Kom je regelmatig thuis van je werk terwijl je het gevoel hebt dat je overspoeld bent door alles wat er gebeurd is? Alsof de dag gewoon te druk of te snel is gegaan? Of heb je het gevoel dat je behoeften op het werk werden genegeerd of dat jouw sterke punten onopgemerkt bleven?

Als je een hoogsensitief persoon bent, kan dit je dagelijkse ervaring op de werkvloer zijn. Je gaat dikwijls naar huis met een overweldigd en uitgeput gevoel. Wanneer je dit wilt veranderen kun je denken aan loopbaancoaching, zodat je een baan vindt die aansluit op jouw HSP-eigenschappen.

Wat is hoogsensitiviteit?

Een hoogsensitief persoon is uniek en heeft zijn of haar eigen niveau van gevoeligheid. Onderzoek toont aan dat er vier kenmerken zijn die worden gedeeld door alle HSP’s. Ze worden vertegenwoordigd door de diepte van verwerking, overstimulatie, emotionele responsiviteit en het voelen van kleine details die anderen missen.

Gemeenschappelijke uitdagingen voor hooggevoelige mensen

Gezien de hoeveelheid prikkels die je om je heen oppikt en je neiging om dingen diep te verwerken, is het als hoogsensitief persoon makkelijk om overweldigd of emotioneel uitgeput te raken. Zo is het mogelijk dat je het gevoel krijgt niet meer in je huidige baan te passen. Enkele veelvoorkomende uitdagingen waarmee je geconfronteerd kunt worden op de werkvloer zijn:

 • Een gevoel van overweldiging of overstimulatie
 • Je voelt je angstig en depressief
 • Je voelt je verlegen of lijdt aan sociale angst
 • Je mist diepzinnige werkrelaties
 • Het lijkt alsof je dagelijks moet afrekenen met intense emoties (zowel goed als slecht)
 • Je hebt moeite met veranderingen of het nemen van beslissingen
 • Je voelt je verkeerd begrepen, geïsoleerd of alleen
 • Je durft geen voorrang te geven aan jezelf of gezonde grenzen te stellen
 • Jouw perfectionisme zorgt voor stress

Wees je ervan bewust dat wanneer je lang dingen doet die niet bij je passen dit ontzettend veel stress oplevert. Wanneer je dag in dag uit blootgesteld wordt aan te veel prikkels, wreekt zich dit op termijn. Het liefst voorkom je overspannenheid of burn-out.

De kracht van hoogsensitiviteit

Hoogsensitiviteit kan in onze samenleving soms een negatieve of zweverige bijklank hebben, maar het betekent niet dat je zwak bent en harder moet worden. Als HSP heb je gewoon een fijner afgestemd zenuwstelsel dan het grootste deel van de mensen. Hierdoor heb je meer tijd nodig om informatie of stimuli te verwerken. Informatie die door de meeste mensen niet wordt opgemerkt. Als je weet hoe je hier als HSP mee om moet gaan, ben je van grote waarde in veel functies. Hoogsensitief zijn betekent namelijk dat je:

 • Slim, intuïtief en opmerkzaam bent en vaak nuances opmerkt die anderen missen
 • Zeer empathisch en medelevend bent en rekening houdt met de gevoelens van anderen
 • Een gewetensvolle medewerker bent
 • Creatief bent op een of meer gebieden van het leven (kunst, muziek, schrijven, oplossen van problemen, enzovoort)
 • Kunst en natuur je diep ontroeren
 • Je enorm verbonden voelt met dieren
 • Een snelle medewerker bent en een diepe denker

Loopbaancoach hoogsensitieve mensen

In coachingsgesprekken met hoogsensitieve mensen merk ik dat hoogsensitiviteit vaak als een last wordt ervaren. Zeker op de werkvloer en in de ‘standaard systemen’ voelt het soms alsof je een buitenstaander bent. Toch hoeft dit niet zo te zijn. Dit heeft alles te maken met je perspectief. Ik ben ervan overtuigd dat veel mensen diep van binnen weten wat goed voor ze is. En dat geldt zeker voor sensitieve mensen zoals jij!

Wanneer je samen met mij wilt kijken naar wie je bent, waar jouw kwaliteiten liggen en hoe je deze kunt inzetten als hooggevoelig mens, dan ben je hier op de juiste plek.

Met wie heb je te maken?

Mijn naam is Marjon Tjepkema, in de afgelopen jaren heb ik mij verdiept in stress, ook specifiek in relatie tot hooggevoeligheid. Ik zie het als mijn taak om ervoor te zorgen dat jij je vitaliteit terug vindt in je werk. Samen kijken we naar je gedrag: wat doe je wel en wat doe je niet? Met de inzichten gaan we aan de slag.

Afhankelijk van de situatie heb ik verschillende methoden die ik toepas, zoals voice dialogue, oplossingsgericht coachen, mental coaching en hartcoherentie