De dag is weer voorbij gevlogen. Door de drukte op je werk, heb je nauwelijks tijd gehad om te eten, koffie te drinken of simpelweg even diep adem te halen. Is het alweer tijd om je laptop dicht te slaan? Zet de drukke en vermoeiende werkdag dan van je af door even goed te ontspannen.

Waarom is ontspanning zo belangrijk?

Op een gemiddelde werkdag krijg je ontzettend veel prikkels. Het is erg belangrijk om deze prikkels aan het einde van de dag van je af te laten glijden. Blijf je maar doorgaan, ook als je werkdag alweer voorbij is, dan loop je het risico in je stress te blijven hangen. Op de korte termijn zorgt dit voor vervelende klachten, zoals vermoeidheid, hoofdpijn en rugklachten. Op de lange termijn kun je zelfs een burn-out krijgen.

Ben je hooggevoelig dan is ontspanning nog belangrijker. Hooggevoelige mensen pikken meer prikkels op. Dit betekent dat zij na een lange werkdag nog meer te verwerken hebben. Dit maakt het voor HSP’ers nog belangrijker om lekker te ontspannen na een lange werkdag.

Tips om te ontspannen na een vermoeiende werkdag

Vind je het moeilijk om te ontspannen? Dan geef ik je graag enkele tips.

Ga wandelen

Door een rondje te wandelen, kun je je hoofd goed leegmaken. Bovendien is het goed om even buiten te zijn, zeker als je de hele dag binnen hebt gezeten.

Sluit je werk bewust af

Werk je thuis? Dan is het misschien lastiger om werk en privé van elkaar te scheiden. Dit maakt het extra belangrijk om je werk bewust af te sluiten. Dit doe je door je laptop uit te schakelen en uit het zicht te leggen.

Lees geen mailtjes meer

Veel mensen ontvangen werkmail op hun telefoon. Handig, maar ook gevaarlijk. Want blijf je mailtjes ontvangen en lezen, dan sluit je je werkdag niet helemaal af. Zet je werkmail daarom liever niet op je telefoon.

hoe ontspannen

Schrijf je taken op

Loopt je hoofd over? Schrijf de taken die je morgen op wil pakken dan alvast op. Een to-do lijst geeft je houvast voor de volgende werkdag en helpt je om je hoofd goed leeg te maken.

Ga aan de slag met een hobby

De meeste mensen eindigen hun lange werkdag op de bank, achter de televisie. Merk je dat je hier geen energie van krijgt, zet de televisie dan uit en ga aan de slag met een hobby. Denk hierbij aan lezen, puzzelen, tekenen, fitness, koken en ga zo maar door.

Ga sporten

Beweging is erg belangrijk. Niet alleen voor je fysieke gezondheid, maar ook voor je mentale welzijn. Een lange werkdag gehad? Maak je hoofd leeg tijdens een rondje hardlopen, een sessie op de crosstrainer of een fietstochtje. Goed voor lichaam en geest!

Spring onder de douche

Tot slot kun je de stress letterlijk en figuurlijk van je af spoelen onder de douche. Na een lange douche voel je je niet alleen lekker schoon, maar ook energiek.

Moeite met ontspannen?

Heb je bovenstaande tips geprobeerd, maar lukt het niet om je te ontspannen? Dan moet je je afvragen of je werk wel bij je past. Heb je door je baan last van langdurige stress die niet zomaar verdwijnt, dan is de kans groot dat je niet helemaal op je plek zit. In dit geval kan het interessant zijn om een loopbaancoach te bezoeken.

Zie ook: uitgeput door je werk, wat nu?

Samen op zoek naar de perfecte baan

Ik ben Marjon Tjepkema, een ervaren loopbaancoach. Ik help je graag om een baan te zoeken waar je energie in kwijt kan, maar waar je ook energie van krijgt. Dit doen we door samen enkele vragen te beantwoorden, zoals:

  • Wie ben je?
  • Waar sta je nu?
  • Wat wil je?
  • Hoe kun je dit bereiken?

Door intensieve gesprekken met elkaar te voeren, komen we er vanzelf achter wie jij bent, waar je goed in bent en welke baan bij jou past. Meer weten of direct een afspraak maken? Neem contact op.