Waarom heb je als HSP’er meer verwerkingstijd nodig? Gemiddeld gezien heb je als hooggevoelig mens meer verwerkingstijd nodig dan iemand die niet hoogsensitief is.
Met verwerkingstijd wordt de tijd bedoeld die iemand nodig heeft om een bepaalde prikkel te verwerken. Het kan dan gaan om een trigger waarop je zou moeten reageren, een emotie die verwerkt moet worden of stress die veroorzaakt wordt door dagelijkse bezigheden of een heftige gebeurtenis.
Waarom heeft een HSP’er hier langer voor nodig en hoe helpt deze kennis je? In dit blog vertel ik je er alles over.
Waarom heb je als HSP’er meer verwerkingstijd nodig dan anderen?
HSP’ers hebben meer verwerkingstijd nodig omdat ze prikkels op een andere manier verwerken. Dit heeft verschillende redenen. Zo ben je als HSP veel gevoeliger voor prikkels, je neemt veel meer waar dan anderen, bovendien verwerk je deze dieper. Daarnaast staan de zintuigen van een HSP’er constant op scherp. Elk detail en verandering wordt intens beleefd. Hierdoor krijg je veel informatie binnen, de hele dag lang. Dit moet allemaal verwerkt worden.
Als HSP’er leef je diep en intens, dat geldt ook voor de beleving van emoties. Hierdoor ben je vaak heel betrokken en voel je veel empathie. Vaak denk je na over alles wat er om ze heen gebeurt; over jezelf, je familie en vrienden, maar ook de gebeurtenissen in de wereld trek jij je hel erg aan. Als HSP ben je bovendien heel secuur en grondig. Iedere beslissing wordt dan ook langere tijd overwogen, alle opties worden nagegaan en diep gevoeld.
Al deze hooggevoelige kenmerken zorgen er samen voor dat de verwerkingstijd van jou als HSP’er langer is dan van andere mensen.
Hoe ziet dit eruit in de dagelijkse praktijk?
Om een goed beeld te vormen van de langere verwerkingstijd van een HSP’er geef ik drie voorbeelden:
Voorbeeld 1
Een HSP’er werkt voor een grote makelaar. Na de eerste koffie komt iedereen samen voor een bespreking. Tijdens het overleg ontstaat er een conflict, waardoor er spanning ontstaat.
De rust keert echter al snel terug, er wordt om gelachen en de meesten zijn er klaar voor om verder te gaan. Als HSP’er kan dit lastiger zijn, je hebt even nodig om te verwerken wat er gebeurde en om je hoofd weer je werk te krijgen.
Voorbeeld 2
Er komt nieuws op het werk dat een collega erg ziek is. Iedereen raakt er geëmotioneerd van, sommigen huilen en anderen worden stil. Na een kort samenzijn zijn de meesten echter in staat om hun werk goed uit te voeren. Als HSP’er heb je hier mee moeite mee, je voelt alle emoties intens en je bent eerst even niet in staat om je werk naar behoren te doen.
Voorbeeld 3
Het draait niet goed in een bedrijf, dus er zijn bepaalde veranderingen nodig. Sommige mensen worden herplaatst en krijgen een andere functie. Ze hebben even nodig om zich aan te passen, maar binnen een aantal dagen raken ze al gewend aan hun nieuwe functie. Als HSP’er worstel je er echter mee, je kunt niet wennen aan je nieuwe taken en hebt moeite om weer in een ritme te komen.
Waarom helpt het als je dit weet van jezelf?
Voor jou als HSP’er is het verstandig om kennis te hebben over hooggevoeligheid. Hooggevoelig zijn brengt bepaalde kenmerken met zich mee, waardoor je als mens anders functioneert dan niet-hoogsensitieve mensen.
Een langere verwerkingstijd is een van die kenmerken. Als je dit van jezelf weet, dan kun je het accepteren en je leven aanpassen. Dit doe je door niets te forceren, geef jezelf de tijd om alle emoties, triggers en informatie te verwerken.
Je kunt aan jezelf heel goed merken als de informatie nog niet verwerkt is. Je kunt het als volgt opmerken:
- Een gevoel van stress of onrust in je lichaam;
- Je kunt niet goed nadenken, je hoofd is blanco en je hebt geen idee wat je moet doen;
- Er gaat van alles door je hoofd, je hebt last van dwanggedachten en je krijgt ze niet stil;
- Je voelt je vermoeid;
- Last van hoofdpijn en oorsuizen;
- Het lijkt alsof je niets meer aankunt; licht, geluid, de aanwezigheid van anderen: Alles is teveel;
- Minder goed slapen;
- Je voelt je emotioneler dan normaal.
Herken je jezelf in de bovenstaande voorbeelden? Dit zijn duidelijke signalen dat je overprikkeld bent, en dat je dus meer verwerkingstijd nodig hebt. Neem even afstand, pak meer rust en zorg ervoor dat je goed slaapt. Is er iets gebeurt waarover je je wil uiten? Ga dan praten met een collega, leidinggevende of vriend.
Laat je collega’s of leidinggevenden ook weten dat je hoogsensitief bent. Ze kunnen er dan mee rekening houden dat je meer verwerkingstijd nodig hebt.