Ben jij een HSP’er? Dan is de kans groot dat je regelmatig vermoeid bent. Misschien voel jij je zelfs regelmatig helemaal leeg en uitgeput. Voor veel hooggevoelige mensen geldt dat ze hier vooral last van krijgen als ze verplichtingen hebben waar ze niet onderuit kunnen.

Je kunt dan denken aan verjaardagsfeesten, een afspraak in het ziekenhuis of iets simpels als de belastingaangifte doen.

De batterij van een HSP’er kan ook helemaal leeg raken na een werkdag. Het is belangrijk om te onderzoeken hoe dit komt, je bent immers een groot deel van je leven aan het werk. In dit blog gaan we dieper in op dit onderwerp.

Helemaal kapot zijn na een werkdag

Ken je het gevoel? Na een werkdag ben je helemaal kapot. Je bent blij dat je in de auto of openbaar vervoer zit op weg naar huis. Eigenlijk wil je gelijk thuis zijn, maar je moet nog de drukte in van de supermarkt.

Je raapt alle moed bij elkaar om je boodschappen te doen, sluit je af van alle drukte en gaat zo gericht en snel mogelijk te werk. Thuis gekomen heb je geen puf meer en plof je neer op de bank. De rest van de dag ben je chagrijnig en je ziet nu alweer op tegen de volgende dag als je weer aan dezelfde verplichtingen moet voldoen.

Waarom ben je leeg na een werkdag? Doe onderzoek!

Als jij jezelf in deze situatie herkent, dan is het verstandig om onderzoek te doen hoe dit komt. Vraag jezelf af van welke dingen je leegloopt op je werk. Als mens ontkom je er namelijk niet aan dat je enige vorm van arbeid moet leveren. Dit doe je voor een groot deel van je leven.

Je kunt er daarom het best voor zorgen dat jouw werk je niet zo zeer uitput dat je daarnaast geen normaal leven meer kunt leiden. Er zijn een aantal zaken die jou leeg zouden kunnen trekken op het werk. Dit zijn enkele voorbeelden:

Te veel vergaderingen

Een hoogsensitief persoon heeft vaak een hekel aan vergaderingen. Ze houden er constant rekening mee dat hun mening gevraagd wordt. De ogen zijn dat op hem of haar gericht, dit geeft enorm veel impulsen waar de HSP’er maar moeilijk mee om kan gaan. Constant alert zijn put uit.

Saai werk

Het klinkt raar, maar van saai werk kan de batterij van een HSP’er ook helemaal leeg raken. Een hooggevoelig mens heeft zingeving en uitdaging nodig om gemotiveerd en energiek te blijven.

Te veel sociaal contact

Er wordt vaak gedacht dat HSP’ers niet van sociaal contact houden. Niets is echter minder waar, hooggevoelige mensen zijn juist heel sociaal. Ze houden echter meer van inhoudelijke gesprekken, het liefst één op één. Te veel praten over koetjes en kalfjes put de HSP-er uit.

Te drukke kantoortuinen

Veel bedrijven zijn voorzien van kantoortuinen; ingerichte ruimtes waar veel medewerkers tegelijk aan het werk zijn. Zo’n ruimte is voor een HSP’er vaak te druk, luidruchtig en het licht is te fel. Hierdoor krijgt hij of zij zoveel impulsen binnen dat normaal functioneren moeilijk wordt. Dit put de HSP’er al snel uit.

Zingeving missen

Een hoogsensitieve medewerker heeft zingeving nodig in zijn of haar werk. Als de HSP’er werk moet doen waar hij of zij geen enkele waarde uit haalt, dan wordt zingeving gemist. Dit haalt de motivatie en energie compleet uit het werk.

Zit je nog wel in de goede baan?

Herken jij één of meerdere van de bovenstaande punten? Het zou kunnen zijn dat je niet meer in de goede baan zit. Je hoeft natuurlijk niet onmiddellijk te veranderen van werk. Er is namelijk vaak het één en ander aan te doen. Zo kun je maatregelen nemen om het beter te maken op het werk, misschien in samenspraak met je leidinggevende.

Conclusie

Merk jij dat je batterij helemaal leeg is na een werkdag? De kans is dan groot dat de situatie op jouw werk niet ideaal is voor jouw hoogsensitieve eigenschappen. Ga op onderzoek uit wat de dingen zijn die jou leegtrekken en neem maatregelen.