Als hoogsensitief persoon is het heel lastig om keuzes te maken. Ken je het gevoel, dat je een eindeloze discussie voert met jezelf voordat je een keuze maakt?

In veel gevallen maak je de keuze misschien niet eens. En als je de keuze wel maakt, dan kom je er op terug en ga je weer twijfelen. Dit zorgt voor enorm veel stress. HSP’ers hebben vaak last van besluiteloosheid, maar waar komt dit vandaan? In dit blog vertellen we je er meer over.

HSP’ers hebben een levendige voorstelling

Als HSP’er zie, voel en beleef je ieder detail. Dit betekent dat je ook alle voordelen en nadelen op een intense manier beleeft. Alle details worden met elkaar verbonden, zodat er in je hoofd een totaalbeeld ontstaat. Dit beeld laat je zien wat de gevolgen kunnen zijn van de keuze die je maakt, maar ook wat er kan gebeuren als kiest voor de andere optie. Het is een oneindige cirkel waar je vaak niet meer uit komt.

Tijdens het denkproces verlies je de connectie met jezelf. Omdat je alleen maar aan de ander denkt, kun je niet meer inzien wat je eigen behoeften zijn. Als HSP’er hecht je veel waarde aan harmonie. Een keuze maken zorgt ervoor dat deze harmonie verstoord wordt. Dit kan leiden tot stress.

Stress en onrust bij het maken van een keuze

Als je veel in je hoofd zit, verlies je het gevoel met jezelf. Je hersenen nemen de regie over en laten je alle voordelen en nadelen zien van de keuze die je moet maken. Er gebeurt zoveel in je hoofd, dat je je eerste gevoel vergeet; je intuïtie.

Innerlijke discussies zorgen voor onrust en stress. Je hoofd blijft maar analyseren, terwijl je op een gegeven moment toch écht een keuze moet gaan maken. Dit zorgt allemaal voor een dip in je energie, waardoor het nog lastiger wordt om de knoop door te hakken.

> Lees ook: Stress door werk: hoe ga je hiermee om?

Hoogsensitiviteit en intuïtie

Hoewel je als HSP’er vaak moeite hebt met het maken van keuzes, zijn er vast ook momenten geweest dat je zonder na te denken een keuze maakte. Een moment waarop je gewoon je intuïtie volgde. In veel gevallen voelt het maken van een keuze vanuit intuïtie direct goed; je staat er 100% achter en je gaat niet achteraf twijfelen.

Wanneer je voldoende energie hebt, is het gemakkelijker om je intuïtie te volgen. Je buikgevoel is dan zo sterk dat je er gewoon niet omheen kunt. Je hakt gemakkelijk knopen door, omdat je je op dat moment gemotiveerd en enthousiast voelt. Je hoofd heeft dan niet de kans om de regie over te nemen. Als je je intuïtie negeert, neemt je hoofd het over. En in je hoofd ontstaan de innerlijke discussies en keuzestress.

Hoe kan je als HSP’er beter keuzes leren maken?

Om als HSP’er beter keuzes te leren maken is het belangrijk dat je altijd op je gevoel vertrouwd. Je gevoel laat je namelijk nooit in de steek. Helaas is het niet mogelijk om ons denken helemaal uit te schakelen. Om de juiste keuze te kunnen maken is het belangrijk dat je jezelf de tijd geeft om een situatie te analyseren.

Wat voel je bij een bepaalde gedachte? Blijf er niet te lang in hangen, maar schrijf op wat er in je hoofd omgaat. Dan is het uit je hoofd. Schrijf de voor-, en nadelen op, dit helpt je om een betere keuze te maken. Vergeet niet dat je geen foute keuzes kunt maken.