Het is misschien wel één van de lastigste valkuilen als je hoogsensitief bent; grenzen stellen. Je wilt er graag voor een ander zijn en beseft je vaak te laat dat je er zelf ook nog bent. Geen grenzen kunnen stellen kan er op termijn voor zorgen dat je last krijgt van stress, met een burn-out als gevolg.

Het is dus heel belangrijk dat je je grenzen leert voelen en stellen als HSP’er. In dit blog geven we je aan aantal tips die je hierbij kunnen helpen.

Leer je eigen grenzen aangeven als HSP’er

In onze snelle, hectische wereld voelen HSP’ers zich vaak overrompeld en onder druk gezet. Ze vinden het moeilijk om hun eigen grenzen te voelen en aan te geven en krijgen hierdoor vaker te maken met stress. Als deze stressklachten langdurig genegeerd worden en als de HSP’er zijn eigen gevoeligheid niet onderkent, dan kan een burn-out het gevolg zijn.

Heb jij moeite met het aangeven van jouw grenzen? Wellicht kunnen onderstaande tips helpen.

Zet jezelf op nummer 1

Er is niets mis mee om er voor een ander te zijn, zolang je jezelf maar op de eerste plaats zet. Dit is voor iedereen belangrijk, maar zeker voor een hoogsensitief persoon. Je bent alleen voor jezelf verantwoordelijk; als je niet goed voor jezelf zorgt, kun je een ander ook niet helpen. Keer naar binnen en voel waar je behoefte aan hebt en neem dit serieus.

Als je gewend bent om altijd maar voor iedereen klaar te staan, dan zal het begin heel lastig zijn om nee te zeggen. Maar heb je er wel eens bij stilgestaan dat je jezelf enorm tekort doet en dat dit heel veel energie kost? Plan tijd voor jezelf in, zet het desnoods in je agenda. Is er iemand die iets van je wil op dat tijdstip? Zeg dan dat je een afspraak hebt. Je bent niemand een verklaring schuldig, nee is voldoende.

> Lees ook: Wat zijn de oorzaken van overprikkeling op het werk?

Maak contact met je eigen behoeften

Als je als HSP’er naar binnen keert, dan lukt het je een stuk beter om grenzen aan te geven. Je maakt dan namelijk contact met je eigen behoeften waardoor je focus verandert van buiten naar binnen. Je bent dan niet langer bezig met wat anderen van je vinden, maar je gaat leven vanuit je eigen drive in dit leven. Zo trek je ook automatisch mensen aan die beter bij je passen.

Je kunt op verschillende manieren naar binnen keren om meer contact te krijgen met wat jij wilt in dit leven en zo leren om je eigen behoeften te voelen. Je kunt proberen om te mediteren, maar je kunt ook meer tijd in de natuur doorbrengen. Het is belangrijk om aan te voelen wat goed bij jou past.

Leer je grenzen voelen

Je kunt pas je grenzen aangeven als je jouw grenzen voelt. Als jij jouw grens voelt, wat voor signaal geeft dit dan? Voel je je er ongemakkelijk bij? Voel je een knoop in je maag? Koppel je dit aan iets wat je (misschien) niet goed doet? Dit kan zomaar een duidelijke grens zijn.

Stond jij jarenlang voor anderen klaar? Dan kan het in het begin heel veel moeite kosten om voor jezelf te kiezen en je grenzen aan te geven. Er kan schuldgevoel optreden of je kan het gevoel krijgen dat je iemand in de steek laat. Maar door je grenzen niet aan te geven laat je eigenlijk jezelf in de steek. Je hebt alle recht op tijd en ruimte voor jezelf!