Veel mensen hebben er last van: stress op het werk. Het is niet erg als je af en toe een stressmomentje hebt. Heb je last van langdurige stress? Dan is het verstandig om in te grijpen. Langdurige stress is namelijk slecht voor je lichaam én je geest. Ik vertel je hier graag meer over.

De symptomen van stress

Waar heb je last van als je stress hebt? We onderscheiden fysieke symptomen, psychische symptomen en gedragsmatige symptomen. In onderstaande alinea’s lees je hier meer over.

Fysieke symptomen

Heb je langdurig last van stress, dan ontstaan er diverse lichamelijke klachten. Denk hierbij aan hoofdpijn, nekpijn en rugpijn, maar ook aan maagklachten en darmklachten.

Daarnaast zijn mensen die veel stress ervaren vaker verkouden. Ook kun je door langdurige stress last krijgen van oorsuizen, duizeligheid, dubbelzien, vermoeidheid, slapeloosheid en hartkloppingen.

Zie ook: Wat is de relatie tussen stress en ademhaling?

Psychische symptomen

Naast fysieke symptomen onderscheiden we enkele psychische symptomen van stress. De belangrijkste klachten zijn prikkelbaarheid, eenzaamheid, piekeren, somberheid, angstklachten en stemmingswisselingen. De stemmingswisselingen uiten zich vooral in klachten als sneller een brok in je keel krijgen en sneller moeten huilen.

Gedragsmatige symptomen

Als je langdurig stress ervaart, ga je je (onbewust) anders gedragen. Je gedrag kan als volgt veranderen:

 • Je gaat meer eten, drinken of roken.
 • Je gaat tandenknarsen in je slaap.
 • Je hebt meer nachtmerries.
 • Je bent rusteloos en kunt niet goed stilzitten.
 • Je bent besluiteloos.
 • Je bent snel geïrriteerd.

Ook een opvallend symptoom van stress: op zondagavond voel je je chagrijnig. Dit komt doordat je weet dat je de volgende dag weer aan het werk moet. Je ziet echt op tegen de werkweek.

Stress door werk: hoe ga je hiermee om?

Waar krijg je stress van?

Sommige mensen denken dat je alleen stress kunt krijgen van een hoge werkdruk. Dit is zeker niet het geval. Naast een hoge werkdruk zijn er diverse andere oorzaken van stress:

De gevolgen van stress

Heb je langdurig stress en grijp je niet in? Dan kun je een burn-out krijgen. Hierdoor krijgen je lichaam en geest een flinke klap. Natuurlijk wil je dit voorkomen. Hoe? Door direct actie te ondernemen.

Bepaal voor jezelf:

 • Wie ben ik?
 • Wat kan ik?
 • Wat wil ik?
 • Past mijn baan nog wel bij mij?
 • Is het misschien tijd voor iets anders?

De antwoorden op deze vragen kunnen je verder helpen in je loopbaan. Het doel? Geen stress meer, maar een gelukkig en zorgeloos bestaan. Ook op de werkvloer!

Last van stress? Ik help je graag

Heb je last van stress en weet je niet hoe je zelf uit deze situatie moet komen? Ik help je graag. Als loopbaancoach kan ik je helpen om een stap verder te komen in je carrière of een carrièreswitch te maken. Ook help ik je om van die vervelende stress af te komen.

En ben je hoogsensitief? Dan help ik je graag om hier goed mee om te gaan, zowel op de werkvloer als daarbuiten.

Zie ook: Op zoek naar een andere baan, hoe pak je dit aan?