Voor een perfectionist moet alles perfect zijn en is niets goed genoeg. Letterlijk betekent perfectionisme ‘het volmaakte nastreven’. Een perfectionist legt de lat dus heel erg hoog; niet alleen voor zichzelf, maar ook voor iedereen in de omgeving.

Wat doet perfectionisme met hoogsensitieve personen? Hoe ontstaat perfectionisme? En hoe kun je als HSP’er het beste omgaan met perfectionisme op de werkvloer? In dit blog vertel ik je er meer over.

Hoe ontstaat perfectionisme?

Onzekerheid kan één van de oorzaken zijn van perfectionisme. Als je niet zeker bent over jezelf wil je steeds beter presteren, in de hoop dat je door anderen gewaardeerd gaat worden. Je wilt zo graag gezien worden dat je jezelf helemaal vergeet. Hierdoor stop je zoveel mogelijk energie in het creëren van een perfect beeld van jezelf.

Perfectionisme kan ook ontstaan als je geen erkenning krijgt voor bepaalde situaties, wat je onzeker maakt. Via perfectionisme ga je dan op zoek naar bevestiging en goedkeuring. Veel mensen die hoogsensitief zijn hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel; hierdoor ontstaat sociale perfectie naar anderen. Ze hebben het gevoel dat ze er altijd voor anderen moeten zijn. Eigen behoeften en verlangens worden hierdoor genegeerd.

> Lees ook: Hoe krijg je meer zelfvertrouwen in je werk als HSP’er?

HSP en perfectionistisch

Perfectionistische HSP’ers hebben niet voldoende geleerd om zichzelf te zijn. Ze hebben het idee dat ze pas goed genoeg zijn als ze perfect werk afleveren of altijd voor anderen klaar staan. Ben je nog niet zo bekend met je hooggevoeligheid, dan kan dit ervoor zorgen dat je veel twijfelt en onzeker bent. Je vindt het moeilijk om nee te zeggen en je mist assertiviteit.

Voor HSP’ers zijn dit gevaarlijke eigenschappen; ze willen zo graag voldoen aan de verwachtingen van anderen, dat ze niet naar de signalen van hun eigen lichaam luisteren. Hoogsensitieve personen cijferen zichzelf weg en richten al hun aandacht op de buitenwereld. ‘Hoe hoor ik te zijn?’ ‘Wat wordt er van mij verwacht?’

Omdat een HSP’er zo gericht is op anderen, raken ze de connectie met zichzelf kwijt. Dit zorgt voor teleurstelling, je afgewezen voelen, schaamte en frustratie. Deze emoties worden door een hoogsensitief persoon erg intens ervaren. Dit zorgt ervoor dat ze extra snel overbelast raken en blokkeren. Ze kunnen niet meer helder nadenken en gaan aan zichzelf twijfelen. Dit kan op de lange termijn zorgen voor depressieve gevoelens.

HSP op de werkvloer: een aantal tips

Ben je HSP’er en perfectionistisch? Dan kan het extra lastig voor je zijn op de werkvloer. Onderstaande tips zouden je kunnen helpen.

Zorg voor duidelijkheid

Het is heel belangrijk dat je weet wat je taken zijn, zodat je jezelf niet overbelast. Zorg voor een duidelijke planning en verzandt niet in het doen van allerlei kleine taken, helemaal niet voor anderen. Dit heeft namelijk tot gevolg dat er steeds meer bijkomt en je niet meer aan je eigen taken toekomt.

Creëer voor een fijne werkplek

Hoogsensitieve personen hebben baat bij een werkplek die rustig is en waar voldoende daglicht is. Overleg met je leidinggevende of je een werkplek kunt krijgen waar je niet teveel afgeleid wordt.

Geef je wensen aan

Het is heel belangrijk dat je deelt wat er in je omgaat. Voel je je ergens onzeker over? Praat er dan over, krop het niet op. Geef het aan wanneer je overprikkeld bent, wees niet bang om zwak over te komen.

Toon jouw kwetsbaarheid en geef concreet aan wat je wel en niet wilt. Heb je een fulltime baan en wil je liever wat minder uren werken, omdat je snel overprikkeld bent? Geef dit dan aan. Vraag wat de mogelijkheden zijn op je werk, wellicht is er ruimte om minder uren te werken.