Voor veel mensen geldt dat werk veel voldoening kan geven. Zit je echter niet op de juiste plek, dan kan het ook veel frustratie geven. Dit gaat zeker op voor HSP-ers. In de huidige maatschappij, dat vooral gericht is op snelheid en presteren, is het vaak moeilijk voor de HSP-er om mee te komen.
Werkplekken zijn ook nog eens vaak druk en luidruchtig en de werkdagen zijn lang. Hierdoor kan een HSP-er snel overprikkeld raken en daardoor ook onzeker worden in zijn of haar functioneren. Hoe krijg je als HSP-er meer zelfvertrouwen in je werk?
In dit blog kun je er alles over lezen. Alvast een eerste tip: let goed op dat je niet overprikkeld raakt en zoek de juiste baan voor jou!
Wat is HSP en wat zijn de kwaliteiten?
HSP staat voor hoogsensitieve personen, ongeveer 20% van de mensen is hoogsensitief. Hoogsensitieve mensen zijn erg gevoelig voor prikkels en ze verwerken deze op een veel dieper niveau dan andere mensen. Niet alleen gewone zintuigelijke prikkels worden door HSP-ers diep verwerkt, ook signalen als de sfeer, gevoelens van anderen en verwachtingen die niet uitgesproken worden pikt de HSP-er op.
Loyaal en verantwoordelijk: kenmerken van een HSP’er
Hoogsensitieve mensen zijn erg loyaal en hebben een hoog verantwoordelijkheidsgevoel. Perfectie is waar ze naar streven en ze zullen hun werk altijd goed doen en op tijd klaar hebben. Ze hebben een enorm empatisch vermogen en kunnen zich daardoor goed in iemand of een situatie inleven. Van dit vermogen werd in het verleden meer gebruik gemaakt.
Zo was er in het verleden veel behoefte aan sensitieve mensen die konden waarschuwen voor oorlogen of aanvoelden wat verstandig was voor de bevolking. Ze vervulden dan ook vaak de rol van adviseurs of spirituele verzorgers. De heersende klasse namen hen in dienst of beraadslaagde deze mensen veelvuldig. Hun bedachtzame aard werd als zeer belangrijk gezien, omdat ze vaak wijze raad gaven op gebied van relaties en politiek.
Tegenwoordig komen HSP-ers ook nog steeds het best tot hun recht als ze adviserend, onderzoekend of creatief werk doen.
De valkuil: overprikkeling
Een hoogsensitieve medewerker kan echter snel overprikkeld raken, dat is hun grootste valkuil. Dit kan gebeuren doordat ze teveel hooi op hun vork nemen, door te hoge verwachtingen van hunzelf of hun baas, een ongeschikte en luidruchtige werkplek of doordat ze niet de juiste baan hebben.
Hoe krijg je meer zelfvertrouwen in je werk als HSP-er?
Wil jij als HSP-er meer zelfvertrouwen krijgen in je werk? Maak dan gebruik van de volgende tips:
- Bepaalde beroepen passen minder of niet bij HSP-ers, zoals productiewerk en eentonig administratief werk. Zoek een baan die meer betekenis en waarde voor je heeft.
- Een competitieve en hoge werkdruk is killing voor de HSP-er. In rust en kalmte functioneer je het best.
- Een baan bij een klein en persoonlijk bedrijf is het best voor jou. Wederzijds vertrouwen is voor de HSP-er namelijk belangrijk.
- Een beroep als verkoper of vertegenwoordiger is niet geschikt voor de zachtaardige en eerlijke HSP-er.
- HSP-ers zijn van nature vaak goede leiders, maar de druk van deze functie is vaak erg groot. Een adviserende rol is veel beter voor jou.
- Andere zeer geschikte beroepen voor de HSP-er zijn: zelfstandige beroepen zoals wetenschapper, schrijver, adviseur, psycholoog, huisarts, verpleegkundige, maatschappelijk werker, leraar, journalist, boswachter, reisleider of dierenarts. HSP-ers zijn ook vaak zeer creatief; veel kunstenaars, wetenschappers en uitvinders zijn dan ook hoogsensitief.
- Zoek werk waar je goed in bent. Vraag jezelf af wat je kwaliteiten zijn en hoe je deze in zou kunnen zetten. Door werk te vinden in één van je kwaliteiten of passies, zul je veel meer waarde, energie en motivatie voelen in je werk.
Tips voor het verbeteren van de huidige werksituatie van HSP-ers
Als je nu een baan hebt, dan is het moeilijk om deze zomaar op te geven, zelfs al voel je je daar niet op je plek. De volgende tips kunnen je helpen om je werksituatie te verbeteren:
- Neem regelmatig een pauze. Ga weg van je werkplek, zorg dat je geen telefoon of computer gebruikt en ga geen gesprek aan. Je kunt bijvoorbeeld even naar buiten gaan of een stukje wandelen.
- Doe geen meerdere dingen tegelijk! Eigenlijk kan niemand multitasken, maar dat geldt zeker voor de HSP-er. Focus je op één ding tegelijk.
- Zorg voor een rustige werkomgeving. Een eigen werkplek dat geluidsdicht is zou ideaal zijn. Als dat niet mogelijk is, dan zou je een noise-cancelling koptelefoon kunnen aanschaffen. Deze is ook zeer welkom als je bijvoorbeeld gebruik moet maken van het openbaar vervoer.
- Een positieve werkomgeving met weinig prikkels is het best voor de HSP-er. Maak duidelijke afspraken met collega’s, bijvoorbeeld over overleg en indeling van werk. Daarnaast zou het mooi zijn als je veel natuurlijk licht in de werkruimte hebt.
Gerelateerde blogs
Misschien kan ik je met deze blogs ook helpen: