Het is mijn ideale beeld, een wereld waarin iedereen werk doet, waarbij je je lekker voelt. Werk dat past bij je opleidingsniveau, uitdagend is, ruimte biedt voor ontplooiing en een flinke dosis voldoening geeft.
De werkelijkheid is een stuk weerbarstiger. 8 procent van de werknemers vindt dat het werk dat ze doen zinloos is. 17 procent twijfelt aan de zin ervan. Als zelfstandig coach heb ik regelmatig te maken met mensen die worstelen met dit probleem. In dit artikel ga ik in op de vraag: hoe ga je om met het gevoel dat je werk onzinnig is en wat kun je eraan doen om hier verandering in te brengen?
Je werk voelt als zinloos, hoe uit zich dat?
Er zijn verschillende redenen waarom jij jouw werk als zinloos ervaart:
- Je hebt het gevoel dat je niets bijdraagt aan de samenleving. Je wilt belangrijk zijn, in de frontlinie staan en direct iets kunnen betekenen voor de medemens. Jouw werk vindt echter plaats in de anonimiteit, het dient geen hoger doel.
- Hierdoor krijg je het gevoel dat het eigenlijk maar weinig uitmaakt of je nu wel of niet op het werk aanwezig bent. Je voelt jezelf maar een klein radertje in een grote machine, die ook zonder jouw inbreng gewoon blijft draaien.
- Een gebrek aan waardering voor wat je doet is een andere reden die bijdraagt aan een gevoel van zinloosheid. Voor veel werknemers staat waardering veel hoger op de ranglijst dan een hoog salaris. Wie regelmatig een complimentje ontvangt, is productiever en meer gemotiveerd dan wanneer een blijk van waardering stelselmatig uitblijft.
- Ook het gevoel dat je onder je niveau werkt speelt een belangrijke rol. Werken onder je niveau is vaak geestdodend, waardoor verveling op de loer ligt. Bovendien kun je aan jezelf gaan twijfelen wanneer je hooggeschoold bent, maar hetzelfde werk doet als iemand met een veel lagere opleiding.
- Wanneer je het gevoel hebt dat je alleen maar voor je geld werkt, kan dit ook gaan knagen. Hoewel je de inkomsten hard nodig hebt, zou je liever je geld willen verdienen met een job waarin je veel meer je ei kwijt kunt.
Wat zijn de gevolgen van het gevoel dat je werk niet zinvol is?
Werk moet je voldoening geven, een uitdaging zijn, je inspireren, de ruimte bieden om jezelf verder te ontwikkelen. Is dat niet het geval, dan breekt dat je op een gegeven moment op.
Je raakt gefrustreerd en steeds meer dingen gaan je irriteren. Ook merk je dat je steeds minder gemotiveerd bent. Hierdoor vergaat je de zin om nog naar je werk te gaan. Je kunt ook te maken krijgen met een bore-out. Je verveelt je omdat je eigenlijk veel te weinig uitdaging hebt op een dag. Door de verveling word je moe en uiteindelijk ook depressief.
Op zoek naar jouw dieperliggende behoeften
Wat nu precies de zin van het leven is, daar hebben heel wat filosofen hun hoofd over gebroken. Feit is dat iedereen op de een of andere manier op zoek is naar zingeving. De meest essentiële zin van het leven ligt in het overleven.
In samenlevingen waarin mensen dagelijks moeten vechten voor hun bestaan, is werken om onderdak te hebben en eten te kunnen kopen, een uiterst zinvolle bezigheid. Pas wanneer de basisvoorwaarden aanwezig zijn, kun je op zoek gaan naar wat nou echt jouw dieperliggende behoeften zijn. Die zoektocht is belangrijk, zo leer je inzien wat je gelukkig en ongelukkig maakt in je werk. Het is de sleutel naar verandering.
Zie ook: Hoe kies je de juiste baan als je veel dingen leuk vindt?
Hoe vind je zingeving in je werk?
Zingeving heeft te maken met de behoefte aan persoonlijke ontwikkeling. Wat wil je nu echt, wat is voor jou belangrijk, wanneer beschouw je werk als zinvol? Om jouw loopbaan weer zinvol te maken, help ik je graag op weg door middel van individuele coaching op maat.
Ik maak daarbij gebruik van een breed scala van technieken die zijn afgestemd op jouw situatie en jouw behoeften. Ik help je om jezelf te ontdekken en we leggen samen jouw mogelijke kansen bloot. Neem daarom vandaag nog contact met mij op, zodat ook jij straks weer zin hebt in je werk.
Wie ben ik en hoe werk ik?
Mijn naam is Marjon Tjepkema. Als coach, trainer en HRM-adviseur heb ik me jarenlang bekwaamd in het coachingsvak en werk ik als zelfstandig coach. Ik lever loopbaancoaching aan professionals, vooral binnen de sectoren zorg en onderwijs. Enkele van de thema’s waarbinnen ik veel expertise heb opgebouwd zijn stress, loopbaan, hoogbegaafdheid en hooggevoeligheid.