Waar je ooit met een glimlach de voordeur achter je dichttrok, op weg naar de leukste werkplek van de wereld, kost je dit nu de grootste moeite. Wanneer en waarom dat veranderd is weet je niet, maar één ding is duidelijk: je vindt je baan niet meer leuk. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je jouw werk nooit (echt) leuk hebt gevonden, maar je je kiezen op elkaar hebt gezet om er toch het beste van te maken. Hoe dan ook, het gebrek aan plezier in je werk maakt jouw dagen lang en zwaar. En dit wil je veranderen!

Geen plezier meer in je werk: waaraan merk je dat?

Je bent opgelucht als je ziek bent, omdat het betekent dat je thuis kunt blijven; je haat de maandag en de vrijdag is jouw favoriete dag van de week. Je voelt je moe, alleen en ongeïnspireerd; dit kunnen allemaal gevolgen zijn van het gebrek aan plezier op de werkvloer.

Wanneer je geen klik voelt met je collega’s, of geen uitdaging meer vindt in het werk dat je ooit met plezier uitvoerde, kan het tijd zijn om je af te vragen of jouw baan je nog wel voldoening geeft. Het kan ook zijn dat je je steeds meer ergert aan jouw collega’s, dat jouw baas je stress geeft of de taken die worden uitgedeeld niet leuk vindt.

Over het algemeen geldt dat wanneer je dolgraag thuis blijft, in plaats van dat je jouw kennis en kunde op de werkvloer deelt, jouw baan jou niet voldoende motiveert om er genot en plezier uit te halen.

Externe of interne factoren

De reden voor het gebrek aan plezier in je werk kan extern of intern zijn, of een combinatie van beiden. Wanneer de werkdruk te hoog is, jouw baas naar jou snauwt of ruzies en conflicten met collega’s constant op de loer liggen, dan spreek je van externe factoren.

Maar wanneer jouw werk zinloos aanvoelt of het werk niet meer bij jou past zoals dat voorheen wel het geval was, dan kun je spreken van interne oorzaken. In beide gevallen is het belangrijk te kijken naar de reden achter jouw gebrek aan plezier in het werk en de veranderingen die je kunt aanbrengen om wel weer met zin aan de slag te gaan. Hier volgen enkele tips om werkplezier terug te vinden.

Heb je geen plezier of zin in je werk?

Tips om plezier in het werk terug te vinden

  • Maak verbinding met je collega’s! Je hoeft geen beste vrienden met iedereen te worden, maar een goede relatie met jouw collega’s maakt een wereld van verschil. Probeer raakvlakken of overeenkomsten te vinden, te lachen en plezier te maken met jouw collega’s.
  • Neem voldoende rust! Pauzes zijn belangrijk om plezier in het werk te blijven behouden.
  • Vergelijk jezelf niet met anderen. Iedereen werkt op een ander niveau, tempo en eigen wijze: jij bent aangenomen omdat jij ‘jij’ bent!
  • Laat stress op het werk: je hoeft het werk niet mee naar huis te nemen. Morgen gaan we weer verder. Breng een goede balans aan tussen werk en privé.
  • Verander van baan wanneer je het gevoel hebt dat je werkelijk niet meer op de vloer of binnen het team past.
  • Loslaten is niet hetzelfde als opgeven en zeker niets mis mee. Het is zelfs een teken van kracht, groei en zelfstandigheid!

Coaching: begeleiding in het (her)vinden van werkplezier

Heb je het gevoel dat je wel een steuntje in de rug kunt gebruiken? Het aanbrengen van veranderingen of zelfs het zetten van de stap tot het veranderen van baan is spannend en kan een flinke uitdaging zijn.

Ik ben gespecialiseerd in het coachen van (hoog)gevoelige mensen en hoogbegaafde mensen die worstelen met het vinden van hun plekje in de maatschappij, het verwerken van prikkels in een overweldigende wereld en het behouden van balans, vrede en rust binnen een intense en veeleisende maatschappij.

Graag reik ik jou handvatten aan die je helpen om de kracht in jouw hooggevoeligheid en begaafdheid te vinden, zodat je het plezier terug vindt. Wil je meer weten over mij en mijn werkwijze? Neem geheel vrijblijvend contact met mij op om te ontdekken wat ik voor jou kan doen.