Het is algemeen bekend dat wandelen heel erg goed voor je is. Het versterkt je spieren, het is goed voor je hart en het verbetert de bloedcirculatie. Maar wist je dat wandelen ook heel erg goed is om je stressniveau te verlagen?

In dit blog geven we je zes redenen waarom wandelen zo goed voor je is en hoe het stress verlaagt.

Bij wandelen komen endorfinen vrij

Wandelen zorgt, net als alle andere vormen van beweging, voor de aanmaak van endorfinen. Dit zijn neurotransmitters die niet alleen pijn verminderen en zorgen voor een fijn gevoel, ze verlagen ook je stressniveau.

Endorfinen komen al vrij na tien minuten wandelen, dus als je last hebt van stress, dan is wandelen een mooie manier om hier snel vanaf te komen. Na een lange strandwandeling of boswandeling voel je je als herboren.

Wandelen verbetert je humeur

Heb je veel last van stress of een rotdag? Maak dan een wandeling in de natuur! Als je regelmatig een wandeling maakr, dan zorgt dit ervoor dat je minder negatief in het leven staat. Hiervoor moet je wel echt de natuur in, wandelen op een loopband geeft niet hetzelfde effect.

Uit onderzoek blijkt dat mensen die 90 minuten wandelen in de natuur, minder negatief over zichzelf denken en minder last hebben van stress. Tijdens het wandelen maak je namelijk serotonine aan, een gelukshormoon. Dit wordt aangemaakt als je in beweging bent en mooie dingen ziet.

Wandelen werkt stress verlagend

Wandelen werkt stress verlagend

Wandelen is het meest effectieve middel tegen stress. Wandelen zorgt ervoor dat het stresshormoon cortisol verdwijnt uit je lichaam. Wandelen zorgt ervoor dat je onthaast en vertraagt, in tegenstelling tot fietsen en hardlopen. Wandelen zorgt ervoor dat je in het moment leeft, het gaat niet om de prestatie, snelheid of afstand. Je voelt de wind, ruikt de bossen en ziet prachtige bloemen en planten.

Er gaat tijdens de wandeling meer zuurstof naar je hoofd, waardoor de hersenactiviteit gestimuleerd wordt bij de verbinding tussen hersendelen en de aanmaak van nieuwe hersencellen. Dit heeft als gevolg dat stress verminderd wordt. Een wandeling in de natuur is het beste middel om te ontspannen als je in een periode van stress zit.

Heb je een drukke periode op het werk en zorgt dit voor veel stress? Maak er dan een gewoonte van om in de pauze een stukje te wandelen. Helemaal fijn als je een park in de buurt hebt!

Wandelen geeft je weerstand een boost

Niet alleen zorgt wandelen ervoor dat je stressniveau verlaagt, het is ook nog eens een enorme boost voor je immuunsysteem. Als je regelmatig een half uurtje wandelt, dan wordt je weerstand sterker en ben je minder vatbaar voor bijvoorbeeld griep. Ook wordt gezegd dat wandelen de kans op kanker en diabetes type 2 vermindert.

Wandelen laat je beter slapen

Ben jij iemand die moeite heeft met slapen? Probeer dan eens een wandeling in de natuur voordat je naar de slaappillen grijpt. Wandelen zorgt voor meer ontspanning en het reguleert je dag-, en nachtritme.

Je slaapt hierdoor beter in en door en het verbetert de kwaliteit van je slaap. Ga niet wandelen vlak voordat je gaat slapen; dit zorgt er juist voor dat je wakkerder wordt.

Hoe kun je jezelf motiveren om te gaan wandelen?

Als je veel last hebt van stress, dan is de kans groot dat je het gevoel hebt dat je geen tijd hebt om te wandelen. Een gewoonte maken van wandelen lijkt misschien lastig als je voor je gevoel altijd druk bent. Toch kun je een wandeling zeer gemakkelijk integreren in je leven. Een korte wandeling maken kan namelijk altijd en overal.

Het is wel belangrijk dat je een duidelijke motivatie hebt om te wandelen, bijvoorbeeld om stress te verlagen. Samen met iemand anders wandelen kan het ook gemakkelijker maken om vol te houden.