Een goede leidinggevende weet werknemers te inspireren en het beste uit hen naar boven te halen. Een goede baas strooit met complimenten en moedigt zijn personeel aan. In de praktijk blijkt leidinggeven zo makkelijk nog niet en dat leidt tot problemen op de werkvloer. Menig werknemer schiet in de stress van zijn leidinggevende en voelt zich niet prettig met de gang van zaken. Heb jij ook last van bazenstress? Is jouw leidinggevende ook iemand die nooit naar je luistert, je nooit eens een schouderklopje geeft en altijd op- en aanmerkingen heeft?
Als loopbaancoach word ik regelmatig geconfronteerd met de verhalen van werknemers die vastlopen in hun werk vanwege een stroeve relatie met de leidinggevende. Er zijn tal van manieren waarop het mis kan gaan. Ik zal hier een aantal vaak voorkomende conflicten nader toelichten, ingaan op de gevolgen en laten zien hoe we samen aan een oplossing kunnen werken.
Hoe uit zich een stroeve relatie met je leidinggevende?
- De leidinggevende heeft onrealistische verwachtingen van jou. Je takenpakket is zo omvangrijk dat je onmogelijk alles kunt uitvoeren. Ook de deadlines zijn niet realistisch. Je weet van tevoren al dat je je werk niet op tijd zal afkrijgen.
- De leidinggevende neemt je niet serieus. Je hebt het gevoel dat er nooit naar je wordt geluisterd. Jouw mening telt niet. Waag het ook niet om te klagen, het komt je slechts op hoon te staan.
- De leidinggevende uit veel kritiek, maar geeft nooit complimenten. Je kunt het nooit eens goed doen. Je hebt bergen werk verzet, je baas heeft het niet eens door. Je komt zelf met belangrijke oplossingen, maar een compliment krijgen zit er niet in.
- De leidinggevende speelt collega’s tegen elkaar uit. Op de werkvloer wordt een situatie gecreëerd van vrienden en vijanden. Ben je vriend van de baas, dan beaam je de kritiek die de ‘vijand’ ontvangt en word je beloond met privileges. Van enige solidariteit tussen jou en je collega’s is geen sprake.
- De leidinggevende vertoont narcistisch gedrag en vindt zichzelf erg belangrijk. Van kritiek wil je narcistische baas niets weten, van applaus des te meer. Terwijl jij het vuile werk opknapt, strijkt de leidinggevende met de eer.
Hoe uiten de problemen op je werk zich in jouw verdere leven?
Of je dat nu wilt of niet, vaak neem je de problemen met je leidinggevende ook mee naar huis. Je ligt ’s nachts te piekeren en voert hele denkbeeldige discussies in bed. Dat gaat natuurlijk ten koste van je nachtrust. Je frustraties en irritaties kunnen ook van invloed zijn op je humeur, waardoor je sneller geprikkeld of juist afwezig bent en ongemerkt je familie of vrienden opzadelt met jouw problemen. Sta je langdurig bloot aan stress, dan kan dit ook een nadelig effect hebben op je gezondheid.
Hoe ga je hiermee om?
Je hebt bijna dagelijks te maken met je leidinggevende. Er komt dus vanzelf een moment dat je zo niet verder kunt. Misschien kun je worden overgeplaatst naar een andere afdeling of ga je liever op zoek naar een andere baan.
Wil je echter toch graag op je huidige werkplek blijven, dan zul je moeten werken aan een oplossing. Durf je het gesprek met je baas aan te gaan? Misschien speelt je eigen houding ook wel een rol in de conflictsituatie. Het kan dan zeer verhelderend werken om onder begeleiding van een coach eerst eens je eigen gedrag te analyseren.
Zie ook: Mijn baan past niet meer bij mij, wat nu?
Waarom kan Tjepkema Coaching jou helpen?
Door mijn ruime ervaring als coach kan ik mij goed inleven in jouw problematiek. Omdat iedereen anders in elkaar zit en de situatie op de werkvloer vaak verschillend is, lever ik coaching op maat. Op deze manier leer jij jezelf beter kennen en leer je in te zien hoe je eventueel de relatie met je leidinggevende kunt verbeteren.
Ook kun je tot de conclusie komen dat dit niet mogelijk is en jouw toekomst op een andere werkplek ligt. Of je nu wilt blijven of weggaan, als loopbaancoach help ik je graag verder om je carrière op een bevredigende en succesvolle manier voort te zetten.
Ik ben o.a. gespecialiseerd in loopbaancoaching voor hoogsensitieve mensen (HSP) en het vinden van een passende baan voor hoogbegaafde mensen.