Een groot deel van je tijd spendeer je aan je werk. Vind je je werk niet leuk? Dan ben je een groot deel van je tijd bezig met iets waar je geen energie van krijgt.

Dit kan op de lange termijn voor vervelende klachten zorgen. Daarom is het zo belangrijk om een baan te vinden die bij jou past. Maar hoe? Dat vertel ik je graag.

Waarom is een baan die bij je past zo belangrijk?

Heb je een baan die niet bij je past, dan vraag je veel van jezelf. Dit zorgt op de lange termijn voor stress. En heb je langdurig last van stress, dan komen hier vanzelf fysieke en psychische klachten bij kijken.

Denk hierbij aan hoofdpijn, rugpijn, schouderpijn, duizeligheid, slapeloosheid, prikkelbaarheid en stemmingswisselingen. Je kunt op de lange termijn zelfs een burn-out krijgen.

Veel mensen die niet tevreden zijn over hun baan werken boven of juist onder hun niveau. Of je nu boven of onder je niveau werkt: op den duur put dit jou uit.

Werk je continu boven je niveau, dan creëer je een hoge werkdruk voor jezelf. Dit zorgt voor stress, uitputting en wellicht zelfs een burn-out. Werk je onder je niveau? Dan loop je het risico op een zogeheten bore-out. Dit is een burn-out door verveling.

Waarom zoek je een baan die bij jou past?

Er kunnen diverse aanleidingen zijn om een baan te zoeken die bij jou past. Enkele voorbeelden:

  • Je bent net van school en wilt beginnen met werken.
  • Je wilt eens wat anders doen dan je de afgelopen maanden of jaren hebt gedaan.
  • Je wilt weg bij de organisatie waar je nu werkzaam bent.
  • Je hebt het gevoel dat je meer potentie hebt.
  • Je hebt dagelijks last van stress en wilt hier iets aan doen.
  • Je werkt boven of onder je niveau en ervaart hierdoor problemen.

Welke reden je ook hebt om een baan te zoeken die bij jou past: ik help je graag.

Zie ook: mijn baan past niet meer bij mij, wat nu?

Hoe vind je een baan die bij jou past?

Stap 1: bepaal wie je bent

De eerste stap van het vinden van een leuke baan is bepalen wie jij eigenlijk bent. Wat vind je leuk om te doen? Wat vind je minder leuk? Wat kun je goed? Wat kun je minder goed? Wat zijn je talenten en kernkwaliteiten? En waar word je blij van?

Door deze vragen te beantwoorden, krijg je een duidelijk beeld van jezelf als persoon. Dit maakt het gemakkelijker om een baan te vinden die bij jou past.

De perfecte baan vinden als HSP’er

Ben je hoogsensitief? Dan kan je zoektocht naar de perfecte baan wat extra uitdaging met zich meebrengen.

Ik raad je aan om rekening te houden met de eigenschappen die jij als HSP’er hebt. Deze neem je mee in je zoektocht naar een nieuwe baan. Vind je het bijvoorbeeld erg belangrijk dat je in een warm bad terecht komt, zonder spanningen op de werkvloer?

Ga dan niet zomaar ergens aan de slag, maar onderzoek de omgeving waar je terechtkomt. Bijvoorbeeld door een dagje mee te lopen met het team.

De perfecte baan vinden met loopbaancoaching

De zoektocht naar de perfecte baan is niet gemakkelijk. Vind je het lastig om dit alleen te doen? Vraag dan hulp van een loopbaancoach.

Een loopbaancoach helpt je te bepalen waar je nu staat en wat je wilt in het leven. Vervolgens bepalen we samen de stappen die je moet zetten om dit doel te behalen.

Wie ben ik?

Ik ben Marjon Tjepkema, een loopbaan- en vitaliteitscoach met vele jaren ervaring. Mijn doel is het ondersteunen van professionals die hun energie en passie zijn verloren. Ook help ik je de problemen op te lossen die hieruit zijn voortgekomen, zoals ademhaling- en slaapproblemen.

Dit doen we tijdens een individueel coachingstraject op maat. Heb je je energie en passie terug en zijn je onderliggende problemen helemaal opgelost? Dan kunnen we met een goed gevoel op het coachingstraject terugkijken.

Zie ook: loopbaancoaching voor hoogsensitieve mensen