Word je gepest op je werk? Door collega’s? Of je leidinggevende? Iemand pesten is ontzettend kinderachtig, maar helaas gebeurt het nog erg vaak op een volwassen werkvloer. De kans is groot dat jij, een collega of iemand uit jouw omgeving hier last van heeft.

Dit kan enorm veel impact hebben. Je bent een groot gedeelte van de week op de werkvloer en als je daar ongelukkig bent, merk je dat ook in andere aspecten van jouw leven. Het is dan ook belangrijk om snel actie te ondernemen, zodat jij weer gelukkig kunt zijn.

Wat verstaan we onder pesten?

Er is veel over te zeggen maar kort samengevat verstaan we onder pesten dingen als:

  • schoppen
  • plagen
  • kwellen
  • sarren
  • buitensluiten
  • uitschelden
  • negeren
  • fysiek slaan
  • psychisch plagen
  • kleineren

Waarom word je gepest?

Er kan werkelijk van alles zijn waardoor je gepest wordt. Voorbeelden van redenen zijn:

  • het hebben van een andere geloofsovertuiging;
  • je seksuele geaardheid;
  • uiterlijk;
  • kleur van je haar;
  • huidskleur;
  • accent;
  • intelligentieniveau;
  • introvert of extravert gedrag vertonen;
  • het hebben van een handicap;
  • kleding.

Op het moment dat je gepest wordt kan werkelijk alles een aanleiding zijn voor een pester. Dit is niet altijd te verklaren.

Pesten op de werkvloer

Pesten op de werkvloer wordt meestal sluw en stiekem aangepakt. Volwassen pesters weten precies waar jouw pijnpunten liggen en zullen hier subtiel gebruik van maken. Ze zullen dit stiekem doen, zodat jij er helemaal alleen voor staat en niets kunt bewijzen. Je kunt gepest worden door jouw collega’s, maar ook door de leidinggevende.

Hoe collega’s of de leidinggevende pesten

Leidinggevenden kunnen dingen doen als expres onmogelijke targets stellen, jouw collega’s tegen je op te zetten door te roddelen of heel veel onredelijke kritiek op je te hebben.

Collega’s kunnen je buitensluiten door niet met je te praten, iedereen uit te nodigen voor een gezellige borrel behalve jou of je niet mee te nemen in e-mails.

Hierdoor mis jij informatie en lijk je de kantjes ervan af te lopen. Ook kunnen collega’s je onzeker maken door steeds commentaar te leveren op wat jij doet.

Natuurlijk zijn er nog veel meer manieren waarop collega’s je kunnen pesten. Zolang jij er last van hebt, kun je het beschouwen als pesten.

Zie ook: Mijn leidinggevende geeft mij stress

Waarom pesten mensen?

Pesten komt vaak voort uit een gebrek aan controle. Vaak hebben ze zelf geen controle over een bepaald aspect in het leven en proberen ze dat te compenseren door jou te beïnvloeden. Hier halen ze zekerheid uit.

Het kan ook zijn dat de pester zich bedreigd voelt door jou. Je kunt concurrentie zijn voor een bepaalde functie, maar de pester kan ook denken dat jij slimmer of beter bent. Ze proberen dit dan te verdoezelen door jou te kleineren.

Daarnaast kan het ook zijn dat de pester wil dat jij ontslag neemt en dit door te pesten voor elkaar probeert te krijgen. Dit wordt dan vaak gedaan door de leidinggevende.

Gevolgen van pesten op het werk

Als je gepest wordt, heeft dit vergaande gevolgen. Zo kun je het mee naar huis nemen. Je blijft er dan steeds aan denken buiten werktijd. Doordat je hierover blijft malen, kun je er zelfs slecht van gaan slapen. Je wilt ’s ochtends helemaal niet opstaan en weer naar je werk gaan. Veel liever zou je thuis blijven, maar dat kan niet zomaar.

Doordat je zo negatief beïnvloed wordt op het werk, kun je ook sneller gefrustreerd raken.

De hele situatie kan natuurlijk ook veel irritatie veroorzaken. Als het pesten voor langere tijd blijft doorgaan, kun je ook bang worden om naar te werk te gaan. Je wilt de hele situatie vermijden, waardoor je met lood in je schoenen elke dag weer naar het werk gaat. Dit is een situatie die niet kan blijven voortduren.

Zie ook: Overprikkeld raken door je werk: hoe ga je hiermee om?

Mogelijke oplossingen

Gelukkig zijn er ook oplossingen voor pesten op het werk. Erover praten is een eerste stap. Dit kun je doen met een collega, de leidinggevende, de (externe) vertrouwenspersoon op het werk of iemand uit jouw omgeving.

Door erover in gesprek te gaan erken je dat je met pesten te maken hebt en kun je op zoek gaan naar een oplossing. Als dit niet werkt, kun je ook overwegen om ander werk te gaan zoeken. Zo stap je uit de situatie en gun je jezelf rust.

Jouw aandeel

Pesten ligt bij de pester zelf. Toch heb je hier zelf ook een klein aandeel in. Je durft er bijvoorbeeld niets van te zeggen. Dit is nooit een excuses om te gaan pesten, maar het kan wel interessant zijn om hiernaar te kijken. Coaching kan je hierbij helpen. Zo kun je ervoor zorgen dat de kans dat je nogmaals gepest wordt kleiner wordt. Ik wil jou graag helpen in deze moeilijke situatie.

Door samen met jou te kijken naar patronen, overtuigingen en jouw kwaliteiten kunnen we een mooi plan samenstellen. Ook wanneer je kiest voor een andere baan, help ik je graag met iets te vinden dat echt bij jou past. Neem snel contact met mij op. Dan sta ik voor je klaar met een luisterend oor en helpende acties.