De meeste medewerkers zijn terug van vakantie en hebben een goede vakantie gehad. Vakantieverhalen zijn verteld, het werk is weer opgestart. Maar…. hoe vaak heb je al niet horen zeggen: “het lijkt wel alsof ik nooit op vakantie geweest ben! of “het is alweer zo lang geleden, ik ben alweer aan vakantie toe!”

Er zijn medewerkers, vooral die in het onderwijs en zorg, die van vakantie tot vakantie werken en uitgeput de volgende vakantie ingaan. Het lukt ze dan vaak niet om voldoende op te laden na de vakantie. Op korte termijn stevenen ze af op een overspannenheid en als de signalen niet herkend of erkend worden, op de lange termijn zelfs een grote kans op het krijgen van een burn-out.

In met name het onderwijs en zorg, wordt veel met de vinger gewezen naar anderen, naar de werkgever, de overheid etc. Logisch, want het is ook echt zo dat leerkrachten en zorgpersoneel te veel administratieve verplichtingen hebben en daar te weinig tijd voor krijgen. Toch zorg je zelf voor die overspannenheid of burn-out.”

Huh? Hoor ik je zeggen…. Zorg ik zelf voor die burn-out? Ja helaas, daar zorg je zelf voor. Natuurlijk helpen de omstandigheden waarin je werkt je hier een handje bij. Werk is vaak de bekende druppel die de emmer doet overlopen. Ik zeg altijd tegen coachklanten: zijn al je collega’s dan ook overspannen of burn-out? Vaak is het antwoord ontkennend of misschien is er nog één andere collega die dezelfde klachten heeft.

Het krijgen van een overspannenheid of burn-out zegt meer over je persoonlijkheid. Jij bent namelijk degene die de signalen van je lichaam volledig heeft genegeerd. Daar zitten meestal onbewuste patronen en overtuigingen achter die ooit helpend waren, maar nu niet meer. Vooral sensitieve mensen lopen in deze hectische maatschappij de kans overspannen of burn-out te raken.

Voorkomen

Wat kun je doen om een overspannenheid of burn-out te voorkomen? In ieder geval goed voor jezelf zorgen en uitzoeken waar jij je energie aan kwijt raakt.

  • Zorg voor een goede energiebalans. Als het aantal momenten dat je bestempelt als energievreters, de energiegevers overstijgt, heb je al snel een balansprobleem!
  • Zorg voor een goede nachtrust. Vooral vrouwen in de overgang kunnen hier flink mee worstelen. Slapeloosheid kan ook een lichamelijke oorzaak hebben. Blijf hier niet mee lopen, denk niet dat het erbij hoort. Doe er wat aan. En bedenk dat er ook andere oplossingen zijn dan slaapmedicatie.
  • Zorg voor een goede ademhaling. Ademen in hartcoherentie (5 tot 7 keer per minuut in een bepaald ritme) kan al veel gezondheidswinst opleveren.
  • Stop met multitasking! Dit werkt voor mannen én vrouwen niet goed. Wie ooit de mythe in de wereld heeft geholpen dat vrouwen goed kunnen multitasken heeft het echt verkeerd gezien.
  • Zorg voor een goede balans in je zingeving. Mensen die zingeving ervaren, kunnen ondanks ziekte toch heel vitaal blijven.
  • Zorg voor goede voeding en beweging. Eet waar jij je lekker bij voelt. Ga niet diëten (is ook stressvol voor je lichaam) en vermijd toegevoegde suikers. Beweeg zoveel mogelijk waar jij je prettig bij voelt. Waar voor de één een wandeling volstaat, moet de ander een marathon lopen. Alles is goed, waarbij het de voorkeur heeft om minimaal een half uur per dag te bewegen.
  • Zoek steun. Mensen die positieve ondersteuning uit de omgeving ervaren (bijvoorbeeld partner, leidinggevende of vriend of vriendin) zijn vaak vitaler.
  • Blijf positief denken. Een positieve mindset is te trainen en geeft je veel meer energie dan een negatieve mindset.

Meer weten hoe jij of je medewerker weer snel vitaler kan worden? Heb je ondersteuning nodig bij het uitzoeken van jouw onbewuste patronen en overtuigingen?