Hoogsensitiviteit komt veel voor: één op de vijf mensen wordt geboren met een sensitief zenuwstelsel. Maar wat houdt hoogsensitiviteit of HSP nu eigenlijk in? En wat is de relatie van HSP met stress op de werkvloer en het ontstaan van burn-outs? Daar vertel ik je graag meer over.
Wat is HSP?
HSP staat voor ‘highly sensitive person’ en wordt ook wel hoogsensitiviteit of hooggevoeligheid genoemd. Heb je HSP, dan heb je een gevoeliger zenuwstelsel. Hierdoor ervaar je geuren, smaken, geluiden en gevoelens veel intenser dan andere mensen. Dit kan fijn zijn, maar het kan ook voor problemen zorgen. Hoogsensitieve mensen zijn bijvoorbeeld sneller overweldigd door de vele prikkels die ze krijgen.
Leer je goed omgaan met je hoogsensitiviteit, dan heb je hier minder last van. Sterker nog, als je jouw hoogsensitiviteit omarmt, kun je dit zien én gebruiken als talent. Een coach kan je hierbij helpen.
HSP en stress
Een hoogsensitief persoon is vatbaarder voor stress. Dit komt niet alleen doordat je meer prikkels waarneemt, maar ook omdat je deze prikkels intenser voelt. Daarnaast houd je als HSP’er meer rekening met de ander. Ook dit kan voor extra stress zorgen. Tot slot vinden veel HSP’ers het lastig om goed om te gaan met druk. Hierdoor kan zelfs een kort stressmoment een vervelende ervaring worden.
Zie ook: Wat is de relatie tussen stress en ademhaling?
HSP en een burn-out
Het is niet wetenschappelijk bewezen dat je als HSP’er vatbaarder bent voor een burn-out. Wel heb je als HSP’er bepaalde eigenschappen die het risico op een burn-out kunnen vergroten. Denk hierbij aan:
- Oververantwoordelijkheid.
- Te loyaal zijn.
- Te trouw zijn.
- Perfectionisme.
- De drang om het altijd goed te willen doen.
Lees ook: Hoe voorkom je een burn-out?
Hoe uit stress zich?
Stress kan zich op diverse manieren uiten. Enkele voorbeelden zijn:
- Je werkt onder of juist boven je niveau (je vindt geen uitdaging in je werk)
- Je ervaart spanningen op de werkvloer.
- Je ervaart spanning in de relatie met je partner.
- Je hebt het gevoel dat je geen zinvol werk doet.
- Je hebt een te volle agenda, bijvoorbeeld door vele sociale contacten.
- Je staat onder een grote druk, bijvoorbeeld omdat je leidinggevende (te) veel van je verwacht.
En ga zo maar door. Zoals je ziet kan stress zich niet alleen op de werkvloer uiten, maar ook daarbuiten.
Lees ook: Overprikkeld raken door je werk, hoe ga je hier mee om?
Voorkomen is beter dan genezen
Wil je voorkomen dat je last krijgt van stress of zelfs in een burn-out raakt? Leer jezelf dan eerst goed kennen. Ben je inderdaad een HSP’er? Zo ja, verdiep je dan wat meer in hoogsensitiviteit. Vraag jezelf vervolgens af wat er bij je past en wat juist niet. Wat kun je goed en wat vind je leuk? Wat kun je minder goed en vind je eigenlijk ook niet leuk om te doen? De hoofdvraag is: hoe richt je je leven zo in dat het goed bij je past? Ik kan je helpen hier antwoord op te geven.
Zie ook: Hoe kies je de juiste baan als je veel dingen leuk vindt?
Hooggevoelig? Ik sta voor je klaar
Het kan lastig zijn om met jouw hoogsensitiviteit om te gaan. Ook het vinden van een baan die echt bij je past kan een opgave worden. Loop jij tegen bepaalde problemen aan door je hoogsensitiviteit? Dan sta ik voor je klaar. Ik help je graag om je leven zo in te richten dat jij je hier 100 procent prettig bij voelt. Begeleiding bieden in de zoektocht naar een baan die echt bij jou past, dat hoort hier ook bij.