HSP’ers staan erom bekend dat ze het liefst conflict vermijden. Het is echter onmogelijk om nooit in conflict te komen met iemand. Op het werk heb je namelijk altijd met andere mensen te maken en je kunt het nu eenmaal niet altijd met elkaar eens zijn.
Waardoor raakt een HSP’er in conflict op het werk? Waarom is het zo ingewikkeld voor een HSP’er en wat kun jij er als HSP’er aan doen? In dit blog artikel lees je er meer over.
Waardoor ontstaan de conflicten?
Er bestaan verschillende redenen waardoor een HSP’er conflicten kan krijgen op het werk. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat het niet klikt tussen jou en een leidinggevende. Als je hier dagelijks mee te maken hebt, dan kan het de werkvreugde flink wegnemen. Het kan ook zo zijn dan je het werk niet leuk vindt wat je doet. Een HSP’er is een gevoelsmens, als je dagelijks taken moet uitvoeren tegen je zin, dan heeft dat een grote invloed op je gemoedsrust en dagelijks leven. Dit kan conflicten veroorzaken.
Ook kan het zijn dat je werk doet dat niet goed bij je past, misschien moet je taken uitvoeren onder of boven je niveau. De één zorgt voor verveling en een gemis van waarde, de ander zorgt voor druk en angst voor falen.
Waarom is een conflict ingewikkeld voor een HSP’er?
Een HSP’er vindt het niet altijd even makkelijk om goed om te gaan met kritiek en negativiteit. Deze kunnen aanvoelen als indringende gifstoffen, het zenuwstelsel van een hoogsensitief persoon raakt er flink van slag van. Spanning en onenigheid worden dan ook diep ervaren door een HSP’er.
Een conflict borrelt vaak door in woorden en lichaamstaal. De HSP’er heeft een uniek talent om deze subtiele signalen op te merken. Hierdoor zal een HSP’er zich sneller angstig voelen als een conflict zich voordoet. Bij conflicten hebben HSP’ers vaak fysieke symptomen van angst, zoals buikpijn en gespannen spieren. Het is daarom logisch dat een hooggevoelig persoon ervoor kiest om conflicten zoveel mogelijk te vermijden.
Hoe ga je hier mee om?
Conflict vermijden is echter nooit de oplossing voor een probleem. De volgende tips kunnen je helpen om conflicten te verminderen:
Leer van je fouten
Een HSP’er doet altijd en overal zijn of haar best om geen fouten te maken, zo kunnen conflicten namelijk vermeden worden. Fouten maken hoort echter bij het leven, zonder zul je niet leren en geen progressie doormaken als mens.
Ga uit van weerstand
Om conflicten te vermijden passen HSP’ers zich vaak aan. Dit kan echter frustratie bij je veroorzaken, want in hoeverre kun jij je blijven aanpassen? Beter kun je ervan uitgaan dat je soms weerstand krijgt van collega’s of leidinggevenden. Ervan uitgaan vermindert de impact voor een groot deel.
Durf je mening te geven
HSP’s hebben de neiging om mensen te pleasen, omdat ze nooit iemand van streek willen maken of pijn willen doen. Om je eigen welzijn te behouden moet je echter wel soms jouw Yoda-houding opgeven. Je kunt niet altijd iedereen gelukkig maken, maar wel op een attente en respectvolle manier je mening geven en je verlangens uiten.
Laat los
Heb je een meningsverschil gehad met een collega, klant of leidinggevende? Heb je het op een goede manier afgehandeld? Laat het dan los! Hoogsensitieve mensen willen nog wel eens in hun hoofd doorgaan met het conflict. Zonder je even af, neem even rust en laat je lichaam even bijkomen van wat er gebeurd is. Daarna ga je gewoon weer verder.
Zorg voor werk en een werkomgeving dat bij je past
Het kan zijn dat je niet op de juiste werkplek zit. Misschien voel je geen enkele waarde in jouw werk? Of heb je een baan die te veel van je eist? Dit kunnen allemaal redenen zijn waarom je in conflict zou kunnen komen tijdens het uitvoeren van jouw werk.
Om goed te kunnen functioneren heeft een HSP’er passend werk nodig.
Conclusie
Conflict op het werk komt bij iedereen voor. Een HSP’er vermijdt het echter liever, omdat het grote emotionele en fysieke impact heeft op hem of haar. Het is voor een HSP’er belangrijk om aan zichzelf te werken om deze impact te verminderen. Het is tevens belangrijk dat hij of zij passend werk doet.