Voel jij je vaak en snel opgejaagd, onrustig, benauwd of paniekerig? Heb je vaak moeite met ademhalen of ben je je in zijn geheel niet zo van jouw ademhaling bewust? Veel vaker dan (h)erkend komen paniekaanvallen, onrustigheid en stress voort uit een ‘verkeerde’ manier van ademhalen.

Vaak gaat dit niet bewust: de kans is groot dat het je zelden tot nooit is opgevallen dat jouw ademhalen vluchtig of onregelmatig is en voor velen klachten zorgt. Natuurlijk kan het ook zo zijn dat je op deze pagina terecht bent gekomen juist omdat je je bewust bent van het feit dat jouw ademhaling ‘beter’ kan.

Hyperventileren of ernstige benauwdheid bijvoorbeeld kunnen gemaakt hebben dat je hebt beseft dat het ook anders kan. Ik help je daar graag bij.

Moeite met ademhalen: oorzaak en gevolg

Tijdens het inademen, brengen de longen zuurstof in het lichaam en blaast het lichaam koolzuurgas naar buiten. Wanneer je ‘goed’ ademhaalt, is de hoeveelheid zuurstof en koolzuurgas in balans. Echter, bij ‘verkeerde’ ademhaling verversen we de lucht in onze longen te vaak, waardoor we te veel koolzuurgas verliezen.

Als gevolg blijft er te weinig koolzuurgas in het bloed, hetgeen dan weer voor vele ongemakkelijkheden zorgt zoals duizeligheid, vermoeidheid en een opgejaagd gevoel, maar ook nare klachten zoals overmatig zweten, hartkloppingen, tintelingen op verschillende plaatsen in het lichaam (vingers, voeten en gezicht) en/of een verhoogd bloeddruk.

Daarnaast reageert het gehele lichaam op deze klachten, waardoor ook het denken, slaappatroon en de spijsvertering verstoord kunnen worden.

hoe beter ademhalen

De connectie tussen ademhaling en stress

Maar hoe komt het nu dat je ‘verkeerd’ ademhaalt, ademhalen gaat immers toch vanzelf?- Een onrustig ademhalingspatroon is vaak het gevolg van stress. Stress en emoties beïnvloeden het gehele lichaam en met name de ademhaling. Ga maar na: wanneer je schrikt, houd je je adem in en wanneer je moe, gespannen of geïrriteerd bent, zucht je vaak.

Ook wanneer je bang bent of onder zware druk of spanning komt te staan, zal je ademhaling veranderen (versnellen) en ‘hoger’ plaatsvinden (in plaats van rustig door de buik, zal je jouw ademhaling ‘in de keel vinden’), waarna het hart sneller zal bonzen, de handpalmen gaan zweten en de buik zal samenspannen, je ziet vast het patroon al: de ademhaling beïnvloedt meer dan je denkt.

Gelukkig, nadat het stress-moment voorbij is zal het lichaam zich weer ontspannen en de ademhaling terugkeren naar ‘normaal’. Echter, wanneer je onder langdurige (chronische) stress staat – hetgeen niet zeldzaam is in onze haastige maatschappij, waar deadlines, haast en prestaties helaas de toon zetten – zal het lichaam zich deze stressvolle ademhaling gewoon maken.

Het zal wennen aan deze snelle manier van ademhalen, waardoor het ademhalingscentrum ontregeld raakt, met alle (chronische) gevolgen van dien.

Terug op de rails: ademhalingsoefeningen en begeleiden

Vermoed jij dat jouw ademhaling beïnvloed wordt door stress? Heb je last van bovengenoemde klachten, en zou je graag willen weten hoe je uit deze vicieuze cirkel van stress en lichamelijke ongemakkelijkheden kunt komen? Ik begeleid jou graag.

Daarbij maak ik gebruik van eenvoudige, maar zeer effectieve ademhalingsoefeningen die jij je eigen gaat maken en leer ik je de Hartcoherentieademhaling aan. Zo help ik jouw ademhaling weer terug ‘op de rails’ te krijgen. Zo gaan we ons richten op buik- en flankademhaling en helpen we je te herinneren hoe ademhalen moeiteloos en zonder inspanning kan verlopen in afstemming met je hartritme. Je zult merken dat een gezonde manier van ademhalen vloeiend en rustig verloopt, waarbij er geen sprake is van hartkloppingen, zweten en zuchten.

Tips voor een betere ademhaling

Wil je zelf alvast aan de slag met het beoefenen van een betere ademhaling? Dat kan. Begin met het oefenen van het (ver)plaatsen van je aandacht op het buikgebied. Met name tijdens stressvolle situaties (en in het beste geval zo vaak mogelijk over de dag verspreid), is het zeer behulpzaam om te checken ‘waar’ jouw ademhaling plaatsvindt. Heb je het gevoel dat je ‘hoog’ ademhaalt, bijvoorbeeld ter hoogte van de borst en de keel?

Leg een hand op je buik en herinner jezelf dat je ademhaalt. Adem nu in zo natuurlijk mogelijk in, circa 4 seconden. Houd je adem 5 seconden vast. Adem vervolgens uit door je lichaam te ontspannen: doe dit 6 seconden. Pauzeer even, totdat je weer een (natuurlijke) drang voelt om in te ademen.

Herhaal dit drie keer en zo vaak mogelijk door de dag heen: het beste doe je dit iedere keer wanneer je aan je ademhaling denkt of spanning voelt. Je zult direct resultaat ondervinden en langzaam maar zeker jouw systeem helpen zich te herinneren hoe een gezonde ademhaling plaatsvindt.

Wie ben ik?

Ik ben Marjon Tjepkema, een loopbaan- en vitaliteitscoach met vele jaren ervaring. Mijn doel is het ondersteunen van professionals die hun energie en passie zijn verloren. Ook help ik je de problemen op te lossen die hieruit zijn voortgekomen, zoals ademhaling- en slaapproblemen.

Dit doen we tijdens een individueel coachingstraject op maat. Heb je je energie en passie terug en zijn je onderliggende problemen helemaal opgelost? Dan kunnen we met een goed gevoel op het coachingstraject terugkijken.

Zie ook: loopbaancoaching voor hoogsensitieve mensen