Ben je een pleaser op de werkvloer? Zet jij altijd je beste beentje voor, ook al loop je jezelf daarbij regelmatig voorbij? Je best willen doen is natuurlijk een goede karaktereigenschap. Als je echter geen grenzen aangeeft, dan kan dit op den duur grote gevolgen hebben.

Misschien ben je jezelf niet eens bewust dat je een pleaser ben. Veel mensen met deze eigenschap hebben namelijk een groot gevoel van verantwoordelijkheid en zien het als normaal dat je goed je best doet. Als anderen dat in jouw ogen niet doen, dan neem je dit graag over. Je denkt hier niet eens over na, meestal gaat het automatisch, uit plichtsbesef.

In dit artikel kun je lezen hoe je merkt dat je een pleaser bent. Ook vertel ik wat de gevolgen daarvan zijn en hoe je jouw grenzen beter kunt aangeven op het werk.

Hoe merk je dat je een pleaser bent op je werk?

Vaak ben je er niet bewust van dat je een pleaser bent op de werkvloer. Je kunt hier achter komen door jezelf enkele vragen te stellen. Wees bewust van je eigen gedrag en geef er eerlijk antwoord op. De vragen zijn:

  • Als er een rotklusje gedaan moet worden waar niemand zin in heeft, meld jij je dan vrijwillig aan? Zo van: Laat mij dat maar regelen?
  • Het bedrijfsproces ligt achter en er moet overgewerkt worden; ben jij een van de mensen die overwerkt?
  • Neem jij werk uit handen van mensen, zelfs als je er niet om vragen?
  • Als er iets niet goed gedaan wordt in jouw ogen, neem je het werk dan over?
  • Heb je het gevoel dat collega’s een loopje met je nemen?
  • Irriteer je je vaak aan lui gedrag van collega’s?
  • Heb je nog plezier in je werk of voel je vaak de last van presteren en tevreden stellen?

Heb je veel van deze vragen met ja beantwoord, dan weet je dat je een pleaser bent op de werkvloer. Je kunt er echter ook achter komen door bepaalde gevolgen van het pleasen. Je merkt dit bijvoorbeeld aan je eigen humeur, minder plezier in het werk en je lichamelijke gesteldheid. Dit zijn gevolgen van geen grenzen kunnen aangeven.

Ben jij een pleaser op de werkvloer?

Wat zijn de gevolgen van geen grenzen aangeven?

Goed je best willen doen op je werk is een prima eigenschap. Het wordt echter problematisch als je dit zo belangrijk vindt, dat je geen grenzen meer kunt aangeven. Je wordt dan een pleaser, met alle gevolgen van dien. De gevolgen hiervan komen pas na een tijdje naar buiten. Sommige gevolgen verschijnen al op korte termijn. Dit zijn bijvoorbeeld gevolgen zoals irritaties naar collega’s, als een streber of slijmbal gezien worden, het gevoel dat er een loopje met je genomen wordt, een buitenbeentje worden en stress.

Te veel hooi op je vork nemen

Op de langere termijn zorgen deze verstoorde werkomstandigheden voor nog serieuzere problemen. Het begint er vaak mee dat je geen werkplezier meer hebt. Misschien neem je het gevoel mee naar huis en krijg je daardoor problemen in de privésfeer. Te veel hooi op je vork nemen om te pleasen zorgt er ook voor dat je overwerkt kunt raken. Je ziet door de bomen het bos niet meer en krijgt het gevoel dat je niet meer aan de verwachtingen kunt voldoen. Een gevolg van deze langdurige overprikkeling is een burn-out.

Het trieste is dat je zelf voor deze hoge verwachtingen hebt gezorgd, in eerste instantie bij jezelf, maar daarna ook bij medewerkers. Als jij jarenlang hebt gepleased op het werk, dan is dit normaal geworden voor je leidinggevende en voor je collega’s. Misschien dacht je baas dat je meer aankon dan anderen en gewoon genoot van al het werk. Dit is de reden waarom je vanaf het begin grenzen zult moeten aangeven. Gelukkig is het nooit te laat, grenzen aangeven kun je leren, zelfs als je een hoog sensitief persoon bent.

Hoe kun je je grenzen aangeven op de werkvloer?

Ben je een pleaser op de werkvloer? Misschien wist je dat al van jezelf of je bent erachter gekomen door dit artikel. Heb je last van één van de gevolgen van het pleasen? Je kunt dit oplossen door je grenzen meer aan te geven, maar hoe doe je dat? Het is ten eerste belangrijk om het te bespreken met je leidinggevende. Er is een kans dat deze het totaal niet doorhad, maar de kans is groter dat hij of zij aanvoelde dat er iets aan de hand was. Het is dus altijd goed om het te bespreken.

Pleasers zijn mensen met een hoog gevoel voor verantwoordelijkheid. Ze zullen daarom goed hun best doen. Daardoor ben je een gewaardeerde kracht, het bedrijf zou je niet willen missen door uitval of wisseling van baan. De leidinggevende zal dit inzien en er alles aan willen doen om je te behouden.

Daarnaast is het belangrijk om vaker nee te zeggen. Nee tegen overwerk, lastige klussen en collega’s die een loopje met je nemen. Dat is in het begin lastig, maar dat went snel.

Gerelateerde blogs

Misschien kan ik je met deze blogs ook helpen: