Dopaminetekort zorgt ervoor dat je je moe, ongemotiveerd en ongelukkig voelt. Daarnaast kun je last krijgen van geheugenverlies, stemmingswisselingen en slaapproblemen. Stress ligt vaak aan de basis van een dopaminetekort.
Wat hebben een dopaminetekort en stress met elkaar te maken en wat kun je doen tegen een dopaminetekort? Ik vertel je er meer over in dit blog.
Wat is dopamine?
Dopamine is een hormoon die door de hypothalamus in de hersenen wordt gemaakt. Het is een zogenaamde neurotransmitter, dat wil zeggen dat het werkt als een soort boodschapper. Het stuurt berichten over en weer tussen je zenuwen en je hersenen en van je hersenen naar de rest van je lichaam.
Je zou dopamine kunnen kennen als het beloningsstofje; het zorgt voor een soort geluksgevoel waardoor je meer motivatie krijgt. Het speelt daarom een rol in veel lichaamsfuncties, zoals beweging, stemming, je geheugen etc.
Dopamine wordt ook in de bijnieren gemaakt, samen met andere belangrijke hormonen, zoals adrenaline en epinephrine.
Wat is stress?
Stress is een natuurlijke reactie van het lichaam op een potentieel gevaarlijke situatie. Als we iets waarnemen wat ons in gevaar brengt, dan starten er in het lichaam bepaalde processen, zoals het vrijkomen van hormonen. Deze hormonen zorgen er bijvoorbeeld voor dat je hartslag en ademritme versnellen. Hierdoor wordt het lichaam klaargemaakt om te vechten of vluchten.
Stress kan onderverdeeld worden in acute stress en langdurige stress. Acute stress is bijna onvermijdelijk en meestal ook geen probleem voor onze gezondheid. Je maakt het bijvoorbeeld mee bij een auto-ongeluk, als je schrikt van een harde klap of als je een deadline voor je werk moet halen.
Tijdens deze gebeurtenissen ervaar je stress en staat je lichaam op scherp, maar daarna word je weer rustig. Langdurige stress is echter wel ongezond voor het lichaam, het put je namelijk uit. Als je lange tijd last hebt van stress, dan kan dit leiden tot chronische stress. Helaas hebben veel mensen hier last van, dit komt door de hoge verwachtingen die we van onszelf hebben en de gejaagdheid van de maatschappij.
Verband dopamine en stress
Er is een direct verband tussen dopamine en stress. Stress heeft de volgende effecten op het dopaminegehalte in je lichaam:
Chronische stress put dopamine voorraad uit
Door chronische stress raakt de dopamine voorraad uitgeput. Dat komt doordat stress ervoor zorgt dat er andere hormonen worden aangemaakt. Zo is bijvoorbeeld de vraag naar adrenaline en cortisol heel hoog als je gestrest bent. Sta je constant onder hoogspanning, dan leidt dit tot chronische stress. Het lichaam krijgt dan geen tijd om te ontspannen en om nieuwe dopamine aan te maken.
Stress kan werking beloningssysteem dopamine beïnvloeden
Raakt de dopamine in je lichaam uitgeput? Dan zal je natuurlijke beloningssysteem veel minder functioneren. Dit kan resulteren in verlies van motivatie, vermoeidheid en stemmingswisselingen. Je hebt hierdoor veel minder behoefte om nog iets te doen. Dit maakt het alleen maar erger, want je raakt de stress niet kwijt en je maakt geen nieuwe dopamine meer aan.
Dopaminetekort geeft kans op depressie en angststoornissen
De eerste symptomen van dopaminetekort zijn vermoeidheid en motivatieproblemen. Raak je echt door de voorraad heen, en heb je last van chronische stress, dan wordt de kans op depressies en angststoornissen groter.
Wat te doen bij dopaminetekort?
Gelukkig kun je op een natuurlijke manier iets aan je dopaminetekort doen. Maak gebruik van de volgende tips om je dopamineniveau weer aan te vullen.
Beweging
Door middel van beweging kun je stress uit je lichaam krijgen. Je kunt het best kiezen voor een rustige vorm van bewegen, zoals wandelen, fietsen of yoga. Deze vormen zorgen ervoor dat het lichaam ontspant, intensieve sport zorgt daarentegen voor meer stress.
Voeding
Voeding is erg belangrijk voor het aanvullen van de dopamine voorraad. Volg een dieet dat voldoende magnesium en tyrosine bevat. Deze stoffen zijn nodig om dopamine aan te maken. Je kunt ze binnenkrijgen door amandelen, kip, appels, avocado’s, bananen, groene bladgroenten, havermout, tomaten, watermeloen, lima bonen, erwten en zaden te eten.
Slaap
Naast beweging is voldoende slaap essentieel om stress uit het lichaam te krijgen. Zorg ervoor dat je minstens 8 uur slaapt en start een vast avondritueel voor het slapen gaan (geen cafeïne, koele slaapkamer, geen tv of telefoon een uur voor het slapen).
Ademhaling
Om te voorkomen dat je dopamine voorraad leeg raakt is het belangrijk om op je stressniveau te letten. Merk je regelmatig dat je gestrest bent? Dan is het zaak om hier iets aan te doen. Stress is tegenwoordig dagelijks aanwezig in ons leven, dit is niet alleen vaak onnodig, het is ook nog eens ongezond voor ons.
Als je last hebt van stress, dan kun je dit onder controle krijgen door bewust te gaan ademen. Maak gebruik van een diepe en rustige buikademhaling. Doe dit voor een paar minuten en je stressniveau zal onmiddellijk dalen.
Gelukshormonentest
De Stressologie gelukshormonentest kan jou inzicht geven in of je verstoringen hebt met betrekking tot je stresshormonen of neurotransmitters.Hoe scoor je van nature? Wat verbruik je tijdens stress? Zit je nog in het groen of ben je in het oranje of zelfs rood terecht gekomen? De gelukshormonen test is gebaseerd op de door de Amerikaanse arts Dr. Eric Braverman ontwikkelde Braverman test. Mijn ervaring is dat als je de tekorten gaat wegwerken met de juiste voedingsstoffen je erg kunt opknappen.