Slaap
Wat maakt dat ik enthousiast ben over dit boek?
Dit boek is een wetenschappelijk boek maar op een leuke en toegankelijke manier geschreven.
Het geeft antwoorden waarom slaap een van onze fundamentele levensbehoeften is en voor mij als stress en burn-outcoach: wat is de relatie met stress?
Waar gaat het boek over?
Dat een goede of slechte nachtrust zoveel meer invloed heeft dan we in eerste instantie beseffen. Dat slaap dé grote genezer is en werkelijk voor elke fysieke of mentale aandoening kan worden voorgeschreven.
In 4 delen schrijft Matthew Walker over slaap
- Slaap: wat is het eigenlijk? Wat is slaap en hoe ontstaat slaap, hoe we slapen en hoeveel we slapen en dat we in de huidige tijd veel minder slapen dan goed voor ons is.
- Waarom we moeten slapen:Â Het belang van slapen voor je hersenen, invloed op kanker en hartaanvallen en korter leven.
- Hoe dromen we en waarom? Dromen tijdens de remslaap, dromen als slaaptherapie en gedroomde creativiteit en droombeheersing.
- Van slaappillen naar een wakkere samenleving. Slaapstoornissen: Pillen versus slaaptherapie, slaap in onze samenleving, wat doen we niet goed?
Hij eindigt het boek met zijn visie op slaap in de 21e eeuw. Matthew Walker is van mening dat korter slapen het grootste gevaar is voor de volksgezondheid in ontwikkelde landen in de 21e eeuw! We moeten ons recht op een goede nachtrust opnieuw opeisen, zonder schaamte en zonder stigma van luiheid. Dat bij een goede en natuurlijke slaap we weer merken hoe het is om overdag echt wakker te zijn en dat dat de grootste rijkdom is van ons bestaan.
Wat heb ik er aan gehad?
Voor mij was de belangrijkste boodschap dat goed slapen alles bepalend is voor je gezondheid en dat een goed slaapritme ons daar bij kan helpen.
Daarom heb ik hier 12 tips uit het boek voor je.
- Houd je aan een slaaprooster: zelfde tijd naar bed en zelfde tijd opstaan.
- Bewegen is prima, maar niet te laat op de dag
- Mijd cafeïne (soms pas na 8 uur uitgewerkt) en nicotine (ga je licht van slapen)
- Mijd alcohol voor het slapengaan. Alcohol kan je helpen te ontspannen maar zorgt ervoor dat je de eerste uren van je slaap lichter slaapt en niet toekomt aan je (herstellende) remslaap
- Eet geen zware maaltijden laat op de avond en drink niet teveel, indigestie en plassen verstoort de slaap;
- Vermijd zoveel mogelijk geneesmiddelen die het inslapen vertragen of verstoren. Neem die eerder op de dag
- Doe na 3 uur s middags geen dutjes meer. Je haalt weliswaar slaap in, maar verstoort weer het inslapen later op de dag.
- Ontspan je voor het slapengaan. Een ontspannende activiteit voor het slapengaan zou een onderdeel van je slaapritueel moeten zijn
- Neem een warme douche of bad voor het slapengaan. Helpt je te ontspannen en onthaasten.
- Donkere en koele slaapkamer. Comfortabel bed, goed matras en kussen. Geen apparatuur zoals tv, mobiel of computer op de slaapkamer dat je kan afleiden van je slaap
- Zorg dat je genoeg zonlicht krijgt. Daglicht is belangrijk voor reguleren slaappatroon. Probeer minstens 30 minuten buiten te komen
- Blijf niet wakker in bed liggen. Als je na 20 minuten nog wakker bent, ga dan uit bed en doe een ontspannende activiteit tot je weer slaperig wordt. Angst om niet te kunnen slapen kan het in slaap vallen moeilijk maken.
Wil jij ook wat anders in je werk?
Als coach, trainer en HRM-adviseur heb ik me jarenlang bekwaamd in het coachingsvak. Inmiddels werk ik als zelfstandig coach. Ik lever loopbaancoaching aan professionals, vooral binnen de sectoren zorg en onderwijs. Enkele van de thema’s waarbinnen ik veel expertise heb opgebouwd zijn stress en hooggevoeligheid.
Vaak berusten mensen in de situatie die door de jaren heen zo is gegroeid. Of ze zitten vast in een bepaald beeld dat ze van zichzelf hebben. Mijn ondersteuning is erop gericht om deze patronen te doorbreken en te zorgen dat je weer leert te vertrouwen op je intuïtie.
Ik werk vanuit een gedegen theoretische basis, maar verdiep me in jouw persoonlijke situatie om maatwerk te leveren. Samen gaan we kijken naar jouw mogelijkheden en rekenen we af met ballast die je niet meer nodig hebt. Je kunt zowel individuele coaching bij me volgen als deelnemen aan een cursus in groepsverband. Samen kijken we eerst wat het beste bij jou en jouw situatie past.
Wil je mij beter leren kennen, kijk dan hier of neem contact met mij op!
Mijn naam is Marjon Tjepkema. In mijn werk als loopbaan- en stress en burn-outcoach help ik mensen met hun persoonlijke weg naar meer vitaliteit en werkplezier. Het liefst voorkom ik overspannenheid en burn-out. Ik ben gespecialiseerd in het fenomeen stress, specifiek in relatie tot hooggevoeligheid (HSP). Op mijn blog lees je alles over stress&burn-out, HSP en loopbaancoaching.