Ben jij HSP en heb je vaak een opgejaagd gevoel? Wordt alles je ineens teveel? Heb je al een tijd lang last van stressgerelateerde klachten? Dit heeft allemaal te maken met overprikkeling. Maar hoe ontstaat overprikkeling precies en wat kun je doen aan dat opgejaagde gevoel? In dit blog lees je er meer over.

Wat is overprikkeling precies?

Er is een verschil tussen acute overprikkeling en chronische overprikkeling. Een teveel aan stress op de korte termijn wordt acute overprikkeling genoemd en op de lange termijn wordt het chronische overprikkeling genoemd. Er is niets mis met stress; het is de motor die ons in beweging zet en houdt.

Prikkels zorgen ervoor dat we gemotiveerd blijven, nieuwe dingen leren en verantwoordelijkheid nemen. Het maakt hierbij niet uit of het gaat om positieve of negatieve prikkels.

Als je hoogsensitief bent en in één keer teveel prikkels krijgt die je niet direct kunt verwerken, dan ontstaat er overprikkeling. Dit kan ervoor zorgen dat je een opgejaagd gevoel krijgt. Vaak gebeurt dit omdat je jezelf teveel druk oplegt. Met name perfectionisten hebben hier veel last van.

Wat gebeurt er in je lichaam bij overprikkeling?

Als jij je gestrest voelt, dan maakt je lichaam het stresshormoon cortisol aan. Je lichaam geeft aan dat er een noodsituatie is, waardoor en adrenaline en noradrenaline vrijkomt. Je lichaam is nu alert om te vechten, te vluchten of te bevriezen. Daarnaast zorgt cortisol ervoor dat je spijsvertering omlaag gaat, zodat alle energie gebruikt kan worden voor de noodsituatie.

Na een korte periode van overprikkeling komt je lichaam in de meeste gevallen uit zichzelf weer tot rust. Heb je echter langere tijd last van stress, of vraag je teveel van jezelf, dan ontstaat chronische overprikkeling.

Opgejaagd gevoel en de relatie met overprikkeling

Bij HSP komt overprikkeling veel voor. Dit komt omdat het hoogsensitieve brein prikkels op een andere manier verwerkt. Een hoogsensitief brein neemt meer prikkels waar en verwerkt deze diepgaander.

Als je als hoogsensitief persoon niet voldoende rust neemt om prikkels te verwerken, dan kan er een opgejaagd gevoel ontstaan (wat niets anders is dan stress in je lichaam).

Hoe kun je een opgejaagd gevoel verminderen?

Hoe kun je een opgejaagd gevoel verminderen?

Loop jij vaak rond met een opgejaagd gevoel? Dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen om dit te verminderen, zoals minder (of geen) koffie drinken, je tijd op je smartphone verminderen en stoppen met multitasken.

Stop met multitasken

Als je allerlei dingen tegelijk doet, dan krijg je als snel een opgejaagd en onrustig gevoel. Onze hersenen hebben even tijd nodig om in een taak te duiken en op gang te komen, helemaal als je hoogsensitief bent. Wissel je steeds van taak, dan ontstaat er stress. Het lukt je dan steeds slechter om je te concentreren op die ene taak.

Je kunt dit oplossen door je volledige aandacht op één taak te richten. Werk bijvoorbeeld 20 minuten aan een taak en neem dan een micropauze van maximaal vijf minuten. Vervolgens werk je opnieuw met volle focus op de taak totdat deze afgerond is.

Drink minder (of geen) koffie

Hoogsensitieve mensen zijn zeer gevoelig voor cafeïne, maar ook niet-HSP’ers krijgen een opgejaagd gevoel door koffie. Koffie is een geweldig middel om je dag op te starten, het voorziet je direct van een grote dosis energie.

Toch kan dat kopje koffie ook snel leiden tot een opgejaagd gevoel, helemaal als je hoogsensitief bent. Probeer daarom je cafeïne inname te beperken of er helemaal mee te stoppen als je je vaak opgejaagd voelt.

Kijk minder op je telefoon

Als je vaak last hebt van een opgejaagd gevoel, dan ben je ook op zoek naar verlichting van dit gevoel. Vaak is dan het eerste wat we doen op onze smartphone kijken. Even de laatste berichten op het nieuws lezen, door je Instagram feed scrollen en berichten beantwoorden op WhatsApp. Omdat dit een kort gevoel van blijdschap geeft, keer je steeds weer terug naar je smartphone.

Je bent je er dan niet van bewust dat door het gebruik van je smartphone ook enorm veel prikkels binnenkomen. En dan komt stress om de hoek kijken. Het gevoel dat je constant op de hoogte moet zijn van alles, dan je steeds verbonden moet zijn, geeft innerlijke paniek en stress. Jouw brein staat constant aan. Je lost het op door minder tijd op je telefoon door te brengen.