Voor een HSP’er kan het lastig zijn om keuzes te maken, daarom vinden veel hoog sensitieve mensen het fijn als alles bij hetzelfde blijft. Ze houden ervan om op routine of volgens een bepaalde structuur te leven en werken.

Veranderingen zijn echter onvermijdelijk, niets blijft hetzelfde. We worden ouder, de maatschappij verandert, je krijgt andere interesses en vrienden. Hierdoor kan het soms lijken alsof je constant keuzes moet maken.

Dat geldt ook voor de situatie op de werkvloer. Hier loopt de HSP’er het meest tegen problemen aan met veranderingen en keuzes maken. Hoe komt dit en wat kun je eraan doen? In dit blog gaan we er dieper op in.

Wat is HSP?

Een hoog sensitief persoon (HSP) is iemand die een verhoogde of diepere gevoeligheid van het centrale zenuwstelsel heeft voor fysieke, emotionele of sociale impulsen. Hoewel hoog sensitieve mensen soms negatief worden beschreven als ’te gevoelig’, is het een persoonlijkheidskenmerk dat zowel sterke punten als uitdagingen met zich meebrengt.

De term hoog sensitief persoon werd voor het eerst genoemd door psychologen Elaine Aron en Arthur Aron in het midden van de jaren 1990. Elaine Aron publiceerde haar boek “The Highly Sensitive Person” in 1996. De interesse in hooggevoeligheid is sindsdien blijven groeien.

Waarom is het voor een HSP’er moeilijk om keuzes te maken?

Beslissingen en keuzes maken kan voor iedereen moeilijk zijn, maar voor hooggevoelige mensen is het extra moeilijk. Het kan daardoor voor veel stress zorgen. Er is onderzoek gedaan naar hoe HSP’ers beslissingen nemen en hoe het verschilt van de rest van de bevolking. De resultaten laten zien dat HSP’ers graag goed nadenken over een situatie voordat ze met een oplossing of beslissing komen.

De hersenen van een HSP’er werken anders. De manier waarop hij of zij informatie verwerkt en tot een beslissing komt is totaal verschillend dan bij ‘normale’ mensen. De HSP’er neemt meer tijd om keuzes te maken en beslissingen te nemen. Hierdoor kunnen ze zich overweldigd voelen wanneer ze worden gevraagd om een bijzonder moeilijke keuze te maken.

HSP’ers gebruiken van nature hun diepte van verwerking om grote hoeveelheden informatie uit de omgeving op te nemen. Ze leggen relaties tussen deze informatie en aan hun interne ervaringen. Dit proces is meestal langzaam, methodisch en in veel gevallen verbonden met de intuïtie van de HSP’er.

Waarom is dit op werkvloer lastig?

Deze manier van keuzes maken kan lastig zijn voor een hoog sensitief persoon op de werkvloer. We leven namelijk in een maatschappij waar vooral snelheid en doortastendheid geëist wordt van medewerkers. Een werkgever kan daardoor vinden dat je niet doortastend genoeg bent. Je denkt te lang na over bepaalde keuzes en werkt daardoor niet snel genoeg.

Werkgevers kunnen zich zelfs gaan afvragen of je wel geschikt bent voor je werk. Een hooggevoelig mens zal zich dit aantrekken en zelfs het gevoel kunnen creëren dat hij of zij niet goed genoeg functioneert. Dit kan voor onzekerheid en stress zorgen. Ziekte en uitval op het werk liggen daardoor op de loer.

Tips om sneller keuzes te maken

Een HSP’er is snel overprikkeld. Dit kan het maken van keuzes nog lastiger maken. Het is daarom heel belangrijk om er ten eerste voor te zorgen dat je niet overladen raakt door factoren van buitenaf, zoals licht, geluid en andere storende factoren. Als je de optimale werksituatie voor jezelf geschapen hebt, dan zul je zien dat keuzes maken makkelijker zal gaan.

Denk langzaam en goed na als je een keus of beslissing moet nemen. Je zult spijt krijgen als je de keuze overhaast maakt. Je kunt eventueel een lijst opschrijven met mogelijke gevolgen, voor- en nadelen of risico’s van een keus.

Voel je de druk om een snelle beslissing te moeten nemen? Vraag dan om meer tijd.
Leg je werkgever uit waarom je langer nodig hebt voor het maken van keuzes. Je zult zien dat er dan meer begrip ontstaat.

Conclusie

Voor een HSP’er kan het heel lastig zijn om keuzes te maken. Dit kan voor problemen zorgen op de werkvloer. Dit komt vooral door de druk die de HSP’er voelt om mee te moeten kunnen gaan in de snelheid van de maatschappij. Het is daarom zaak om deze druk weg te nemen.