Donkere kringen onder je ogen, snel geprikkeld zijn of niet stoppen met gapen: vermoeidheid uit zich in veel vormen. Wat de vorm ook is, aanhoudende vermoeidheid heeft impact op je fysieke en mentale gezondheid. Wist je bijvoorbeeld dat vermoeidheid zelfs een negatieve rol kan spelen in de spijsvertering? Om nog maar niet te spreken van de invloed van vermoeidheid op relaties, het gevoel van vreugde in het leven en het algemeen welzijn. Rust en uitgerust zijn is uiterst belangrijk: het kan zelfs maken of breken wie je bent.
Moe, moe, moe
Iedereen is wel eens moe. Dat is niet erg. Wanneer je een nacht goed doorslaapt trek je dit weer recht. Het wordt anders wanneer je structureel moe bent.
Vermoeidheid gaat uiteraard vaak samen met de manier waar op je slaapt. Slaap je slecht dan ben je vermoeider. Het kan zijn dat:
- je niet in slaap valt en lang ligt te piekeren voordat je slaapt
- je maar 4-5 uurtjes per nacht slaapt
- je 7-8 uur per nacht slaapt maar vermoeid wakker wordt
- je helemaal niet slaapt ’s nachts.
In al deze gevallen is het verstandig om te onderzoeken waar de vermoeidheid weg komt.
De oplossing voor je vermoeidheid is afhankelijk van de oorzaak die ten grondslag ligt aan het vermoeid zijn. Op termijn brengt vermoeidheid vervelende klachten met zich mee. Het is een signaal van je lijf, waarmee het aangeeft dat er sprake is van disbalans. Het zorgt voor fysieke klachten als: duizeligheid, misselijkheid, hoofdpijn of migraine.
Ook psychisch heeft vermoeidheid impact. Het kan ervoor zorgen dat je het leven niet meer ten volste ervaart en het dat kan zich uiten in somberheid en depressie.
Oorzaken van vermoeidheid
Er zijn een hoop oorzaken te benoemen die bijdragen aan het feit dat je vermoeid bent.
Voeding en vermoeidheid
Een van deze oorzaken is het dieet. Wanneer je ongezonde voeding eet, heeft het lichaam veel energie nodig om deze te verteren en de afvalstoffen af te voeren. Wist je dat soms tot wel 70% van onze gewonnen energie gebruikt wordt voor de spijsvertering? Zware maaltijden met veel vetten, suikers en kunstmatige stoffen zijn voorbeelden van etenswaren die het lichaam veel energie kosten om te verteren.
Onvoldoende beweging en vermoeid zijn
Onvoldoende beweging speelt een rol bij vermoeidheid. Beweeg je, dan maakt je lijf hormonen aan die zorgen voor balans. Blijf je op de bank hangen, dan blijft de vermoeidheid hangen.
Alcohol en tabak
Wanneer je chronisch vermoeid bent is het aan te raden het gebruik van genotsmiddelen onder de loep te nemen. Rook jij en/of drink je regelmatig een of meerdere glazen alcohol? In basis geldt dat het verwerken van alcohol, tabak en drugs een hele klus is voor je lijf, met vermoeidheid het gevolg.
Ziekte en de relatie met vermoeidheid
Natuurlijk kan (chronische) vermoeidheid ook het gevolg zijn van ziekte. Denk aan infectieziekten, kanker, bloedarmoede, diabetes of andere (chronische) ziekten. Raadpleeg altijd een arts wanneer je twijfelt.
Mentale aspecten
Zit je mentaal niet lekker in je vel dan uit zich dit ook in vermoeidheid. Dit kan komen doordat je:
- geen plezier hebt in je werk
- stress hebt omdat je niet klikt met je leidinggevende
- privé en werk niet in balans kunt brengen
- jouw werk meeneemt naar huis
- te maken hebt met iemand die ernstig ziek is in je omgeving
- bang bent om je baan te verliezen
- relatie niet goed zit
- niet gelukkig bent
- sociale leven te vol zit
- een perfectionist bent en absoluut geen fouten wilt maken.
Fysiek en mentaal
Wanneer je het vermoeden hebt dat jouw vermoeidheid het gevolg is van een mentaal gegeven – denk bijvoorbeeld aan stress, werkdruk, problemen in relaties, familie of thuis – dan kun je hier zelf of onder begeleiding mee aan de slag.
Er zijn verschillende manieren om ‘mentale vermoeidheid’ aan te pakken en om te buigen naar hernieuwde energie.
Denk bijvoorbeeld aan het aanpassen van het dieet, het aanleren van ademhalingsoefeningen en ondernemen van actie waardoor de beweging zorgt voor een hernieuwde blik, een betere bloedsomloop en algemeen welzijn.
Neem hierbij ook je huidige privé- en werksituatie onder de loep. Vind je jouw werk nog leuk? Ben je nog gelukkig binnen jouw relaties en vriendschappen? Is het ‘geven’ en ‘nemen’ in balans: haal je voldoende plezier uit je werk? Is dit niet het geval: wat kun je veranderen, zodat dit wel het geval kan zijn?