Ben jij hoogbegaafd of hoog intelligent en op zoek naar een passende baan? Dat is goed voor te stellen. Op de vragen waarom je als hoogbegaafde kunt vastlopen op je werk en waarom het belangrijk is dat jij op de juiste manier wordt uitgedaagd, krijg je antwoord in dit blog.
Wanneer ben je hoogbegaafd?
Je bent hoogbegaafd, maar weet je dat ook gelijk? Vaak wordt hoogbegaafdheid vastgesteld aan de hand van een IQ test. Heb je een IQ boven de 130 dan noemen we dit hoogbegaafd. Naast de score van de IQ test zijn er een aantal kenmerken die passen bij hoogbegaafde mensen. Hoogbegaafde mensen:
- zijn snel van begrip;
- leggen vlot verbanden tussen dingen;
- hebben een brede algemene kennis;
- hanteren hoog leertempo;
- hebben een groot analytisch denkvermogen;
- hebben een grote woordenschat;
- kunnen problemen zonder veel moeite doorgronden en oplossen;
- zijn in staat om abstracte concepten in een mum van tijd te doorzien;
- stellen kritische vragen (nemen dingen niet zomaar voor waar aan).
Als dat voor jou vanaf jongs af aan de regel is, dan vind je dat waarschijnlijk niet meer dan normaal. Toch is het niet normaal. Wanneer je geen rekening houdt met je hoogbegaafdheid kun je behoorlijk vastlopen in je sociale leven en je werkleven.
Het komt het voor dat hoogbegaafde personen geassocieerd worden met autisme of ADHD. Deze verwarring kan tot veel problemen leiden.
Hoe merk je op de werkvloer dat je hoogbegaafd bent?
Hoogbegaafdheid op je werk kan zich uiten in het stellen van kritische vragen. Je kijkt net even anders tegen de dingen aan. Je vraagt je af of bepaalde zaken niet anders opgelost kunnen worden? Vaak zie je oplossingen die jouw collega’s nooit zouden bedenken.
Hierdoor zul je nogal eens het gevoel hebben dat je de aansluiting mist met hen. Je voelt je regelmatig onbegrepen en mensen laten blijken dat ze je eigenwijs vinden.
Te saai werk: een naderende bore-out
Wanneer je op de werkvloer tegen problemen aanloopt wordt er vaak gedacht in standaard oplossingen. Het kan zijn dat je verkeerd beoordeeld wordt door leidinggevenden. Of dat je thuis komt te zitten met een bore-out. Vergis je niet: wanneer je als hoogbegaafd mensen niet voldoende uitgedaagd wordt ga je van binnen dood. Wanneer je collega’s niet zo snel schakelen als jij en wanneer je niet voldoende geprikkeld wordt dan zorgt dit ervoor dat je innerlijk vuur dooft.
De bore-out treft vaak mensen die onder hun niveau werken, te weinig werkdruk ervaren, niet meer mentaal uitgedaagd worden of te goed zijn voor hun functie.
Zie ook: uitgeput door je werk?
Hoe herken je de bore-out?
De bore-out herken je doordat:
- je geen uitdaging ervaart;
- je te veel routinematig werk doet en je de motivatie verliest;
- je elke moe en lusteloos thuis komt van je werk;
- je geen interesse meer hebt in je werk;
- je jouw werk binnen no-time af hebt en je de rest van de dag niks te doen hebt;
- je voor bepaalde taken meer tijd reserveert dan nodig omdat je anders de tijd niet doorkomt.
Vastlopen in je werk
Het is niet raar dat je vastloopt in je werk als hoogbegaafd mens. Niet iedereen is zich altijd bewust van zijn hoogbegaafdheid. Wanneer jij je hier bewuster van wordt kun je beter omgaan met jouw specifieke capaciteiten. Ook snap je beter waarom je energie verliest in bepaald werk.
Wees je er van bewust dat collega’s jou, als hoogbegaafd mens, als bedreigend kunnen ervaren. Je werkt en denkt sneller waardoor ze het gevoel hebben dat ze dingen niet goed doen. Dit kan leiden tot conflicten op de werkvloer.
Waarom is het lastig om een passende baan te vinden?
Als hoogbegaafd mens is het vinden van een passende baan een behoorlijke uitdaging. Als eerste dien je er bewust van te zijn dat je hoogbegaafd bent en wat de consequenties hiervan zijn. Door te weten wat je goed kunt en wat je niet goed kunt kun je zelf beter aangeven wat je wilt wanneer je in gesprek bent met een bedrijf.
Ook de werkgever moet open staan voor jouw specifieke kwaliteiten. Alles hangt hierbij af van de capaciteiten van leidinggevenden en collega’s in teams. Krijg je de ruimte om te functioneren, ja of nee?
Waar kan Tjepkema Coaching je mee helpen?
Als je van jezelf weet dat je hoogbegaafd bent, maar je verzwijgt dat tegenover je werkgever, kun je jezelf lelijk tegenkomen. Je doet er dus veel beter aan om te zoeken naar een werkomgeving waarin wel plaats en begrip is voor jouw specifieke eigenschappen. Je moet op zoek naar organisaties waar zelfstandigheid juist op prijs wordt gesteld, zelfontplooiing wordt gestimuleerd en werk een uitdaging voor je is.
Loopbaancoaching helpt je hier bij. Je leert inzien wat je nu echt wilt en hoe je dit kunt bereiken. Ik voer individuele gesprekken en stel je gerichte vragen, waardoor we bij het beroep uitkomen dat het beste bij jou past. Daarna volg je een traject waarin ik je actief begeleid en jij oefeningen doet, zodat je zelf een route kunt uitstippelen voor je loopbaan. Je gaat vervolgens op je doel af door middel van een concreet plan van aanpak.
Leuk om kennis te maken
Als coach, trainer en HRM-adviseur heb ik me jarenlang bekwaamd in het coachingsvak en werk ik als zelfstandig coach. Ik lever loopbaancoaching aan professionals, vooral binnen de sectoren zorg en onderwijs. Enkele van de thema’s waarbinnen ik veel expertise heb opgebouwd zijn stress, loopbaan, hoogbegaafdheid en hooggevoeligheid.
Zie ook: over mij