Ben je uitgeput door je werk? Kom je na een dag werken thuis en heb je he-le-maal geen energie meer? Je ploft op de bank en je hebt nergens zin meer in! Erg vervelend, je komt vervolgens terecht in een vicieuze cirkel en het lukt je niet meer om je energieniveau op een gezond niveau te krijgen.
Toch durf je je niet ziek te melden, want je wilt vooral je collega’s niet tot last zijn. Gewoon moe zijn na een dag werken is prima. Maar uitputting is niet gezond. En daarom is het belangrijk om weer een gezond energieniveau te krijgen.
Hoe merk je dat je uitgeput bent?
Je uitgeput voelen brengt allerlei nare consequenties met zich mee. Zo voel je je consequent moe en in de morgen sta je niet uitgerust op uit je bed. Privé lukt het je maar niet om te ontspannen en je hebt voortdurend het gevoel dat de boog gespannen staat.
Er komt weinig meer uit je handen: sporten lukt niet meer en zelfs het kijken van een film kost je te veel energie. Wat kun je doen om het tij te keren? Want dat het tijd is voor verandering, is duidelijk. Je kunt niet op deze manier doorgaan. Je kunt niet langer je gezondheid ondermijnen!
Ben je langere tijd uitgeput dan bestaat de kans dat je overspannen of burn-out raakt. Dat wil je hoe dan ook voorkomen!
Zie ook: burn-out voorkomen
De invloed van werk
Er zijn talloze factoren die van invloed kunnen zijn op je gevoel van uitputting. In de praktijk blijkt dat je werk hier vaak een grote rol in speelt. Het kan zijn dat:
- je werk doet waarin je onder of boven je niveau werkt
- je geen plezier meer haalt uit je werk
- je jouw werk te saai vindt
- het absoluut niet klikt met je collega’s
- je te veel routinematig werk moet doen
- het werk wat je doet niet past bij jouw capaciteiten
- dat de cultuur in een organisatie niet past bij wat jij belangrijk vindt.
Wanneer je dingen doet die niet passen lek je energie. En op een bepaald moment is het op.
Welke invloed spelen hoofdbegaafdheid en/of hoogsensitiviteit?
Een baan die jou niet past put je uit. Ben je hoogbegaafd dan wil je een baan die voldoende uitdaging biedt.
En als HSP’er wil je vooral niet te veel prikkels op je werk. Werken onder je niveau of in een te drukke omgeving helpt jou niet om het beste uit jezelf te halen. Het kan er voor zorgen dat je uitgeput raakt, omdat je je niet ’thuis voelt’ op de plek waar je actief bent.
Voor hoogbegaafde of hoogsensitieve mensen is het vaak lastig om te doen wat bij ze past. En vaak weten ze ook zelf niet waarom ze niet op hun plek zitten.
Herken jij je hierin? Dan ben ik er voor jou om je bij te staan met raad en advies.
Zie ook: loopbaancoaching hoogsensitieve mensen
Hoe vind je werk dat bij je past?
Een baan vinden die bij je past en waar je blij van wordt, doe je door het volgen van een loopbaancoachingstraject. Tijdens de gesprekken die we voeren wordt duidelijk wie je bent, wat jou gelukkig maakt en wat er nodig is om je een zinvolle werkplek te bieden.
Dit kun je zelf doen, maar het is ook fijn als er een professional met je meekijkt. Tjepkema Coaching is gespecialiseerd in coachingstrajecten voor mensen die een link hebben met HSP of hoogbegaafdheid.
Wat levert loopbaancoaching je op?
Loopbaancoaching door een professional levert je diverse voordelen op. Ik zet ze graag voor je op een rij:
- Je ervaart minder stress en druk op je werk.
- Je vindt weer geluk en plezier in je loopbaan.
- Je bent bewuster van wie je bent en wat bij je past.
- Je bent niet langer uitgeput en hebt weer energie om leuke dingen te doen.
Wat ik voor je kan doen?
Het liefst wil je weer plezier in je werk, maar soms lukt dit je niet alleen. Handvatten die een professional aanreikt zijn daarom welkom. De uitdaging waar jij voor staat, die ken ik ook en daarom help ik je graag op weg. Samen met jou ga ik op zoek naar wie jij bent, wat jou gelukkig maakt en hoe je jouw hoogbegaafdheid of hoogsensitiviteit omzet in kracht.