Veel HSP’ers vinden het heel spannend om in het middelpunt te staan van de belangstelling. Dit zijn momenten die een hoogsensitief persoon het liefst wil vermijden. Toch ontkom je er in het dagelijks leven niet aan. Er zijn altijd momenten op het werk, met vrienden of bij familie, wanneer alle ogen gericht zijn op jou. Bijvoorbeeld als er naar jouw mening wordt gevraagd.

Hoe geef je jouw mening als HSP’er? In dit artikel kun je lezen waarom het zo spannend is voor een HSP’er en je krijgt tips om jouw mening te geven.

Wat is HSP?

HSP staat voor Hoog Sensitief Persoon. De term werd bedacht door psycholoog Elaine Aron om personen te beschrijven die een persoonlijkheidskenmerk hebben dat bekend staat als sensorische verwerkingsgevoeligheid (SPS). Mensen met hoge niveaus van SPS hebben de neiging om een verhoogde emotionele gevoeligheid te vertonen. Ze reageren sterker op impulsen van buitenaf, maar ook vanuit het lichaam. Bovendien hebben HSP’ers vaak een complex innerlijk leven.

Hoogsensitief zijn kan zowel voor- als nadelen hebben. Aan de positieve kant wordt het geassocieerd met hogere niveaus van creativiteit, rijkere persoonlijke relaties en een grotere waardering voor natuur en kunst. Hooggevoelige mensen kunnen echter ook meer overprikkeld raken door geweld, spanning of aandacht wanneer er naar hun mening wordt gevraagd. Naar schatting is zo’n 15 tot 20 procent van alle mensen hoogsensitief.

Waarom is het spannend om je mening te geven als HSP’er?

Een HSP’er heeft een intense innerlijke belevingswereld. Er is daarom ook niet één bepaalde reden waarom HSP’ers het moeilijk vinden om in de belangstelling te staan. Het is een samenspel van oorzaken waarom de HSP’er het spannend vindt om zijn of haar mening te geven.

Ten eerste is er het feit dat hoogsensitieve mensen tijd nodig hebben om bepaalde informatie te uiten. Ze denken na over de vraag, maar ook over de gevolgen van hun woorden. Daarbij houden ze rekening met de gevoelens en emoties van een ander. De HSP’er voelt als het ware welk antwoord wenselijk is om op dat moment te geven. Ze laten hun eigen mening varen en komen tegemoet aan de mening van een ander.

Daar komt bij dat veel hooggevoelige mensen een laag zelfvertrouwen hebben. HSP’ers voelen zich hun hele leven al anders dan anderen. Het gevoel dat ze er niet bij horen of mee kunnen komen in de maatschappij. Hierdoor hebben ze vaak faalangst ontwikkeld, voelen zich minder dan anderen en komen daarom niet graag voor hun mening uit.

Tips om als HSP’er te gaan staan voor je mening

Het uiten van jouw mening is heel belangrijk. Een HSP’er zou juist zijn of haar mening moeten geven. Hij of zij heeft namelijk het talent om vraagstukken vanuit verschillende posities te bekijken. Je kunt jouw mening en jouw eigen gevoel op een respectvolle manier uiten zonder anderen te kwetsen. Het kan hierbij helpen om jouw gedachten eerst uit te schrijven voordat je deze deelt. Zo kun je goed overzicht krijgen van al jouw gedachten en je kunt je mening beter communiceren.

Daarnaast is het erg belangrijk om aan je zelfvertrouwen te werken. Als HSP’er heb je een uniek persoonlijkheidskenmerk waar je trots op mag zijn. Jouw collega’s, vrienden en familieleden zullen je waarderen voor wie je bent. Ze leren jouw unieke eigenschappen nog beter kennen als jij jouw eigen mening laat horen!

Conclusie

In het middelpunt van de belangstelling staan vinden veel mensen niet fijn, laat staan voor jou als HSP’er! Het levert een rollercoaster aan gevoelens op die maar moeilijk te verwerken zijn op dat moment. Wat was de vraag? Hoe denk ik erover? Wat zullen de anderen vinden van mijn mening? Wat wordt er van mij verwacht? Deze vragen zetten zich allemaal om in emoties in het lichaam van de HSP’er. Logisch dat je daar overweldigd door raakt!

Komt een vraag onverwacht? Zeg dan dat je even tijd nodig hebt om erover na te denken. Probeer je alleen op de vraag te richten. Denk alleen daaraan en geef oprecht en eerlijk jouw mening op een respectvolle manier.