Ben jij gevoelig voor afwijzing? En doe jij er alles aan om dat gevoel van afwijzing te voorkomen? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met afwijzingsgevoeligheid, ook wel Rejection Sensitivity genoemd. Wat is Rejection Sensitivity precies? Waar komt het vandaan? En hoe kan het dat vooral HSP’ers last hebben van Rejection Sensitivity? In dit blog vertel ik je er meer over.
Wat is Rejection Sensitivity
Als je last hebt van Rejection Sensitivity, dan is jouw focus volledig gericht op de ander. Je checkt continu bij de ander of je wel oké bent. Dit komt vanuit de basisovertuiging dat je niet oké bent. Zo voorzie je in de basisbehoefte van de mens: gezien, erkend en gewaardeerd worden. Krijg jij om wat voor reden het gevoel dat je niet oké gevonden wordt, dan voelt dit direct als een afwijzing.
Dit betekent echter niet dat het echt zo is dat een ander persoon je afwijst. Je vult dit in veel gevallen zelf in aan de hand van signalen die je opvangt en die je vervolgens zelf zo vertaalt.
Altijd op zoek naar bevestiging
Als je last hebt van Rejection Sensitivity, dan ben je continu bezig met wat de ander aan het doen is. Je wilt namelijk zeker weten dat die ander jou wel goed genoeg vindt en zoekt steeds naar die bevestiging. Je vindt het heel belangrijk dat deze persoon jou begrijpt, ziet, hoort en accepteert.
Krijg je deze bevestiging? Dan kun je pas weer verder. Je kunt weer met alle aandacht aanwezig zijn in je eigen ruimte, want het voelt alsof je hier toestemming voor hebt gekregen. In de praktijk krijg je deze bevestiging echter nooit, wat kan zorgen voor een enorm rotgevoel.
Vicieuze cirkel van negatieve gedachten
Door continu met anderen bezig te zijn, hou je een vicieuze cirkel van negatieve gedachten in stand. Stel je voor dat je dit weekend bent uitgenodigd op de verjaardag van je oom. Als je heel eerlijk bent, ga je liever niet. Je hebt een drukke week achter de boeg en je bent heel erg moe.
Omdat je last hebt van Rejection Sensitivity ben je helemaal gericht op je oom. Wat vindt hij ervan dat je niet naar zijn verjaardag komt? Zou hij boos of teleurgesteld zijn? Automatisch denk je ook aan je moeder. Wat vindt zij er wel niet van als je niet naar de verjaardag van je oom komt, omdat je moe bent? Nu stel je niet 1, maar 2 mensen teleur.
Uiteindelijk ga je toch maar naar de verjaardag, omdat je de pijn van afwijzing niet wilt voelen. Het probleem hierbij is dat je over je eigen grenzen gaat. De angst om afgewezen te worden is zo groot dat dit ten koste gaat van jezelf.
Wat je aandacht geeft groeit
Als je bang bent dat iets gebeurt, dan gebeurt het ook. Wat je aandacht geeft, groeit. Het is als het ware een selffulfilling prophecy.
Om het voorbeeld van de verjaardag van je oom te nemen; als je bang bent dat hij teleurgesteld is, dan interpreteer je zijn signalen ook gemakkelijk als teleurstelling. Bel je hem en neemt hij de telefoon niet op, dan denk je dat hij boos op je is. Terwijl hij gewoon even de hond aan het uitlaten is.
HSP en Rejection Sensitivity
Voor een HSP’er kan gevoeligheid voor afwijzing heel groot zijn. Kleine dingen voelen vaak als heel groot aan. Dit heeft zo’n grote invloed op je zelfbeeld dat je dit de rest van je leven meedraagt.
Een HSP’er is extra gevoelig voor prikkels in de omgeving. Het brein van een HSP werkt letterlijk anders dan het brein van ‘normale’ mensen. Alle situaties komen harder binnen, waardoor een HSP’er ook gevoeliger is voor angst.
Het kan zijn dat je je vaak onbegrepen hebt gevoeld in je kindertijd. Misschien begrepen je ouders je niet of viel je op school buiten de groep. Dit kan ervoor gezorgd hebben dat je je vaak afgewezen hebt gevoeld, waardoor je Rejection Sensitivity hebt ontwikkeld.
Daar komt nog bij dat een HSP’er afwijzing ook nog eens intenser ervaart. Als dit te vaak gebeurt, dan zet je dit om in een innerlijke overtuiging dat je niets waard bent of dat alles altijd aan jou ligt. Je hebt vaak last van heftige schuldgevoelens, een mechanisme wat je ook weer meeneemt in je volwassen leven.