Heb jij soms het gevoel dat je energie tekort komt? In sommige gevallen zijn we ons prima bewust van wat we aankunnen en wat niet, maar toch gebeurt het best vaak dat je maar doorgaat en je compleet door je energiereserves heen gaat.
Maar hoe kun je er nu voor zorgen dat je je energie goed verdeelt? In dit blog lees je er meer over.
Word bewust van je energielevels
Van timemanagement naar energiemanagement. We weten allang dat tijd helemaal niet te managen valt, maar wel hoe je met je energie omgaat. Je hebt maar een bepaalde hoeveelheid energie te besteden op een dag. Het is dus heel belangrijk dat je je bewust wordt wanneer en hoe je deze energie verdeelt. Want op welk moment je je energie ergens aan besteedt heeft wel degelijk invloed op de resultaten.
Wie wil er nou geen energie voor tien hebben? Hoe kun je je energie zo verdelen dat er altijd voldoende is? Die vraag is niet gemakkelijk te beantwoorden. Om hierachter te komen zul je moeten uitvinden wat jou energie kost en waar je energie van krijgt. Een energiedagboek is hier een handige tool voor.
Wat is een energiedagboek?
Om beter inzicht te krijgen in je energie kun je een energiedagboek bijhouden. Zo kun je beter monitoren wat je doet, hoeveel energie bepaalde activiteiten je kosten en hoeveel tijd je besteed aan het nemen van rust. Zodra je bewust bent van wat je energie kost en wat je energie geeft kun je een betere balans vinden tussen energie gebruiken en energie opdoen.
In een energiedagboek beantwoord je elke dag een aantal vragen die je helpen om inzicht te krijgen in hoe jij je voelt gedurende de dag. Na een week kun je dan duidelijk zien waar het mis gaat. Je kunt een energiedagboek alleen bijhouden, maar je kunt het ook samen doen met een coach.
Een coach kan je helpen om objectief naar de uitkomsten te kijken en kan je advies geven waar je aanpassingen zou kunnen doen om meer energie over te houden.
Tips om je energie beter te verdelen
Heb je vaak te maken met situaties waarin je minder energie hebt dan normaal? Dan kun je bepaalde tips toepassen om energie te besparen. We geven je de belangrijkste tips.
Neem op tijd rust
Om goed met je energie om te leren gaan is het belangrijk dat je op tijd rust neemt. Maar hoe voel je wat ‘op tijd’ is? De belangrijkste graadmeter hiervoor is je eigen lichaam. Het is dus heel belangrijk dat je je lichaam leert kennen en naar je lichaam leert luisteren. Welke signalen geeft je lichaam aan als je vermoeid raakt?
Pas je werktempo aan
We hebben allemaal te maken met momenten waarop we minder energie hebben dan normaal. Is je normale tempo niet haalbaar, pas dit dan aan zonder je er schuldig over te voelen.
Let goed op je balans; je hoeft niet elk moment van de dag maximale energie te leveren. Hier komt het energiedagboek ook weer goed van pas.
Stel prioriteiten
Heb je even wat minder energie? Wees je dan bewust waar je je energie aan gaat besteden die dag. Niet alles is even belangrijk. Wat kan wachten en wat is echt belangrijk om aan te pakken?
Op sommige dagen gaat het nu eenmaal wat moeizamer dan op andere dagen? Als je zo’n dag hebt, dan is er niets mis mee om dit aan je omgeving te laten weten. Je hoeft je er zeker niet voor te schamen. Je weet zelf het beste wat je wel en niet kan. Je bent ook maar een mens.
Kies je activiteiten bewust
Door het bijhouden van een energiedagboek weet je precies wat jou energie kost en wat jou energie oplevert. Je wordt je bewust van de momenten op een dag (en in de week) waarop je de meeste energie hebt. Maak gebruik van deze wetenschap.
Op welke momenten kun jij alles geven wat je hebt? Zet deze momenten dan slim in. Op minder energieke momenten kun je dan rust nemen of taken uitvoeren die minder van je vragen.