Wanneer anderen ’s nachts lekker liggen te dromen, staar jij nog uren naar het plafond terwijl jouw hoofd overuren maakt. De angst om je baan te verliezen is geen makkelijke emotie om mee om te gaan. Wanneer je bang bent dat je jouw baan verliest, ligt chronische stress op de loer. Voor je het weet neemt de angst de overhand in je hele leven. Maar wat kun je hier nu aan doen?

Waar komt jouw angst vandaan?

Het is handig dat je weet waar jouw angst vandaan komt. Een belangrijke eerste vraag is: is de angst die je voelt realistisch? Is deze berust op feiten? Verkeert het bedrijf waar jij voor werkt bijvoorbeeld in uitdagende omstandigheden en hangen er ontslagen in de lucht? Het kan zijn dat je door corona stress en angst ervaart in relatie tot je werk.

Plan B of plan C bij verlies van een baan

De aanpak van jouw angst hangt af van de oorzaak. Is de angst namelijk reëel, dan is het tijd voor actie. Als je vermoedt dat ontslag een kwestie van tijd is, dan is het verstandig om een plan te maken. Tijd om aan de slag te gaan met een plan B of zelfs een plan C.

Het kan ook zijn dat je angst ongegrond is. Dat jouw angst berust op paniek of gedachten die niet reëel zijn. Dan is het tijd om naar binnen te keren. Want wat zegt dit over jou? Ben je iemand die zich snel zorgen maakt? Herken je in deze angstige gedachten een patroon? Omschrijf je deze als een deel van jouw karakter of is de angst iets waar je pas sinds kort mee worstelt? Al deze informatie is bepalend voor de manier waarop je jouw angst in de ogen kijkt.

De gevolgen van angst en stress

Wanneer je bang bent om je baan te verliezen is het logisch dat dit stress oplevert. De maatschappij waarin we leven is nu eenmaal zo manier ontworpen dat het verliezen van een baan zorgen met zich meebrengt.

Verlies van inkomen & verlies van identiteit

In de eerste plaats heb je te maken met het verlies van het inkomen en de uitdaging van het vinden van een nieuwe baan, maar op een dieper niveau kan daar ook het verlies van identiteit, missie en stabiliteit zijn. Het kan zijn dat jouw baan een groot deel van jouw ‘zijn’ vormt.

Fysieke en mentale gezondheid

Leef je lang in angst dan kan zich dit uiten in slecht slapen, constant piekeren, somberheid en zelfs depressie. Uiteindelijk uit zich dit zelfs middels fysieke klachten. Dit wil je in alle gevallen voorkomen.Angst om je baan te verliezen

Tips om minder angstige gedachten te ervaren

Maar wat kun je eraan doen? Angst is een dominante emotie die het brein constant in zijn greep lijkt te houden. Hier volgen enkele tips die jou ondersteunen bij de angst om jouw baan te verliezen.

  • Relativeer, evalueer, reflecteer. Is de angst reëel? Bespreek – indien nodig – jouw angst met jouw leidinggevende, collega’s, vrienden en familie. Een neutrale blik kan zeer behulpzaam zijn.
  • Schrijf jouw angsten op. Het helpt wanneer je uiting geeft aan je angst. Anders draai je continue in een zelfde cirkeltje in je hoofd. Dat kan door te schrijven, maar ook door te tekenen, dansen of zingen. Ontladen is een sleutel!
  • Leid jezelf af wanneer de angsten je op een agressieve manier lijken over te nemen. Ga iets leuks doen. Koop iets leuks voor jezelf.
  • Bereid jezelf voor. Heb je het gevoel dat de kans groot is dat je jouw baan verliest, probeer dan om de angst om te zetten in kracht. Maak een plan. Kijk uit naar een nieuw hoofdstuk. Waar deuren sluiten, gaan anderen open!