‘Wat wil je later worden?’

Herinner jij je de vraag nog, toen deze op de lagere school werd gesteld? Was jouw antwoord kort en krachtig of was de lijst aan ideeën en mogelijkheden zo lang, dat je niet wist waar je moest beginnen? Wanneer je veel dingen leuk vindt – en mogelijk ook nog eens goed bent in veel van deze dingen – dan kan het lastig zijn focus te leggen en een besluit te nemen: wat ga ik met mijn leven, passie en kwaliteiten doen?

Gepast werk vinden: een hele uitdaging

Het klinkt misschien als een groot geschenk om goed te zijn in veel dingen. Toch kan het onhandig of zelfs tegenwerkend zijn om niet te weten waar je je nu precies op wilt richten. Het kan het zelfs lastig maken om een geschikte baan te vinden.

Denk je maar eens in: van nature ben je een uitermate vakkundige secretaresse, je bent immers pienter en oplettend, georganiseerd en nauwkeurig. Je laat geen steek vallen en weet precies hoe je een agenda en schema het beste in kunt delen. Ondertussen ben je ook dol op het uitvoeren van zaken, nemen van beslissingen en de leiding over een team.

Daarnaast munt je uit in communicatie en het sturen van een groep, wat niet bepaald deel uitmaakt van jouw secretaresse-loopbaan. Aan het einde van de dag voel je je onvoldaan en verlang je naar meer: meer uit de dag halen en meer uit het leven. Maar hoe?

Hoe kom je erachter wat echt bij je past?

Erachter komen wat nu echt bij jou past is niet altijd eenvoudig en zeker niet wanneer je overloopt van ideeën en dingen waar jij gepassioneerd over bent. Kun je hulp gebruiken met het in kaart brengen van de waarden die voor jou van belang zijn en dingen waar jij nu echt blij van wordt?

Dan sta ik graag voor jou klaar. Samen werken we ons een weg door de mogelijkheden en richten we ons op het terugbrengen van focus zodat het gemakkelijker wordt om een doel te vinden en beslissingen te nemen.

Aangeleerd of authentiek?

Hoe weet je nu eigenlijk zeker of je hetgeen je ‘doet’ nu echt leuk vindt of hebt aangeleerd en overgenomen omdat specifieke elementen in deze werden gewaardeerd, betaald of aangeraden?

‘Je kunt beter geen schrijver, kunstenaar of voetballer worden: daarin valt geen droog brood te verdienen!’

Heb jij dit advies ontvangen en als waarheid aangenomen? Het overkomt veel mensen en maakt vaak dat zij van hun pad van hun passie afgeleid worden, en eindigen met een baan die hen niet voldaan, of zelfs ongelukkig maakt.
Mogelijk heb jij jouzelf kwaliteiten aangeleerd en eigen gemaakt, waardoor deze je goed afgaan en je het gevoel geven er echt van te genieten.

Het lijkt alsof dit jouw voorkeursgedrag is – je voor deze activiteiten bewust hebt gekozen – en het ontgaat je dat je deze specifieke kwaliteiten niet van nature hebt meegenomen. Hoe herken je het verschil? De ‘waarheid’ komt vaak boven tafel wanneer een individu onder druk komt te staan.

Heb je bijvoorbeeld vanuit aangeleerd gedrag geleerd hoe je orde en structuur moet aanbrengen, dan kan deze ‘kwaliteit’ onder stress als een kaartenhuis in elkaar vallen. In een moment als deze zul je vaak automatisch terugvallen op jouw natuurlijke (authentieke) manier van werken.

Wie ben ik?

Ik ben Marjon Tjepkema, een loopbaan- en vitaliteitscoach met vele jaren ervaring. Mijn doel is het ondersteunen van professionals die hun energie en passie zijn verloren. Ook help ik je de problemen op te lossen die hieruit zijn voortgekomen, zoals ademhaling- en slaapproblemen.

Dit doen we tijdens een individueel coachingstraject op maat. Heb je je energie en passie terug en zijn je onderliggende problemen helemaal opgelost? Dan kunnen we met een goed gevoel op het coachingstraject terugkijken.

Zie ook: loopbaancoaching voor hoogsensitieve mensen