Ben jij hoogsensitief of introvert? Dan herken jij mogelijk jezelf wel in de volgende situatie: Je hebt een vergadering op je werk en je probeert jezelf zo onzichtbaar mogelijk te maken. Op gegeven moment wordt toch je mening gevraagd over een bepaald onderwerp. Je bent immers een gewaardeerde medewerker die altijd met goede oplossingen komt, dus waarom nu niet? Je klapt echter volledig dicht nu alle ogen op jou gericht zijn. Vervolgens weet je voor je gevoel geen verstaanbaar woord meer uit te brengen.

Dichtklappen tijdens vergaderingen; hoe komt dit en hoe kun je hier beter mee omgaan? Je leest er meer over in dit blog!

Dichtklappen in vergadering: hoe ziet dat eruit?

Dichtklappen tijdens een vergadering kan iedereen overkomen. Het kan namelijk gebeuren dat je door het krijgen van nieuwe informatie even niet met een onmiddellijk antwoord kan komen.

Dichtklappen gebeurt echter vaker bij mensen die angst hebben om te spreken. Als jouw mening gevraagd wordt, dan zorgt de acute stress ervoor dat er een blokkade ontstaat in je hersenen. Je kunt niet eens meer nadenken, laat staan woorden uitspreken die nog enig verband houden met het onderwerp.

Het verband met HSP

Hooggevoelige mensen hebben vaak een hekel aan vergaderen. Ze hebben wel degelijk een mening en komen tijdens het werk zelf vaak met goede oplossingen. HSP’ers delen hun kennis en mening echter liever niet als ze in het middelpunt van de belangstelling staan, zoals tijdens een vergadering. Als ze de aandacht krijgen van iedereen, dan kunnen ze zich niet meer focussen op het geven van antwoord op een vraag.

HSP’ers voelen de energieën van de andere aanwezigen, houden rekening met de gevolgen van hun mening voor alle aanwezigen, denken tegelijk na over het meest gewenste antwoord en houden rekening met hun positie binnen het bedrijf. Al deze informatie gaat op hetzelfde moment door hun lichaam. Dit zorgt voor totale overlading bij de HSP’er, dichtklappen is dan een logisch gevolg.

Dichtklappen tijdens vergaderingen; hoe kun je hiermee omgaan?

Het verband met introvert zijn

Een introvert persoon spreekt liever niet. Hij of zij heeft een belevingswereld die zich vooral in zichzelf afspeelt. De introvert blijft het liefst op de achtergrond, daar vaart hij of zij het best bij. Op de werkvloer zal de introvert zich waarschijnlijk hetzelfde gedragen als tijdens een vergadering; aanwezig, maar stil op de achtergrond.

Als deze persoon naar zijn of haar mening gevraagd wordt, dan kan hij of zij dichtklappen, omdat het niet natuurlijk is om naar buiten te treden.

Tips om hier mee om te gaan

Ben jij een introvert of ben je HSP en ben je bang om dicht te klappen tijdens een vergadering? De volgende tips kunnen je helpen om ermee om te gaan:

  • Wees goed op de hoogte van het onderwerp tijdens de vergadering;
  • Denk van tevoren na over eventuele vragen die gesteld kunnen worden;
  • Leer jezelf aan om oogcontact te maken met collega’s, ook op de werkvloer. Hierdoor wen je langzaam aan het gevoel dat ogen op je gericht staan;
  • Ben jij de gespreksleider? Bereid je dan goed voor. Oefen thuis je speech en zorg dat alle hulpmiddelen goed werken;
  • Krijg je een vraag te beantwoorden? Schrijf dan eerst de vraag op. Hierdoor kun jij je concentreren op het beantwoorden van de vraag. Alle andere gevoelens en informatie die op dat moment door je heen gaan blijven dan op de achtergrond;
  • Dit geldt ook voor het geven van jouw mening. Schrijf het eerst op voordat je deze geeft;
  • Probeer wat vaker één op één te praten met collega’s. Zie dit als een soort van oefenen voor de vergadering. Je raakt hierdoor meer vertrouwd met je collega’s. Dit verkleint het risico op dichtklappen tijdens de vergadering, omdat je dezelfde vertrouwde collega’s toespreekt.

Conclusie

Dichtklappen tijdens een vergadering komt vaak voor bij HSP’ers en introverten. Een moment van aandacht kan ervoor zorgen dat er een blokkade ontstaat, waardoor een persoon niet meer goed kan spreken. Als vergaderingen een belangrijk onderdeel zijn van jouw werk, dan is het verstandig om jezelf vertrouwd te maken met spreken in het openbaar. Zo kun je dichtklappen voor een groot deel voorkomen.