Veel mensen die hoogsensitief zijn hebben moeite met veranderingen op het werk. Jammer, want juist een verandering in de werksfeer is een ultieme kans om te groeien als mens.

Hoe komt het nu dat HSP ‘ers zoveel moeite hebben met veranderingen op het werk en wat kun je eraan doen? In dit blog vertel ik je er meer over.

Moeite met controle loslaten

Ben jij hoogsensitief en heb je moeite met veranderingen? Dan kan het zijn dat je de neiging hebt om controle vast te houden. Controle houden zorgt ervoor dat je je beschermd voelt tegen onverwachte veranderingen. Verandert er plotseling iets, dan geeft dit je een ongemakkelijk gevoel of voel je je kwetsbaar.

Dit kost jou als HSP ‘er veel energie, waardoor je vaak vermoeid bent. Voor een HSP ‘er is elke verandering er één te veel. Dit betekent echter niet dat alle hoogsensitieve mensen moeite hebben met verandering. Er zijn ook voldoende HSP ‘ers die juist wel behoefte hebben aan verandering.

Waarom hebben HSP’s zoveel moeite met verandering?

HSP ‘ers passen zich zeer gemakkelijk aan aan hun omgeving. Ze willen anderen niet tot last zijn en willen niet ten koste van een ander ruimte innemen.

Daarnaast zijn ze erg gevoelig voor kritiek en de mening van anderen, waardoor ze vaak over hun eigen grenzen heen gaan. Ze vinden het belangrijker dat iemand anders ze aardig vindt, dan dat ze hun eigen mening geven. Iemand die hoogsensitief is zal niet zo snel voor zichzelf opkomen.

Dit zorgt er ook voor dat ze liever alles bij het oude houden; veranderingen zijn hierbij niet welkom. Dat zou namelijk kunnen betekenen dat ze in een situatie terechtkomen waarin ze zich niet veilig voelen.

Wat kun je zelf doen?

Ben jij hoogsensitief en heb je moeite met veranderingen op je werk? Wil je hier zelf iets aan veranderen? Dan is het allereerst belangrijk dat je jezelf goed leert kennen en weet wat het inhoudt om hoogsensitief te zijn. Waar komen je hooggevoelige eigenschappen vandaan? Het is noodzaak dat je dit op een diepgaand niveau begrijpt. Is dit namelijk niet het geval, dan lukt het je ook niet om dit te sturen en richting te geven.

Daarnaast is het belangrijk dat je accepteert dat je hooggevoelig bent en dat je er niet langer tegen vecht. Dit zal je alleen maar onnodig veel energie kosten. Als je weet waarom je op een bepaalde manier reageert, dan is het veel makkelijker om hiermee om te gaan, of het nu gaat om een privé situatie of een werksituatie.

Tips om met veranderingen op het werk om te gaan

1. Erken de verandering

Wil je beter omgaan met veranderingen op het werk? Erken dan dat er een verandering plaatsvindt. Het heeft geen zin om je ertegen te verzetten. Gun jezelf de tijd om hieraan te wennen.

2. Wees flexibel

Als je flexibel bent is het gemakkelijker om je aan te passen aan onverwachte veranderingen op het werk. Probeer de controle los te laten.

3. Denk positief

Als de huidige manier van werken jou goed bevalt, dan kun je het gevoel krijgen dat een verandering jouw werk op een negatieve manier beïnvloedt. Dit weet je echter nooit van tevoren. Wat als het je juist heel veel mogelijkheden brengt? Probeer dus niet te denken in doemscenario’s, maar zie het positieve er van in.

4. Communiceer met anderen

Als er iets verandert op de werkvloer is het belangrijk dat iedereen op één lijn zit. Communicatie is hierbij erg belangrijk. Bespreek je onzekerheden en angsten en stel vragen bij onduidelijkheden. Op deze manier worden je zorgen aangepakt en is het eenvoudiger om met de verandering om te gaan.