Heb je weinig energie en kost het je moeite om jezelf in beweging te zetten? Wanneer je te weinig energie hebt merk je dit in alles. Dit is voor een dagje niet zo erg, maar duurt dit langer dan beland je in een negatieve vicieuze cirkel.
Vermoeidheid kan als een donkere, zware deken over het leven komen te liggen. Soms heb je niet eens door hoe moe je eigenlijk bent, totdat je na een lange en chaotische dag eindelijk een moment voor jezelf hebt en op de bank neerploft.
Wanneer de drukte van de dag en de overprikkeling die daarbij komt kijken pas echt tot je doordringt besef je: er moet iets in mijn leven veranderen.
De cirkel van ‘weinig energie’ en vermoeidheid
Veel mensen hebben vermoeidheidsklachten. Het lijkt iets te zijn wat we ‘normaal’ zijn gaan vinden. Dat is het niet. Natuurlijk ben je de ene dag vermoeider dan de ander. Maar wanneer de vermoeidheid nooit weg is, is het probleem groter. In de hedendaagse wereld vragen we, als mensen, veel van onszelf. Je werk, je sociale leven, omgaan met de hoeveelheid informatie die je tot je krijgt, je relatie, sporten. Allemaal dingen waar je mee te maken hebt. En dan hebben we het nog niet gehad over een externe bijkomstigheid zoals de huidige corona crisis.
Al deze factoren maken dat je emmer overloopt wanneer je de balans niet weet te bewaren. Wanneer je chronisch te weinig energie hebt ontstaat er vaak een negatieve spiraal. De vermoeidheid gaat samen met klachten als:
- irritatie
- onrust
- kort lontje
- chagrijnig zijn
- paniekaanvallen
- verdriet
- somberheid
- depressie
Blijf je te lang in deze cirkel rondrennen dan liggen overspannenheid en burn-out op de loer.
Oorzaken van weinig energie
Er zijn een aantal oorzaken aan te wijzen voor het feit dat je weinig energie hebt:
- Te weinig slaap: slaap is cruciaal om te herstellen
- Te weinig ontspanning: fysieke en mentale ontspanning is belangrijk voor de juiste balans
- Je werk: het kan zijn dat je geen plezier hebt in je werk, je niet voldoende uitdaging vindt, je stress ervaart door je leidinggevende, je gepest wordt door collega’s of bang bent dat je jouw baan verliest
- Slechte voeding: vette voeding met veel suikers trekken de energie uit je lijf
- Medicijnen: door de bijwerking van medicijnen kan het zijn dat je weinig energie hebt
Weinig energie en hoogsensitief
Voor hoogsensitieve mensen kent ‘weinig energie hebben’ nog een andere dimensie. Dit komt omdat je als hoogsensitief mens gevoeliger bent voor prikkels. Zelfs wanneer alles soepel lijkt te verlopen en de dingen zich conform planning ontvouwen, kunnen ogenschijnlijk ‘simpele’ situaties, zoals een dagje werken een verjaardag heel veel van de energiereserve van een HSP vragen.
Een uurtje naar de markt of een vergadering op je werk zorgt al voor overprikkeling en geeft het gevoel dat jouw batterij voor de dag al leeg is. Andere oorzaken die ten grondslag aan vermoeidheid kunnen liggen kunnen van emotionele aard zijn. Denk aan een emotioneel gesprek, een conflict op het werk of een als grap bedoelde nare opmerking. Hoogsensitieve mensen kunnen, voordat zij moeten uitrusten om opnieuw op te laden, nu eenmaal minder prikkels hebben dan de gemiddelde persoon.
Tips voor meer energie
Ben je op zoek naar tips voor het herwinnen of behouden van energie, zodat je de dag weer vrolijk en fris door kunt komen? Hier volgen een paar tips die eenvoudig uit te voeren zijn en toch een groot effect hebben.
Begin de dag in alle rust
Begin de dag rustig. Zorg ervoor dat je minstens vijftien minuten voor jezelf neemt, waarbij een activiteit zoals een ademhalingsoefening, het schrijven in een dagboek of een korte wandeling door de tuin aan te raden is.
Vraag om hulp
Geef op tijd aan wanneer het je te veel wordt. Licht vrienden, familie en collega’s in over het feit dat jij gevoelig bent. Je hoeft daarbij het woord ‘HSP’ niet te benoemen als je dit niet fijn vindt: wanneer je duidelijk maakt dat jij moeite hebt met het verwerken van prikkels wanneer deze intens of overmatig zijn, kunnen mensen in jouw omgeving daar rekening mee houden. Zo creëer je ruimte voor jezelf om bijvoorbeeld even weg lopen wanneer je op adem moet komen of jouw systeem moet ‘resetten’.
Powernappen of middagslaapje
Als jouw levensstijl en/of schema het toelaat, las dan iedere dag – of regelmatig – een middagslaapje in. Zorg dat deze niet te lang is, anders word je mogelijk nog vermoeider wakker.
Let op je voeding
Eet voldoende groenten en fruit en laat alcohol, tabak en suikers staan. Eet licht en gezond en je zult een groot verschil in jouw energielevel bemerken.
Zorg dat je goed slaapt
Slaap en energie zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Zorg dat je goed slaapt. Ga op tijd naar bed (liefst op vaste tijden), zorg dat je minimaal 6-8 uur slaap haalt, leg je telefoon op tijd weg ’s avonds. Allemaal dingen die helpen.