In de Stressologie kijk je vooral naar het in balans brengen of houden van je gelukshormonen, ook wel neurotransmitters of stresshormonen genoemd. Welke ondersteuning kun je bij stress halen uit voedingstoffen en leefstijl om deze gelukshormonen in balans te krijgen en te houden?
Laat voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding (Hippocrates)
Hippocrates zette voeding en leefstijl centraal in zijn aanpak. In de Stressologie zetten we voeding en leefstijl in als ondersteuning en sneller herstellen bij stress.
De vier belangrijkste gelukshormonen zijn:
- Dopamine, staat voor plezier en actie
- Acetylcholine, is belangrijk voor je geheugen en intellectuele functies
- Gaba, is je rustgevend hormoon, zorgt ervoor dat je je rustig en ontspannen voelt
- Serotonine, is je gelukshormoon, maakt dat je je gelukkig kunt voelen
Het is belangrijk om te weten dat je lichaam bij stress meer vitamines en mineralen verbruikt en voor de aanmaak van gelukshormonen afhankelijk is van de voeding die je tot je neemt.
Wat is de relatie van voeding met stress?
Zodra je oerbrein (je amygdala) gevaar signaleert maakt je lichaam onmiddellijk stresshormonen aan. Dit gaat zo snel dat je dit niet bewust registreert. Je hartslag gaat omhoog en je spijsvertering gaat uit. De productie van je gelukshormonen wordt afgeremd. Bij langdurige chronische stress ontstaat er een hormonale disbalans die uiteindelijk lichamelijke klachten veroorzaakt. Leefstijl en voeding kunnen je weer in balans brengen.
Gelukshormonen, de zogenaamde neurotransmitters spelen een grote rol bij stress, angst, vermoeidheid en depressie. Ze hebben vooral te maken met het oproepen van emoties zoals angst, blijdschap of bedroefdheid. Ze bepalen in belangrijke mate hoe we ons voelen. Vandaar de term gelukshormonen.
Tekort aan gelukshormonen kun je opmerken aan:
- Bij dopamine tekort: vermoeidheid, uitputting, besluiteloosheid, verslavingsgedrag, emotionele instabiliteit, lethargie, gebrek aan wilskracht of weinig motivatie.
- Bij acetylcholine tekort:vergeetachtigheid, concentratiestoornis, leerstoornis, verminderd reactievermogen, minder creativiteit.
- Bij gaba-tekort:stress, prikkelgevoelig, angst- paniekaanvallen, onrust, hyperalert, verkramping.
- Bij serotonine tekort:angst, stress, depressie, slaapstoornis, (hoofd)pijngevoelig, gespannen.
Als je gelukshormonen op orde zijn dat ben je:
- Bij voldoende dopamine: daadkrachtig, wilskrachtig, vol zelfvertrouwen, energiek, rationeel, feitelijk, kritisch, doelgericht, probleemoplossend, scherp en je libido is op orde.
- Bij voldoende acetylcholine: Intuïtief, innovatief, creatief, open voor nieuwe ideeën, snelle denker, flexibel, spontaan, communicatief, gevoel voor woorden, kunst, sociaal, charisma, authentiek, optimist en gevoelig.
- Bij voldoende gaba: stabiel, sociaal, betrokken, behulpzaam, kalm, punctueel, praktisch, zelfvertrouwen, team-player, gevoelig, tradities, plannen en organiseren, relatiegericht en verzorgend.
- Bij voldoende serotonine: leef je in het moment, ben je onbezorgd, vrolijk, realist, impulsief, slaap je goed, speels, fysiek op orde, avontuurlijk, outgoing, vol passie, flexibel, voel je vrijheid, ben je optimisch en loyaal en heb je vriendschappen.
De Stressologie gelukshormonentest kan jou inzicht geven in of je verstoringen hebt met betrekking tot je stresshormonen of neurotransmitters.Hoe scoor je van nature? Wat verbruik je tijdens stress? Zit je nog in het groen of ben je in het oranje of zelfs rood terecht gekomen? De gelukshormonen test is gebaseerd op de door de Amerikaanse arts Dr. Eric Braverman ontwikkelde Braverman test. Mijn ervaring is dat als je de tekorten gaat wegwerken met de juiste voedingsstoffen je erg kunt opknappen.
Klik hier als je de test wilt doen. De test is gratis. Neem er de tijd voor! Het is een vragenlijst en de uitkomst is een bruikbare indicatie en richtlijn hoe het er bij jou voor staat. Aan het einde van de test krijg je een code. Die bewaar je zelf (om de uitslag later weer in te kunnen zien) en je kunt de code doorsturen naar mij.Wil je na aanleiding van je testuitslag uitleg en advies, maak dan via de email een afspraak met mij.
Tip bij het invullen van de test: Zie de vragen als stellingen. Degene die voor jou het meest waar is, klik je aan.
Kom je er niet uit of heb je meer vragen over stress(ologie)? Neem dan contact met mij op. Dit kan via onderstaand formulier.