Zijn jouw werkdagen veel te saai? Vind je niet voldoende uitdaging in je werk? Dan hoef je daar niet mee te blijven lopen. Wanneer je jouw baan namelijk niet leuk vindt, kunnen daar verschillende oorzaken voor zijn zoals te weinig uitdaging. Het gevolg is een bore-out.

Ben je dus uitgekeken op je werk? Lees dan vooral verder, want er zijn er allerlei oplossingen. Ik help je bovendien graag aan een baan die jouw bloed sneller laat stromen!

De kenmerken bij een gebrek aan uitdaging

Wanneer je beneden je niveau werkt, dan wordt de werkdag al snel langdradig. Je hebt bijvoorbeeld te weinig werkzaamheden of ze zijn veel te makkelijk voor je. Verveling en demotivatie slaan hierdoor toe. Je kunt als het ware je werk op de automatische piloot doen en de mentale plus intellectuele uitdaging ontbreken.

Ook uitstelgedrag is kenmerkend bij een baan die niet boeiend genoeg is. Vaak gebruik je voor een klus veel meer tijd dan dat je nodig hebt. Waarschijnlijk vertoon je ook vluchtgedrag door bijvoorbeeld taken te doen die niets met je werk te maken hebben, zoals internetten of vaak koffie halen. Verder zijn desinteresse en lusteloosheid een teken dat je niet in de juiste functie zit.

Kortom: je bent uitgekeken op je werk.

Wat is een bore out?

Geen burn-out maar een bore-out

De term bore-out houdt in dat iemand overgekwalificeerd is voor een bepaalde functie. In deze situatie mis je een mentale uitdaging en een gezonde dosis werkdruk. Bovendien zijn de positieve stresslevels te laag. Je kunt je voorstellen dat hoogbegaafde mensen daarom een hoger risico op een bore-out. Toch geldt dit niet alleen voor hoogbegaafde mensen. Op het moment dat je kwaliteiten optimimaal benut worden op de werkvloer ligt een bore-out op de loer.

Onder je niveau werken put je op den duur uit. Daardoor lijken de symptomen van een bore-out veel op die van een burn-out. Zo kom je waarschijnlijk doodmoe thuis en ben je prikkelbaar. Ook zijn lichamelijke en mentale klachten mogelijk. Deze variëren van hoofdpijn, vermoeidheid en concentratieproblemen tot en met onzekerheid. Bovendien ontstaan er bij een bore-out vaak conflicten met collega’s of leidinggevende. Duurt de bore-out voort? Dan bestaat er een grote kans op ontslag.

Lees ook: mijn baan past niet meer bij, wat nu?

Pak je bore-out aan

Heb je klachten die aan een bore-out doen denken? Dan is het belangrijk om erachter te komen wat er aan de hand is. Misschien ben je ooit gestart in een leuke functie, maar ben je deze ontgroeid. Het kan ook zijn dat jouw baan al vanaf het begin af aan niet genoeg van je kwaliteiten heeft gevraagd, waardoor je echt toe bent aan een nieuwe of volgende carrièrestap.

Om hier verandering in te brengen is er gerichte actie nodig. De eerste stap is om in kaart te brengen waar jouw talenten liggen en wat jouw behoeftes zijn. Heb je dit helder? Vergelijk ze dan met de kenmerken van jouw huidige functie en vraag je af of ze matchen. Zo niet, dan is het wellicht tijd voor een andere job.

Het volgende traject is om een baan te vinden die wel bij je past. Maar hoe doe je dat? Dit is een vraag waar ik je bij kan helpen. Samen zorgen we dat jij weer met energie en plezier naar je werk gaat. Of dit nu betekent dat er aanpassingen gedaan worden aan je huidige functie of dat je jouw energie inzet voor een compleet nieuwe betrekking? Ik inspireer je naar een loopbaan die bij jouw capaciteiten past.

Zie ook: Hoe kies je de juiste baan als je veel dingen leuk vindt?

Zo helpt Tjepkema Coaching je van jouw bore-out af

Als ervaren loopbaancoach laat ik jou inzien wat je precies wilt in een functie en hoe je jouw ideale baan bereikt. Door middel van individuele gesprekken met de juiste vragen ontdekken we samen in wat voor werk jij je het lekkerste voelt. Na zes tot acht sessies met mij krijg je een helder plan waarmee je van start kunt.

Snak je naar werk dat je voldoening, erkenning en plezier geeft? Neem dan contact met mij op. Dan ga ik samen met jou snel aan de slag voor een carrière die écht bij jou past!

Wie ben ik en hoe werk ik?

Mijn naam is Marjon Tjepkema. Als coach, trainer en HRM-adviseur heb ik me jarenlang bekwaamd in het coachingsvak en werk ik als zelfstandig coach. Ik lever loopbaancoaching aan professionals, vooral binnen de sectoren zorg en onderwijs. Enkele van de thema’s waarbinnen ik veel expertise heb opgebouwd zijn stress, loopbaan, hoogbegaafdheid en hooggevoeligheid.