Adem jij op de juiste manier? Op een verkeerde manier ademen brengt allerlei nare klachten met zich mee. Het geeft bijvoorbeeld druk op de borst, of hartkloppingen waardoor het lastig is rustig te blijven. Wat kun je doen om je ademhaling te verbeteren? Als coach geef ik je graag een aantal praktische tips, zodat je weet waar je op moet letten om op een goede manier adem te halen.

Hoe merk je dat je slecht ademhaalt?

Je merkt aan verschillende symptomen dat je op een verkeerde manier of te snel en te kort ademhaalt. Je bent bijvoorbeeld snel benauwd, raakt om de kleinste dingen in paniek of je gaat hyperventileren. Bij een verkeerde ademhaling ververs je de lucht te vaak en ontstaat er een tekort aan koolzuurgas. Dit geeft nare lichamelijke klachten zoals druk op de borst, een opgejaagd gevoel, hartkloppingen, zweten en allerlei andere vervelende bijwerkingen.

Ademhaling en stress

Wat is een goede ademhaling?

Bij verkeerd ademhalen is vaak sprake van een vicieuze cirkel die je moet doorbreken. Ik geef je een drietal tips:

1. Leer goed ademen door je mond dicht te houden en via je neus verse lucht tot je te nemen. Het is een beetje wennen, maar je ademhaling verbetert direct.
2. Ademen doe je niet vanuit je borst, maar vanuit je buik. Verplaats daarom je ademhaling naar beneden en profiteer van een rustige ademhaling.
3. Probeer zoveel mogelijk op een rustige manier te ademen. Adem rustig in, houd het een seconde vast en adem vervolgens enkele seconden uit.

Wat levert een goede ademhaling je op?

Op een goede manier ademen levert je allerlei voordelen op. Zo maak je meer contact met je lijf en sta je bewuster stil bij wat je echt voelt. Je neemt ook meer zuurstof tot je en dit is goed voor je bloed. Daarnaast worden de organen in de buik optimaal gemasseerd. Dit maakt je vitaal en geeft energie, zodat je met meer plezier naar je werk gaat of ontspant.

Hartcoherentie en ademhaling verbteren

Goede ademhaling en relatie met stress en burnout

Wanneer je bovenmatig veel stress ervaart gebeurt er in je lichaam van alles. Je lichaam denkt dat er iets heftigs gaat gebeuren en daar is zuurstof voor nodig. Meer zuurstof dan normaal.

Wanneer je ergens enorm tegen op ziet reageert je lichaam hierop. Hierdoor ga je sneller of langzamer ademhalen waardoor je fysieke klachten kunt krijgen. Wanneer je continue verkeerd ademhaalt ontstaat er een energielek omdat je simpelweg energie verliest. Het gevaar bestaat dat je in een negatieve vicieuze cirkel terecht komt waarbij je klachten continue versterkt worden.

Wanneer je jezelf leert goed adem te halen kun je stress beter reguleren. Het aanleren van een goed ademhalingsritme is goud waard. Op het moment dat je stress herkent in je lijf ga je hier goed mee om. Dit kan bijvoorbeeld zijn bij overprikkeling.

Zie ook: voorkom overspannenheid en burn-out

Wat is hartcoherentie?

Leer op een goede manier ademen dankzij hartcoherentie. Via deze methode stem je je ademhaling af op het ritme van je hart. Dankzij dit ritme beïnvloed je op positieve wijze het autonome zenuwstelsel. Hierdoor reduceer je stress en daardoor begin je minder gestrest aan de dag.

Bovendien slaap je er een stuk beter door. Voor mijn praktijk heb ik de opleiding Hartcoherentie gevolgd en dit pas ik dan ook regelmatig toe in loopbaancoachingstrajecten.

Zie ook: minder stress met hartcoherentie

Stress en het verbeteren van je ademhaling

Cursus: kraak de vitaliteitscode

Wil je meer energie in je werk en in je privé leven ervaren? Dan wil ik je kennis laten maken met mijn cursus ‘kraak de vitaliteitscode’. In korte tijd leer jouw persoonlijke vitaliteitscode kennen. Dat wil zeggen dat je jouw werkpatronen en overtuigingen gaat leren herkennen en doorbreken waardoor je onder aan de streep meer energie overhoudt.

Deze cursus is speciaal ontworpen voor werknemers en ondernemers:

  • die vermoeid zijn;
  • die langdurige stress voelen maar niet weten hoe ze dit moeten doorbreken;
  • die zich niet gezien voelen door hun werkgever;
  • die meer vitaliteit willen in de breedste zin van het woord;
  • die twijfelen of ze nog wel op de juiste werkplek zitten;
  • die vinden dat ze onzinnige werkzaamheden moeten uitvoeren;
  • die angst voelen over het mogelijk verliezen van hun baan.

Tijdens de cursus ga je aan de slag met je leefstijl en je mindset. Samen gaan we dieper in op de materie waardoor je concrete stappen kunt zetten met betrekking tot jouw energieniveau en loopbaanvraagstukken.

Meer informatie: cursus ‘kraak de vitaliteitscode’