Ben je hoogsensitief en heb je regelmatig last van overprikkeling? Wordt alles je ineens te veel? Of heb je al langere tijd te maken met stress in je leven? HSP’ers hebben vaak te maken met acute of chronische overprikkeling. Eén van de redenen hiervan is dat HSP’ers meer verwerkingstijd nodig hebben. Maar hoe zit dit precies? In dit blog vertel ik je er meer over.

Wat is overprikkeling?

Er is een verschil tussen acute overprikkeling en chronische overprikkeling. Acute overprikkeling ontstaat wanneer je te veel stress op de korte termijn ervaart. Gebeurt dit op de lange termijn, dan hebben we het over chronische overprikkeling. In principe is er niets mis met stress. Je zou stress kunnen zien als de motor die ons in beweging houdt. Prikkels zorgen ervoor dat je gemotiveerd bent en blijft, dat je verantwoordelijkheid neemt voor dingen en dat je nieuwe dingen leert.

Krijg je over een bepaalde periode te veel prikkels binnen en het lukt je brein niet om dit tijdig te verwerken, dan treedt overprikkeling op. Hoogsensitieve mensen verwerken prikkels op een diepgaande manier. Neem je niet de tijd om positieve of negatieve situaties in je leven te verwerken, dan raak je overprikkeld.

Je kunt ook overprikkeling ervaren als je jezelf te veel druk oplegt. Moet jij altijd van alles van jezelf? Leg jij de lat veel te hoog? Dat kan ook voor overprikkeling zorgen. Je kunt als het ware de enorme berg met werk die voor je ligt niet meer overzien.

Wat gebeurt er in je lichaam bij overprikkeling?

Raak je in de stress, dan produceert je lichaam het stresshormoon cortisol. Stress wordt door je lichaam gezien als een noodsituatie en zal adrenaline en noradrenaline aanmaken. Je lichaam is nu alert en klaar om te vechten, vluchten of bevriezen. De aanmaak van cortisol zorgt er daarnaast voor dat je spijsvertering en andere basisfuncties in je lichaam omlaag gaan. Alle energie moet namelijk aangewend worden voor de noodsituatie.

Normaal gesproken komt je lichaam na een korte periode van overprikkeling wel weer tot rust. Het is een ander verhaal als je meerdere stressvolle situaties achter elkaar ervaart en niet voldoende tijd krijgt (of neemt) om hiervan te herstellen. Je komt dan in een staat van chronische overprikkeling. Cortisol kan weken tot jaren in je lichaam aanwezig blijven, met alle gevolgen van dien.

Een HSP’er heeft meer verwerkingstijd nodig

Een HSP’er heeft meer verwerkingstijd nodig

Overprikkeling komt vaak voor bij hoogsensitieve personen. Dit komt doordat HSP’ers meer verwerkingstijd nodig hebben. Het brein van een HSP’er is hoogsensitief en het verwerkt situaties op een andere manier dan een niet-hoogsensitief brein.

Een HSP’er neemt meer prikkels waar en verwerkt deze diepgaander. Het is logisch dat dit meer energie kost. Neem je niet voldoende tijd om al die prikkels te verwerken, dan resulteert dit na verloop van tijd in overprikkeling.

Omgaan met overprikkeling bij HSP

Ben je hoogsensitief en heb je regelmatig last van overprikkeling? Onderstaande tips kunnen je hierbij helpen.

Neem voldoende rustmomenten

Heb je last van een acute overprikkeling? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk rust te vinden. Verwijder jezelf uit de situatie als dit mogelijk is. Geef jezelf even de ruimte om tot rust te komen. Ben je bijvoorbeeld op een verjaardag? Trek je terug op het toilet of maak een korte wandeling. Schaam jezelf hier niet voor. Jij bepaalt zelf wat het beste is voor jou op dat moment.

Laat je perfectionisme los

Veel HSP’ers hebben last van perfectionisme. Ben jij ook iemand die pas iets gaat doen als je zeker weet dat de uitkomst goed zal uitpakken? Of doe je iets liever niet, omdat je bang bent om fouten te maken? Iedereen maakt fouten, van fouten leer je zelfs. Als jij jezelf niet toestaat om af en toe fouten te maken, dan leer je nooit iets nieuws. Stop dus met wachten op het perfecte moment (dat bestaat namelijk niet). Geef jezelf de ruimte om te leren en fouten te maken.

Maak tijd voor een hobby

Wat vind jij nou echt leuk om te doen? Besteed daar dan meer tijd aan. Plezier maken zorgt voor ontspanning en dat is heel belangrijk als je regelmatig overprikkeld bent.

Verdiep je in stress en overprikkeling

Heb jij regelmatig last van overprikkeling en weet je niet zo goed hoe hiermee om te gaan? Dan kan het helpen om meer te lezen over wat stress doet in je lichaam en hoe je dit kunt voorkomen. Je begrijpt dan beter wat er in je lichaam gebeurt, waardoor je ook betere keuzes voor jezelf kunt maken. Je zou er ook voor kunnen kiezen om aan de slag te gaan met een coach. Een coach kan je gericht advies geven en je verder helpen met de problemen waar je tegenaan loopt.