Een toxische werkomgeving kan voor iedereen zwaar zijn, maar als je hoogsensitief (HSP) bent, voelt het vaak alsof je je in een mijnenveld bevindt. Je voelt de spanning, je voelt negatieve energie direct aan, en raakt sneller overprikkeld. Misschien herken je dit: de constante stroom van kritiek, roddels, of het gevoel dat je nooit genoeg doet, zuigt je leeg. Je gaat uitgeput naar huis en merkt dat je steeds meer worstelt om jezelf staande te houden.

Hoe houd jij je, als HSP’er, staande als je je in een toxische werkomgeving? In dit blog lees je er alles over.

Wat is een toxische werkomgeving?

Een toxische werkomgeving is een werkomgeving die je herkent aan een negatieve sfeer, gebrek aan respect, en vaak een cultuur van angst of competitiviteit. Misschien zijn dit situaties die je herkent

  • Collega’s constant klagen of roddelen.
  • Er sprake is van onrealistische deadlines of werkdruk.
  • Leidinggevenden bieden weinig steun, zijn narcistisch of autoritair.
  • Pesten, manipulatie of onderlinge strijd voorkomen.

Voor HSP’ers zijn deze situaties extra zwaar omdat ze deze negatieve energie niet zomaar kunnen ‘uitzetten’. Je voelt de spanning die in de lucht hangt, merkt subtiele signalen van onvrede en raakt sneller overweldigd.

Hoe herken je de impact op jezelf?

Als je in een toxische werkomgeving werkt, merk je misschien dat je de volgende dingen ervaart:

1. Extreme vermoeidheid

Je bent aan het einde van de dag compleet uitgeput, zelfs als je fysiek niet veel hebt gedaan. Je hebt het gevoel dat je continu alert moet zijn, dit zuigt al je energie uit je.

2. Emotionele belasting

Je neemt de emoties van anderen over, alsof ze van jou zijn. In een negatieve omgeving loop je daardoor rond met frustratie, boosheid of verdriet die eigenlijk niet bij jou horen.

3. Verminderde eigenwaarde

Negatieve opmerkingen of een gebrek aan waardering raken je diep. Zeker als het niet gefundeerd is, want als HSP’er heb je een sterk rechtvaardigheidsgevoel.

4. Fysieke klachten

Langdurige stress kan zich uiten in klachten zoals hoofdpijn, maagproblemen of zelfs meer serieuze gezondheidsproblemen. Je lichaam probeert je te waarschuwen dat er iets mis is.

Als je hoogsensitief (HSP) bent, merk je waarschijnlijk dat een toxische werkomgeving je veel zwaarder valt dan je collega’s. Dat komt doordat je prikkels intenser verwerkt, emoties van anderen overneemt en sneller uitgeput raakt.

Als HSP’er is jouw zenuwstelsel gevoeliger dan dat van anderen. Je neemt meer waar in je omgeving: de boze blik van een collega, de gespannen houding van je leidinggevende, of de onuitgesproken frustratie in een teammeeting.

Hoe ga je om met prikkels op de werkvloer?

De invloed van een leidinggevende op de werksfeer

De leidinggevende waarmee je werkt, is van grote invloed op de veiligheid die je ervaart op de werkvloer. Als het niet veilig is om je uit te spreken, is er al snel sprake van een toxische werkomgeving.

De houding en het gedrag van jouw leidinggevende bepalen in grote mate de sfeer op de werkvloer. Als je leidinggevende negativiteit verspreidt, roddels toelaat of zelf onduidelijk communiceert, creëert dat een werkomgeving waarin onzekerheid en spanning ruimte krijgen.

Het kan ook zijn dat je het gevoel hebt dat je leidinggevende weinig begrip toont voor wat jij of je collega’s inbrengen of doormaken? Dit versterkt het gevoel dat je er alleen voor staat. Vooral als je hoogsensitief bent, kan dit extra hard binnen komen.

Dit kan zich uiten in voorbeelden zoals hieronder:

  • Feedback van jou wordt genegeerd.
  • Problemen worden weggeschoven of afgedaan als ‘jouw verantwoordelijkheid’.
  • Je krijgt het gevoel krijgt dat jouw werk nooit wordt gezien of gewaardeerd.

Hoe kun je hiermee omgaan?

Een toxische werkomgeving is niet altijd schuld. Natuurlijk heb je een eigen aandeel in situaties, maar soms kan een omgeving zonder jouw bijdrage toxisch zijn. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen:

1. Stel grenzen

Als HSP’er zijn grenzen in algemene zin al extreem belangrijk. Laat staan, als je in een toxische werkomgeving zit. Grenzen gaan over wat je wel of niet tolereert voor jezelf, maar ook ten opzichte van anderen. Als roddelen niet tot jouw normen en waardenpakket hoor, kun je dit begrenzen.

2. Zoek steun

Praat met collega’s die je vertrouwt, of zoek hulp bij een coach of therapeut. Het kan enorm opluchten om je verhaal te delen en praktische adviezen te krijgen.

3. Bescherm je energie

Gebruik technieken zoals mindfulness of meditatie om rust in jezelf te vinden. Stel je voor dat je een beschermende ‘bubbel’ om je heen hebt, zodat negatieve energie minder vat op je krijgt.

4. Overweeg je opties

Als de situatie echt niet verbetert, is het soms beter om op zoek te gaan naar een nieuwe werkplek. Dat is misschien een grote stap, maar jouw gezondheid en geluk zijn belangrijker dan welke baan dan ook.

Durf hulp vragen

Bevind je je in een toxische werkomgeving en weet je niet zo goed wat je ermee aan moet? Wees dan niet bang om om hulp te vragen. Je hoeft het niet alleen te doen. Kijk rustig rond in je naaste omgeving; bij wie voel je je vertrouwd genoeg om je problemen en uitdagingen te bespreken? Dit hoeft overigens niet iemand op de werkvloer te zijn. Je kunt er ook voor kiezen om met een coach over je problemen op je werk te praten.

Kortom

Een toxische werkomgeving is voor iedereen uitdagend, maar als hoogsensitief persoon kan het voelen alsof je steeds weer over je eigen grenzen heen gaat. Dit blog heeft je inzicht gegeven in hoe zo’n omgeving je kan beïnvloeden, wat je zelf kunt doen om je staande te houden en welke stappen je kunt ondernemen als de situatie niet verbetert.