Iedereen heeft zijn of haar eigen kwaliteiten. Het is belangrijk dat deze goed worden ingezet op de werkplek. Zo word je op een goede manier uitgedaagd en ga je met plezier naar je werk. Toch is het helaas niet altijd zo dat je op jouw niveau kunt werken.
Ook kun je lang niet altijd jouw ideeën kwijt. Dit kan een behoorlijke impact hebben op jouw werkplezier. Je kun er somber en moe van worden. Het is daarom belangrijk om dit op tijd te signaleren en hierop acties uit te zetten.
Kwaliteiten komen niet tot ontplooiing
Het kan zijn dat je gewoon op de verkeerde plek zit. Stel dat je fantastisch cijfers kunt analyseren maar je werkt als docent Nederlands op een school. De kans bestaat dat je totaal niet op je plek bent. Dit staat nog los van onder of boven je niveau werken. Je doet dingen die niet passen. En dat geeft onvrede.
Onder je niveau werken
Je kunt onder je niveau werken zonder dat je dit doorhebt. Het betekent dat je bepaalde kwaliteiten hebt die niet volledig tot hun recht komen. Het kan zijn dat je veel van jouw werkzaamheden op de automatische piloot doet. Het is belangrijk om deze signalen tijdig op te merken.
Je ziet niet echt een uitdaging in wat je doet en er is zelden een moment waarop je denkt dat iets moeilijk is om te doen. Je kunt wat je doet eigenlijk ook in minder tijd doen. Het kan zijn dat jij je heel erg verveelt als je op het werk bent.
Ook kun je het gevoel hebben dat je collega’s je niet begrijpen. Dit kan een eenzaam gevoel veroorzaken. Doordat je niet echt uitgedaagd wordt, kan het zo zijn dat je liever niet op je werk bent. Verder kun je heel moe zijn na een werkdag, terwijl je niet echt veel gedaan hebt. Dit komt vaak doordat je geen energie krijgt van jouw werkzaamheden.
Zie ook: Hoogbegaafd en op zoek naar een passende baan?
Jouw huidige baan
Als je het idee hebt dat jouw kwaliteiten niet volledig tot ontplooiing komen, is het belangrijk om te bedenken wat jouw huidige baan je brengt. Door hierbij stil te staan krijg je de situatie beter in kaart. Kijk naar waar je tegenaan loopt en of je hier (op termijn) verandering in kunt aanbrengen.
Hierbij is het ook belangrijk om te kijken naar wat er nog mogelijk is binnen jouw huidige functie, zodat je meer uitdaging kunt vinden. Natuurlijk kun je ook praten over eventuele doorgroeimogelijkheden. Wel is het van belang om uit te zoeken op welke termijn dit mogelijk is. Als je hier nog heel lang op moet wachten, kun je soms beter verder kijken.
Zie ook: Hoe kies je de juiste baan als je veel dingen leuk vindt?
Gevolgen van onder je niveau werken
Als je niet genoeg uitdaging op het werk krijgt, kan dit behoorlijk veel impact hebben op jouw leven. Doordat je brein te weinig wordt uitgedaagd, wordt deze niet geprikkeld. Je bent dan vaak geneigd om veel na te gaan denken. Hierdoor kun je gaan doemdenken of negatieve gedachtes krijgen.
Dit geldt ook wanneer je geen uiting kunt geven aan jouw creativiteit. Of wanneer je niet de dingen kunt doen waar je echt goed in bent.
Dit kan je behoorlijk somber maken. Soms komt onder je niveau werken ook uit gebrek aan zelfvertrouwen. Door onder je niveau te werken is er een grote kans dat je een zogenaamde ‘bore-out‘ kunt krijgen. De symptomen hiervan zijn vergelijkbaar met de symptomen van een burn-out. Het verschil zit in de oorzaak. De verveling veroorzaakt stress en dat resulteert in een bore-out. Vaak is er op het werk dan een gebrek aan uitdaging, voldoening of vernieuwing. Gebrek aan zelfvertrouwen kan hieraan ten grondslag liggen.
Zie ook: Mijn baan past niet meer bij mij, wat nu?
Loopbaancoaching
Als je jouw kwaliteiten niet voldoende kunt inzetten in jouw huidige baan, kan het best lastig zijn om een plek te vinden waar dit wel kan. Loopbaancoaching kan je dan helpen. Ik bied deze vorm van coaching aan.
Samen met mij ga je kijken naar jouw kwaliteiten. Doordat je vaak al langere tijd met een vraagstuk zit, loop je vast in je denken. Ik help je met het in contact komen met jouw gevoel en zorg dat je jezelf beter leert kennen. Hierdoor kom je beter tot de kern. Als je het beste uit jezelf en jouw loopbaan wilt halen, ben ik er voor je. Zelfregie pakken en zelfvertrouwen krijgen, zijn hierbij voor mij uitgangspunten.
Met wie heb je te maken?
Mijn naam is Marjon Tjepkema. Als coach, trainer en HRM-adviseur heb ik me jarenlang bekwaamd in het coachingsvak. Inmiddels werk ik als zelfstandig coach. Ik lever loopbaancoaching aan professionals, vooral binnen de sectoren zorg en onderwijs. Enkele van de thema’s waarbinnen ik veel expertise heb opgebouwd zijn stress en hooggevoeligheid.
Vaak berusten mensen in de situatie die door de jaren heen zo is gegroeid. Of ze zitten vast in een bepaald beeld dat ze van zichzelf hebben. Mijn ondersteuning is erop gericht om deze patronen te doorbreken en te zorgen dat je weer leert te vertrouwen op je intuïtie.
Ik werk vanuit een gedegen theoretische basis, maar verdiep me in jouw persoonlijke situatie om maatwerk te leveren. Samen gaan we kijken naar jouw mogelijkheden en rekenen we af met ballast die je niet meer nodig hebt. Je kunt zowel individuele coaching bij me volgen als deelnemen aan een cursus in groepsverband. Samen kijken we eerst wat het beste bij jou en jouw situatie past.
Wil je mij beter leren kennen, zie ook: over mij.