Kun je geen werk vinden als hoogbegaafd mens, terwijl je wel veel kunt? Dit overkomt hoogbegaafde personen helaas regelmatig. Er lijkt een flinke tegenstelling te zitten in dit gegeven; je bent hoogbegaafd, intelligent, maar een baas vinden om voor te werken lukt niet.

Hoe komt dit, maar vooral wat kun je hier als hoogbegaafde aan doen? In dit blog kun je er alles over lezen.

Waarom hoogbegaafden geen werk kunnen vinden

Hoogbegaafde mensen hebben een zeer hoog IQ en enkele gedragskenmerken die voordelig kunnen zijn voor een bedrijf. Als de kwaliteiten van een hoogbegaafd persoon echter niet optimaal benut worden, dan kan dat voor problemen zorgen. Niet alleen wat presteren betreft, maar ook door conflicten op de werkvloer, bijvoorbeeld met andere collega’s.

Een hoogbegaafd persoon kan heel veel, maar hij of zij moet wel voldoende uitgedaagd worden. Als dat niet gebeurt, dan zal deze persoon zich gaan vervelen; een zogenaamde bore-out vindt plaats. Hij of zij is zeer intelligent, maar zal door de bore-out gaan onderpresteren. Zelfs heel eenvoudig werk zal dan niet naar behoren worden uitgevoerd. Dit zorgt ervoor, samen met de conflicten op de werkvloer dat de hoogbegaafde werknemer niet meer gewenst is.

Wat zijn de kwaliteiten van een hoogbegaafde?

Hoogbegaafde mensen kunnen een rijke aanvulling zijn voor een bedrijf, als de kwaliteiten van hem of haar goed worden benut. Ze zijn intelligent, creatief, innovatief en kunnen snel problemen oplossen met meerdere oplossingen tegelijk. Dit zijn geweldige kwaliteiten voor bedrijven in de moderne markt, welke veranderlijk en vaak onvoorspelbaar is.

De meest kenmerkende kwaliteiten van hoogbegaafde mensen zijn:

 • Zeer hoge intelligentie;
 • Veel kennis op verschillende vlakken;
 • Kan snel en creatief denken;
 • Komt met meerdere oplossingen tegelijk;
 • Zijn altijd op zoek naar het verbeteren van processen.

De kwaliteiten van hoogbegaafden worden echter niet altijd goed benut. Dit heeft vaak als resultaat dat de hoogbegaafde mensen niet aan de verwachtingen voldoen.

Hoe kan het dat je geen werk vindt als hoogbegaafde?

Waarom hoogbegaafden soms onderpresteren

Een hoogbegaafde medewerker kan een zeer gewaardeerde collega zijn op de werkvloer, mits hij of zij goed ingezet en begrepen wordt. Als dit niet het geval is, dan zal de medewerker kunnen gaan onderpresteren of voor problemen kunnen gaan zorgen. Het is daarom belangrijk om op de hoogte te zijn van bepaalde gedragskenmerken van hoogbegaafde mensen.

De meest voorkomende zijn:

 • Hoogbegaafde mensen zijn zelfstandig en ze hebben een groot gevoel voor rechtvaardigheid. Autoriteit en regelgeving hebben ze een broertje dood aan. Hierdoor zal de hoogbegaafde een confrontatie aan kunnen gaan met de leidinggevende;
 • Een hoogbegaafde denkt anders dan andere mensen, hierdoor worden ze vaak niet goed begrepen. Een resultaat kan zijn dat ze niet geaccepteerd worden door collega’s;
 • Leidinggevenden kunnen zich gepasseerd voelen omdat hoogbegaafde mensen geen gevoel hebben voor hiërarchie. Ze zien iedereen als gelijken en behandelen die ook zo;
 • Een hoogbegaafde medewerker heeft veel kennis en interesses. Hij of zij zal zich daarom met van alles tegelijk bezighouden en impulsief zijn. Het lijkt dan soms alsof degene geen discipline heeft om aan één bepaalde taak te werken;
 • Hoogbegaafden zijn gevoelig voor prikkels, ze kunnen hier onrustig van worden. Hierdoor zal hij of zij eisen stellen aan de werkplek;
 • Ze zijn snel verveeld als ze herhalend en saai werk moeten doen. Ze zullen dan gaan onderpresteren. Voor buitenstaanders lijkt het alsof ze zich niet goed kunnen concentreren. De hoogbegaafde kan hier zelfs faalangst door ontwikkelen.

Zie ook: Hoe ga je om met hoogbegaafde medewerkers op de werkvloer?

Hoe komt een hoogbegaafde het best tot zijn recht

Kun je als hoogbegaafde geen geschikt werk vinden? De kans is dan groot dat je niet op de juiste plek zat of dat je verkeerd werd begrepen en ingezet. Jij komt het best tot je recht onder de volgende voorwaarden:

 • Je vindt een baan waar je zelfstandig mag werken;
 • Je collega’s weten dat je hoogbegaafd bent en dat hier bepaalde gedragskenmerken bij horen;
 • Je werk geeft je dagelijks veel uitdaging en inspiratie;
 • Je mag vaak je eigen beslissingen nemen en wordt uitgedaagd om met oplossingen te komen voor problemen;
 • Je doet geen routinematig werk zoals in een productiebedrijf;
 • Je werkt in een rustige, inspirerende en prettige omgeving.

Gerelateerde blogs

Misschien kan ik je met deze blogs ook helpen: