Het lijkt een logische gedachte dat hoogbegaafde mensen succesvol zullen zijn op het werk en in de arbeidsmarkt. Wie wil er nu geen hoogbegaafd persoon als medewerker of collega? Helaas levert hoogbegaafdheid geen garantie voor succes.
Naar schatting heeft 25% van alle hoogbegaafden zelfs problemen op het werk of met het vinden en behouden van een baan. Hier bestaan meerdere oorzaken voor die te maken hebben met de eigenschappen van hoogbegaafden en bepaalde werkomstandigheden.
Ben je werkloos als hoogbegaafde en zou je heel graag je talenten willen inzetten? In dit blog leg ik uit waar de problemen liggen en hoe je een baan vindt die wel goed bij je past.
Wat zijn de kenmerken van een hoogbegaafd persoon?
Hoogbegaafden zijn mensen die enorm snel kunnen denken en meerdere complexe taken tegelijk aankunnen. Hij of zij kan sneller dan andere mensen verbanden leggen tussen verschillende zaken. Een hoogbegaafd persoon is zelfstandig, erg gedreven als hij of zij geïnteresseerd blijft en uiterst nieuwsgierig. Daarnaast is de hoogbegaafde heel sensitief en emotioneel.
Er wordt nog wel eens gedacht dat een hoogbegaafd iemand alleen maar heel intelligent is en een hoog IQ heeft. Dat is een misvatting. Hoogbegaafden scoren inderdaad vaak hoog op IQ testen (meer dan 130 punten= hoogbegaafd), maar ze staan er ook om bekend om onder te presteren.
Wat hoogbegaafden echt kenmerkt is dat ze anders zijn, denken en doen dan ‘normale’ mensen. Een hoogbegaafd persoon wordt vaak door anderen verkeerd begrepen en ze voelen zich vaak anders dan andere mensen. Dit geeft onmiddellijk aan waar het probleem met de arbeidssituatie kan liggen.
Hoe kan een hoogbegaafd persoon werkloos zijn?
Er zijn meerdere oorzaken waardoor een hoogbegaafd persoon werkloos is. Ik noem enkele veelvoorkomende:
Eentonig werk of een niet inspirerende baan
Als een hoogbegaafd persoon niet uitgedaagd wordt in het werk dat hij of zij doet, dan zal de hoogbegaafde het werk saai vinden en zich gaan vervelen. Dit kan ervoor zorgen dat hij of zij onder gaat presteren en daardoor een arbeidsconflict krijgt met leidinggevenden.
Geen connectie met collega’s
Hoogbegaafden leven in een totaal andere belevingswereld. Ze hebben bijvoorbeeld een apart gevoel voor humor. Daarnaast hebben ze een groot gevoel voor rechtvaardigheid en integriteit. Dit kan ervoor zorgen dat collega’s hem of haar niet begrijpen of dat er onderlinge conflicten ontstaan.
Ook kan het dat de hoogbegaafde uitgesloten wordt van andere collega’s omdat hij of zij anders is. Dit komt het werkplezier niet ten goede.
Problemen met autoriteit en regels
Een hoogbegaafd persoon heeft vaak niets met autoriteit. Ook aan standaardregels of protocollen doet hij of zij liever niet, de hoogbegaafde weet zelf wel hoe een vraagstuk opgelost moet worden. Hij of zij wil liever op het resultaat beoordeeld worden, niet op de manier waarop het werk gedaan wordt. Als regels belangrijk zijn bij een bepaalde werkgever, dan kan dit daarom tot problemen leiden.
Daarnaast kan het sterke gevoel voor moraal zorgen dat de hoogbegaafde dominant overkomt. Hij of zij zal geen concessies doen wat opvattingen en rechtvaardigheid betreft. Een werkomgeving waar veel aan politieke spelletjes gedaan wordt zal de hoogbegaafde veel stress geven.
Geen diploma
Mensen zullen dit niet snel verwachten, maar hoogbegaafden maken vaak hun opleiding niet af. Het onderwijs is vaak maar slecht afgestemd op hoogbegaafde personen. Dat zorgt ervoor dat best veel hoogbegaafden zonder diploma de arbeidsmarkt op moeten.Â
Een hoogbegaafde kan enorm veel betekenen voor een werkgever, maar zonder diploma maak je maar weinig kans om een baan te bemachtigen. Daarnaast moet het ook nog eens een uitdagende baan zijn, anders raakt de hoogbegaafde verveeld.
Ziekte en burn-out
Een belemmerende factor om een baan te vinden is ook vaak de gezondheid. Hoogbegaafden die moeite hebben met het vinden van een baan klagen vaak over fysieke en psychische klachten. Klachten die regelmatig genoemd worden zijn depressiviteit, stress en burn-out.
Gerelateerde blogs
Misschien kan ik je met deze blogs ook helpen: