Heb jij te maken met een dominante leidinggevende? Dat kan het plezier in je werk aardig beïnvloeden. Misschien ben je helemaal gek op je baan, maar wordt het plezier op je werk verpest door een nare werksfeer.

Als jij te maken hebt met een dominante leidinggevende en wilt weten hoe je hier het beste mee om kunt gaan, dan is dit blog voor jou.

Hoe herken je dominant gedrag?

Dominant gedrag hoeft niet altijd negatief te zijn, dit is een belangrijke kanttekening voordat je verder leest. In dominantie zitten een aantal eigenschappen die bijzonder helpend kunnen zijn als leidinggevende. Alleen als een leidinggevende te dominant wordt, kunnen er wel problemen ontstaan.

Als je te maken hebt met dominant gedrag van een leidinggevende, is het belangrijk om actie te ondernemen. Maar hoe herken je een dominante leidinggevende? Onderstaande kenmerken helpen je op weg.

Een dominante leidinggevende laat geen meningen van anderen toe

Een bekend kenmerk van dominant gedrag is dat de mening van een ander er niet toe doet. Een dominante leidinggevende zal altijd zijn gelijk willen halen en laat geen ruimte voor een ander.

Dominante mensen hebben geen behoefte aan de mening van een ander, omdat ze empathie missen. Staat jouw leidinggevende nooit open voor andermans mening, dan is dit een duidelijk teken van dominant gedrag.

Geen ruimte voor tegenspraak

Bij een té dominante leidinggevende voelt het vaak riskant om je mening te geven. Ze kunnen fel reageren op kritiek of suggesties, waardoor jij het gevoel krijgt dat jouw input niet wordt gewaardeerd. Dit creëert een sfeer waarin je liever stil blijft dan je uit te spreken, uit angst voor negatieve gevolgen.

Onrealistische eisen stellen

Een dominante leidinggevende heeft vaak hoge verwachtingen en zet je onder druk om constant te presteren. Dit gaat soms zover dat ze eisen stellen die moeilijk haalbaar zijn, zonder rekening te houden met de werkdruk of de haalbaarheid van de opdrachten. Hierdoor kun je je opgejaagd voelen en het idee krijgen dat je nooit genoeg doet.

Gebrek aan empathie

Een té dominante leidinggevende heeft vaak weinig oog voor de persoonlijke omstandigheden of gevoelens van medewerkers. Problemen of uitdagingen worden snel afgedaan met opmerkingen als “Dat is jouw probleem” of “Ik wil alleen resultaten zien.” Dit gebrek aan empathie kan ervoor zorgen dat je je niet gesteund voelt in je werk.

Het gevoel dat alles om hen draait

Een té dominante leidinggevende wil vaak de controle hebben over elk aspect van het werk. Ze nemen beslissingen zonder overleg en houden de eer voor successen liever zelf. Dit kan je het gevoel geven dat jouw bijdrage er niet toe doet, terwijl je wel hard werkt.

Hoe ga je om met een dominante leidinggevende?

Wat zijn de gevolgen van dit gedrag?

Als je te maken hebt met een té dominante leidinggevende, kan dit een grote invloed hebben op jouw werkplezier en de sfeer in het team. Hier zijn de meest voorkomende gevolgen:

Verminderde motivatie en betrokkenheid

Wanneer je steeds het gevoel hebt dat je geen autonomie hebt of dat jouw mening niet wordt gewaardeerd, zakt je motivatie. Het kan lijken alsof jouw inspanningen er niet echt toe doen, wat je betrokkenheid vermindert. Je gaat eerder denken: “Ik doe alleen wat nodig is.” Dit werkt demotiverend en kan ervoor zorgen dat je minder plezier haalt uit je werk.

Hoge werkdruk en stress

De controlezucht en de hoge eisen van een dominante leidinggevende kunnen ervoor zorgen dat je constant onder druk staat om te presteren. Het voelt alsof je altijd “aan” moet staan, wat kan leiden tot chronische stress. Dit maakt het lastig om te ontspannen, zelfs buiten werktijd, en kan op de lange termijn nog grotere gevolgen hebben, zoals een burn-out..

Onveilige werksfeer

Als je merkt dat fouten maken of kritiek geven wordt afgestraft, voel je je al snel angstig of gespannen. Je durft minder risico’s te nemen en denkt minder creatief, omdat je vooral conflicten wilt vermijden. Een leidinggevende die dominant is, kan een angstcultuur creëren waarin jij en je collega’s voortdurend op je tenen lopen. Als dit echt doorslaat, wordt het een toxische werkomgeving.

Te weinig waardering

Een dominante leidinggevende is vaak bezig met zichzelf of met de prestaties en minder met de menselijke kant van het proces. Hierdoor voel jij je als medewerker vaak niet gezien en ondergewaardeerd. Successen worden (ten onrechte) opgeëist door de leidinggevende, en kritiek of feedback wordt genegeerd.

Hoe ga je om met een dominante leidinggevende?

Heb jij te maken met een dominante leidinggevende en ben je op zoek naar manieren om hier mee om te gaan? Het is allereerst belangrijk dat je je hoofd koel houdt, wat er ook gebeurt. Onderstaande tips kunnen je helpen om te gaan met een leidinggevende die zeer dominant is.

Laat je niet intimideren

Het is heel belangrijk dat je je niet laat intimideren door een dominante leidinggevende. Hoe meer jij je irriteert, hoe meer energie dit kost. Als het gedrag echt niet tolerabel is, heb je het gesprek hierover aan te gaan. Misschien met een collega, een vertrouwenspersoon of een andere leidinggevende binnen de organisatie.

Bouw aan je zelfvertrouwen

Des te sterker je je voelt, des te beter je jouw dominante leidinggevende aankunt. Met voldoende zelfvertrouwen ga je uit van je eigen kracht en laat je je niet intimideren door andere mensen. Het is een zeer voordelige karaktereigenschap waar je veel aan hebt.

Heb je weinig zelfvertrouwen? Zorg er dan voor dat je hier aan werkt. Niet alleen heb je er veel aan in je dagelijkse leven, je laat ook minder makkelijk over je heen lopen op de werkvloer.

Weet je niet hoe je kunt werken aan meer zelfvertrouwen? Zoek dan professionele hulp. Een coach kan je helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen.

Geef je grenzen aan

Bij een dominante leidinggevende is het ook heel belangrijk dat je je grenzen aangeeft. Als hij of zij te ver gaat, geef dit dan aan. Laat je leidinggevende weten dat je zijn/haar gedrag niet op prijs stelt. Door niet over je heen te laten lopen laat je zien dat je een autonoom persoon bent die zijn eigen grenzen aan kan geven.

Kortom

Een dominante leidinggevende kan je werkplezier en motivatie flink beïnvloeden, maar er zijn manieren om hiermee om te gaan. Het is belangrijk om je grenzen aan te geven, zelfvertrouwen op te bouwen en je niet te laten intimideren. Hoewel het gedrag van een leidinggevende niet altijd direct verandert, kun jij ervoor zorgen dat je jezelf sterker positioneert en je energie beschermt.

Onthoud dat je niet alles alleen hoeft te doen, soms ligt het grootste aandeel echt bij de ander. Zorg dat je hierover communiceert. Bespreek de situatie met een collega, een vertrouwenspersoon of een coach om praktische tips en steun te krijgen.