voor dat je focus volledig ligt op zaken die je niet goed vindt aan jezelf, je hebt geen oog voor je sterke kanten. Daarnaast kun je moeite hebben om anderen om hulp te vragen door je lage zelfbeeld. Je wilt geen last zijn voor andere mensen en je vindt dat je alles zelf zou moeten kunnen. Dit draagt bij aan het hebben van weinig zelfvertrouwen.

Wat is de impact van weinig zelfvertrouwen op je werk?

Weinig zelfvertrouwen hebben, kunnen je in je vrije tijd meestal vrij goed verbergen. De twijfel wordt dan weggestopt of je leert jezelf aan om eromheen te leven.

Dit doe je situaties, mensen of taken te gaan vermijden. Stel dat je op het voetbalveld in je vrije tijd worstelt met je zelfvertrouwen dan kan het zijn dat je besluit om te stoppen met voetballen omdat je er geen plezier meer uithaalt. Een gevolg is wel jij je vaak afzondert en je geen stappen durft te zetten in je ontwikkeling.

Werkstress en weinig zelfvertrouwen

Als je weinig zelfvertrouwen hebt, kun je meer werkstress ervaren. Dit komt doordat je misschien denkt dat je je werk niet goed genoeg doet of bang bent om fouten te maken. Deze angst kan ervoor zorgen dat je je nog meer gespannen en onzeker voelt op je werk.

Het kan een vicieuze cirkel zijn: door de stress maak je misschien eerder fouten, wat je zelfvertrouwen verder kan aantasten. Het is belangrijk om deze cyclus te doorbreken door te werken aan je zelfvertrouwen en manieren te vinden om je stress op het werk te verminderen.

Op het werk is het meestal niet mogelijk om je gebrek aan zelfvertrouwen te ontlopen. Je zult er op gegeven moment mee geconfronteerd worden, tijdens een functioneringsgesprek of na feedback van collega’s. Gevolg is dat je of veel stress ervaart of besluit om een andere baan te zoeken, waarbij je onder je niveau gaat werken zodat je niet met je zelfvertrouwen geconfronteerd wordt. Welke keuze je ook maakt, ze geven beiden stress.

Werkstress door een gebrek aan zelfvertrouwen

Hoe ziet werkstress eruit?

Werkstress kan heel naar zijn, zeker als je bedenkt dat je de meeste uren van de dag aan het werk bent. Dat betekent dat je vooral gestrest door het leven gaat, voor ontspanning blijft weinig tijd over. Je neemt je werk mee naar huis en kunt het niet loslaten. Je blijft twijfelen of je het wel goed doet.

Van weinig zelfvertrouwen kun je werkstress ontwikkelen, dit kan ervoor zorgen dat je er tegenop ziet om naar je werk te gaan. Als jij je toch naar je werk hebt kunnen verplaatsen, dan uit werkstress zich in de volgende signalen:

Altijd bang dat je fouten maakt

Je hebt zoveel twijfel over je eigen kunnen, dat je constant angst hebt om fouten te maken. Het cynische hiervan is dat je door deze angst ook juist fouten gaat maken. Dit draagt bij aan je lage zelfvertrouwen.

Perfectionisme

Je bent zo bang om iets niet goed te doen, dit triggert je perfectionisme. Wat je doet, vindt je nooit goed genoeg en je hebt constant bevestiging nodig van je leidinggevenden of collega’s dat je goed bezig bent. Perfectionisme werkt verlammend en uitputtend.

Faalangst

Als je bang bent om iets fout te doen, dan kan het ook zijn dat je uitkomt bij de andere kant van de medaille: faalangst. Dit gevoel zorgt er vaak voor dat er niets meer uit je handen komt. Je bent zo bang om fouten te maken dat je verlamd. Dit uit zich vaak in het ontlopen van taken.

Werkstress verminderen door meer zelfvertrouwen op te bouwen

Heb je weinig zelfvertrouwen en heb je daardoor last van werkstress? De volgende tips kunnen je helpen om meer zelfvertrouwen te bouwen:

  1. Stel realistische doelen: Begin met kleine, haalbare doelen te stellen voor jezelf. Als je deze doelen bereikt, geeft dat een boost aan je zelfvertrouwen. Zo zie je dat je wel degelijk succesvol kunt zijn in je werk.
  2. Vraag om feedback: Praat met je collega’s of leidinggevende over hoe je het doet. Positieve feedback kan je zelfvertrouwen vergroten, en constructieve kritiek helpt je om te leren en te groeien. Door te laten zien dat je openstaat voor feedback, werk je actief aan je ontwikkeling.
  3. Bereid je goed voor: Of het nu gaat om een vergadering of een project, goede voorbereiding kan je een zekerder gevoel geven. Wanneer je weet wat je moet doen en je goed ingelezen bent, zul je zelfverzekerder zijn in je bijdrage en beslissingen.